to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 29.05.2020

Οικονομία

Καταγγελία Δραγασάκη: Χωρίς ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας τα δάνεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ορισμένοι θέλουν δημόσιο χρήμα αλλά δεν θέλουν δημόσια συμμετοχή στα κέρδη της ανάκαμψης, σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός.


«Επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν ελεύθερα φορολογούμενους πολίτες από τους οποίους όμως θα έχουν λάβει προηγουμένως στήριξη μέσω κρατικής εγγύησης», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης. Ενώ σημειώνει επίσης πως το ίδιο επιδιώκεται και με τη διάσωση μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες «θέλουν δημόσιο χρήμα αλλά δεν θέλουν δημόσια συμμετοχή στα κέρδη της ανάκαμψης».

Υπενθυμίζεται πως, όπως προκύπτει από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και τις διευκρινίσεις που ζήτησαν οι τράπεζες, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση των επιχειρήσεων, που θα λάβουν δάνειο με κρατική εγγύηση, να διατηρήσουν το σύνολο των θέσεων εργασίας έως την αποπληρωμή του. Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη συγκεκριμένη ρήτρα ως ένα «από τα σημαντικότερα αντικίνητρα για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης», αίτημα που η κυβέρνηση δεν δυσκολεύτηκε να ικανοποιήσει. Παρά το γεγονός πως τα δάνεια θα δίνονται από τις τράπεζες με κρατική εγγύηση η κυβέρνηση φρόντισε να απαλείψει τον όρο διατήρησης του συνόλου του προσωπικού ως την αποπληρωμή του δανείου.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Δραγασάκη, σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις και την προστασία των θέσεων εργασίας:

«Θα συμβεί δηλαδή το πρωτοφανές. Επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν ελεύθερα φορολογούμενους πολίτες από τους οποίους όμως θα έχουν λάβει προηγουμένως στήριξη μέσω κρατικής εγγύησης. Χαρακτηριστική περίπτωση ιδιωτικοποίησης του οφέλους και των κερδών και κοινωνικοποίησης του κόστους και των ζημιών.

Το ίδιο επιδιώκεται και με τη διάσωση μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων: Θέλουν δημόσιο χρήμα αλλά δεν θέλουν δημόσια συμμετοχή στα κέρδη της ανάκαμψης. Αν δεν καταργηθεί αυτός ο μηχανισμός, αν δεν αντικατασταθεί από μια νέα σχέση δημόσιου-ιδιωτικού δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κοινωνική δικαιοσύνη ούτε βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να στηρίξει την οικονομία και την εργασία, όχι για να δίνονται δάνεια χωρίς όρους. Η κυβέρνηση ΝΔ δεν αρκεί να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε, αλλά να το κάνει στο πλαίσιο του σκοπού που αυτά υλοποιήθηκαν»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)