to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 29.05.2020

Πολιτική

Κατατέθηκε η τροπολογία για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Κατατέθηκε η τροπολογία με τις λεπτομέρειες του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου SURE, για επιδότηση της εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο ωράριο και μειωμένες αποδοχές.


Αλλαγές στο χρόνο εφαρμογής του μηχανισμού «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά και τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων στον τουρισμό, περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.


Ο μηχανισμός θα είναι ενεργός από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου και η μείωση του ωραρίου απασχόλησης κατά 50% θα γίνεται ανά εβδομάδα. Ο μηχανισμός αφορά μόνο όσους εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης κατά τη χρονική στιγμή που η τροπολογία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του μηχανισμού για έναν ή περισσότερους μήνες για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.
Η αναπλήρωση του 60% υπολογίζεται στον καθαρό μισθό. Επίσης σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται πως «καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων».

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει:

«Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου».

Εποχιακά εργαζόμενοι

Αναλόγως με την πληρότητά τους, θα μπορούν τα ξενοδοχεία να θέτουν αντίστοιχο προσωπικό σε αναστολή σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.
Τα εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν και επαναπροσλαμβάνουν τους εποχικούς εργαζόμενους – όπως υποχρεούνται – μπορούν να τους θέσουν σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.
Οι εποχικά εργαζόμενοι σε αναστολή εισπράττουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που είναι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, δηλαδή 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου υπολογίζονται επί του ποσού αυτού.

Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας με βάση το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:

  • Με  20%  πληρότητα, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων,
  • Με 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων,
  • Με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας.

Η αναστολή μπορεί να συνδυαστεί με το πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» για απασχόληση 50% έως 30 Σεπτεμβρίου, καθώς αυτό εφαρμόζεται σε όσους επιστρέφουν από την αναστολή.

Ο Βρούτσης πιστεύει ότι στηρίζει τους εργαζόμενους μέσω της περικοπής μισθού 20%

Διθυραμβικά σχόλια για τον εαυτό του αλλά και την κυβέρνηση διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Βρούτσης αναφορικά με τον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο οποίος θα επιφέρει 20% περικοπή μισθού στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

«Θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο» είπε ο υπουργός Εργασίας για να προσθέσει αργότερα με περισσή... μετριοφροσύνη: «Αυτές είναι παρεμβάσεις που στηρίζουν τον εργαζόμενο». Ο υπουργός που συνέδεσε το όνομά του με το σκιώδες πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων «σκόιλ ελικικού», αναφέρθηκε στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», παραβλέποντας εντέχνως το ποσοστό της μείωσης του μισθού που θα επιβληθεί στους μισθωτούς.

Επισήμανε πως από 1η Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις της χώρας που θα έχουν απώλεια τζίρου 20% και πάνω, θα μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Ο μηχανισμός έρχεται κι όπου υπάρχει επιχείρηση που είναι έτοιμη να κλείσει, είναι έτοιμος ο εργοδότης να βάλει λουκέτο, ερχόμαστε και του λέμε: ¨Όχι, μην την κλείσεις. Η Πολιτεία είναι εδώ και σε στηρίζει, διατήρησε τις θέσεις εργασίας κι εμείς θα στηρίξουμε ένα μεγάλο τμήμα του μισθολογικού κόστους¨» περιέγραψε, εξηγώντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα της Κομισιόν, SURE, προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να οδηγηθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν είναι στο DNA της ΝΔ ο δημόσιος τομέας

«Δεν είναι στο DNA της ΝΔ ο δημόσιος τομέας και φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτα ούτε από την κρίση ούτε του 2009, ούτε την τωρινή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. 

Συνέχισε λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση όσο καλύτερη αποδειχθεί τελικά η πρόταση της Επιτροπής, τόσο αδυνατίζει η θέση της κυβέρνησης να μην υιοθετεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα θαρραλέο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα.

Ο στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατό μικρότερη ύφεση για να γίνει εφικτή η δεύτερη φάση ανάκαμψης.

Για να γίνει όμως αυτό είναι κομβικό ζήτημα το πως θα ξοδευτούν τα λεφτά και ποιες είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση χωρίς να έχουν συσσωρευτεί χρέη σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Όσο για το που θα βρούμε τα λεφτά δεν χρειάζεται ανάλυση. Αυτή έχει γίνει επανειλημμένα από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρόβλημα είναι μάλλον ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν φιλοξενούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως από την πολιτική της ΝΔ φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σύνδρομο πρόσκρουσης. Στην ιατρική πρόκειται για ένα ορθοπεδικό θέμα, όπου καθώς κινεί κάποιος το χέρι του προς μία κατεύθυνση αυτό κολλάει για λίγο, αλλά μετά συνεχίζει την κίνηση προς την αρχική κατεύθυνση.

Έτσι και ο κύριος Μητσοτάκης. Παραδοσιακά επιθυμεί τον περιορισμό του δημοσίου και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα». (Περισσότερα)

Ε. Αχτσιόγλου: Ο εργαζόμενος χάνει το μισθό του, ο εργοδότης δεν διευκολύνεται (βίντεο)

«Ο εργαζόμενος χάνει το μισθό του. Ο εργοδότης δεν διευκολύνεται», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: «Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας προστατεύονται μόνο για εκείνους που ο μισθός τους μειώνεται. Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν. Από τη στιγμή δε, που θα πάψει και ο μειωμένος μισθός, τότε και αυτός ο εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί».

Η κυβέρνηση, είπε η βουλευτής, δείχνει στους εργαζόμενους τρεις δρόμους: Ή θα απολυθούν, ή θα μπουν σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας, ή θα μειωθούν οι μισθοί τους κατά 20%.

«Αυτό είναι το μοντέλο που δείχνει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να ονομαστεί προστασία της εργασίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ούτε ο μικρομεσαίος εργοδότης προστατεύεται. «Με το νέο μοντέλο, ο εργοδότης θα πληρώνει για τον λιγότερο χρόνο που θα απασχολεί τον εργαζόμενο, το μισθό που αντιστοιχεί σε αυτόν τον μικρότερο χρόνο, αλλά θα καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών στον αρχικό ονομαστικό του μισθό».

«Η προστασία της εργασίας δεν μπορεί να είναι μια γενική εξαγγελία. Σημαίνει προστασία των θέσεων εργασίας, των σχέσεων εργασίας, σημαίνει προστασία καταβολής των μισθών», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη στρατηγική, αφού στηρίχθηκε στο μοντέλο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασία. Και τα δύο αυτά μοντέλα διαρκώς τα παρατείνει η κυβέρνηση, και τελικώς τα τυποποιεί, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. (αναλυτικά)

Κ. Παπανάτσιου: Η Κυβέρνηση πασχίζει να μην αντιληφθούν οι πολίτες ότι η κρατική παρέμβαση είναι θετική για την οικονομία (βίντεο)

Κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ άσκησε η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη σημερινή συζήτηση των μέτρων αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας.Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι η εμμονή της Κυβέρνησης στη μη εμπροσθοβαρή στήριξη, δημιουργεί ασφυξία στην παραγωγή και ισοπεδώνει αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ. Στην ίδια ασφυκτική οικονομικά θέση βρίσκονται και οι επαγγελματίες, αφού η επιστρεπτέα προκαταβολή αποδείχθηκε φρούδα ελπίδα για τους περισσότερους, λόγω των πολλαπλών κριτηρίων και προϋποθέσεων που έθεσε η Κυβέρνηση. (αναλυτικά εδώ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)