to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 29.05.2020

Διεθνή

Μινεάπολη: Συνελήφθη ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζόρτζ Φλόιντ - Έκκληση του κυβερνήτη να σταματήσουν οι ταραχές

Συνελήφθη μετά από τρεις ολόκληρες ημέρες ο αστυνομικός δολοφόνος του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ και ενώ ξεχείλισε και χθες στους δρόμους της Μινεάπολις η οργή - Οι απειλές του Τραμπ έγιναν πράξη καθώς 500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν - Μέχρι και ρεπόρτερ του Cnn συνελήφθησαν.


Συνελήφθη ο Derek Chauvin, ο αστυνομικός που σκότωσε πατώντας με το γόνατό του τον λαιμό του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ την ώρα που εκείνος παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ενώ δεν είχε προβάλει καμία αντίσταση κατά την σύλληψή του. Η σύλληψή του έγινε τρεις ημέρες (!) μετά την δολοφονία και ενώ η Μινεάπολη καίγεται από τις διαδηλώσεις και την οργή του κόσμου.

Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός και τρεις συνεργάτες που συμμετείχαν στη σύλληψη του Φλόιντ είχαν απομακρυνθεί από το Σώμα την Τρίτη.

Στα πρόθυρα εμφύλιας αναταραχής φαινεται πως έχει περιέλθει η κατάσταση στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά την απόφαση Τραμπ για την αποστολή της Εθνοφυλακής προκειμενου να επανέλθει η τάξη. 

Οι απειλές του Τραμπ έγιναν πράξη καθώς 500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν σήμερα το πρωί στη Μινεάπολη. Τα μέλη της Εθνοφρουράς της πολιτείας της Μινεσότα «θα προσφέρουν στήριξη στις πολιτικές αρχές, για όσο διάστημα τους ζητηθεί, με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου το σώμα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Ουόλς υπέγραψε διάταγμα χθες το απόγευμα με το οποίο δίνει το πράσινο φως για την ανάπτυξη των δυνάμεων της Εθνοφρουράς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στρατιώτες «συμμετείχαν ήδη σε διάφορες αποστολές» με τους πυροσβέστες και για να αντιμετωπίσουν τις «ταραχές που προκάλεσαν πολίτες», διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.

Συνέχισαν να αναπτύσσονται στη Μινεάπολη έως νωρίς το πρωί, φθάνοντας τους 500 «επί ποδός».

Διακόσιοι αστυνομικοί της πολιτείας, όπως και ελικόπτερα, έχουν επίσης κινητοποιηθεί.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλζ έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, τονίζοντας ότι αναμένει να αποδοθεί «τάχιστα» δικαιοσύνη.

Ο Γουόλζ υποσχέθηκε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές, όμως πρώτα η Εθνοφρουρά θα αποκαταστήσει την τάξη, έπειτα από τρεις νύχτες στις οποίες σημειώθηκαν εμπρησμοί σε κτίρια του κέντρου της Μινεάπολης, αλλά και λεηλασίες.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα», είπε ο Γουόλζ αναφερόμενος στο φυλετικό χάσμα δεκαετιών στις ΗΠΑ.

Ο Γουόλζ ζήτησε επίσης συγγνώμη για τη σύλληψη ενός ρεπόρτερ του CNN και των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου του.

Ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ Ομάρ Χιμένες μόλις είχε δείξει στην κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή όταν περίπου έξι λευκοί αστυνομικοί τον περικύκλωσαν και φόρεσαν χειροπέδες στον ίδιο και στα τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου και τους απομάκρυναν από το σημείο.

«Μπορούμε να μετακινηθούμε στο σημείο που θέλετε», δήλωσε στους αστυνομικούς που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν ασπίδες, προτού εξηγήσει ότι ο ίδιος και το τηλεοπτικό συνεργείο είναι δημοσιογράφοι. «Φεύγουμε από τη μέση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Ο Χιμένες είπε ότι το πλήρωμα στεκόταν σε έναν δρόμο για περίπου μιάμιση ώρα πριν την επέμβαση της αστυνομίας. Μετακινήθηκαν σε μια γωνία για να φύγουν από την μέση.

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Τραμπ με Twitter

Εκνευρισμένος από τις πρόσφατες αποφάσεις της πλατφόρμας, την οποία ωστόσο χρησιμοποιεί με επιμονή, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπέγραψε την Πέμπτη ένα διάταγμα με το οποίο σκοπεύει να περιορίσει την ελευθερία που απολαμβάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον έλεγχο του περιεχομένου τους. Λίγες ώρες αργότερα ανάρτησε ένα μήνυμα για τις ταραχές που σημειώνονται στη Μινεάπολη, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. (περισσότερα)

 

 

«Αυτοί οι ταραξίες προσβάλλουν την μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και δεν θα επιτρέψω να συμβαίνει αυτό. Μόλις μίλησα με τον Κυβερνήτη Τιμ Ουόλτς και του είπα ότι ο Στρατός είναι μαζί του. Σε οποιαδήποτε δυσκολία θα αναλάβουμε τον έλεγχο, αλλά όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν τα πυρά. Ευχαριστώ!», έγραψε ο Τραμπ.

Το Twitter αντέδρασε γρήγορα, καλύπτοντας την ανάρτηση με ένα μήνυμα επισήμανσης του περιεχομένου του. Ωστόσο οι χρήστες μπορούν και πάλι να το διαβάσουν, αν το επιθυμούν, κλικάροντας επάνω στην επισήμανση.

Η ίδια ακριβώς επισήμανση αποδοκιμασίας τοποθετήθηκε και στο μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Λευκού Οίκου.

Ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου, ο Νταν Σκαβίνο, που ασχολείται ιδιαίτερα με τη στρατηγική επικοινωνίας στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εξαπέλυσε και νέα επίθεση στο Twitter: «Το Twitter λέει βλακείες, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται», έγραψε στο… Twitter.

Ο Τραμπ έχει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακολούθους στην πλατφόρμα αυτήν.

Καμιά κατηγορία σε βάρος των αστυνομικών ως τώρα!

Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη σύλληψη έχουν ήδη απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους και αποταχθεί και οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι διενεργούν έρευνα. Δεν έχει πάντως ανακοινωθεί η απαγγελία καμιάς κατηγορίας, κάτι που τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα οργής.

«Μακρά σειρά δολοφονιών»

«Οι αστυνομικοί αυτοί πρέπει να συλληφθούν αμέσως», έκρινε ο Φιλονίζ Φλόιντ σε εμφάνισή του στο CNN με δάκρυα στα μάτια, κρίνοντας πως θα έπρεπε να τους επιβληθεί η θανατική ποινή για φόνο, αυτόν του αδελφού του.

Ερωτηθείς για τις βίαιες διαδηλώσεις, είπε ότι «θα ήθελα να είναι ειρηνικές», αλλά πρόσθεσε πως δεν μπορεί να «αναγκάσει» κανέναν να συμμορφωθεί, καθώς όλοι έχουν δει «αρκετούς μαύρους να πεθαίνουν».

Όπως ακριβώς ο Φιλονίζ Φλόιντ, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, συνέδεσε τον θάνατο αυτόν με μια ατελείωτη σειρά τραγωδιών που ανακινούν τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ.

Αυτή, τόνισε η πρώην πρόεδρος της Χιλής, ήταν «η τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών που διέπραξαν αμερικανοί αστυνομικοί» και είναι ώρα οι αρχές «να λάβουν σοβαρά μέτρα για να τερματιστούν αυτές οι δολοφονίες και να εξασφαλιστεί πως θα απονέμεται δικαιοσύνη όταν διαπράττονται».

Η υπόθεση θυμίζει στους περισσότερους εκείνη τη Έρικ Γκάρνερ, του μαύρου που είχε πεθάνει από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που έχει μετατραπεί σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).

Εξάλλου — πάλι στη Μινεσότα — το 2016 ένας μαύρος οδηγός, ο Φιλάντο Καστίλ, έπεσε κατά τη διάρκεια συνηθισμένου ελέγχου από την αστυνομία μπροστά στα μάτια της συντρόφου και ενός μικρού κοριτσιού.

«Μόνη λογική αντίδραση η εξέγερση»

Ο πρώην αστέρας του αμερικάνικου φούτμπολ Κόλιν Κάπερνικ, που είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ για τη διαμαρτυρία του — γονάτιζε — κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν από τους αγώνες και μπήκε στη μαύρη λίστα του NFL, τάχθηκε χθες υπέρ των διαδηλωτών που αξιώνουν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Όταν η πολιτισμένη συμπεριφορά οδηγεί στον θάνατο, η μοναδική λογική αντίδραση είναι η εξέγερση», έγραψε ο Κάπερνικ, 32 ετών, στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θ’ αρχίσει να βρέχει εκκλήσεις για ειρήνη, κι όταν έρθουν, θα συναντήσουν αυτά μη ακουόντων, διότι ήταν η δική σας βία αυτή που προκάλεσε αυτή την αντίσταση. Έχουμε δικαίωμα να δώσουμε μάχη αντιδρώντας. Αναπαύσου δυνατός Τζορτζ Φλόιντ», πρόσθεσε.

Πέραν του Κάπερνικ, υπήρξαν πολύ ακόμη αστέρες του αθλητισμού που αντέδρασαν, όπως ο μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς. «Να γιατί», έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram, κάτω ένα μοντάζ με τις φωτογραφίες του λευκού αστυνομικού με το γόνατο στον σβέρκο του Φλόιντ και του Κάπερνικ γονατισμένου πριν από ένα ματς. «Καταλάβατε τώρα;», πρόσθεσε ο ηγέτης των Lakers του Λος Άντζελες. Αλλά και ο θρύλος της ίδιας ομάδας Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον κατήγγειλε τη «δολοφονία» του Φλόιντ.

Ο πρώην παίκτης των Bulls και νυν προπονητής των Golden State Warriors Στιβ Κερ, που παίρνει συχνά τα τελευταία χρόνια δημόσια θέση για κοινωνικά ζητήματα στη χώρα του, συμφωνεί με τον Μάτζικ. «Αυτό είναι φόνος. Αποκρουστικό. Σοβαρά, τι έχει πάει στραβά με μας;» έγραψε, επιλέγοντας να πληκτρολογήσει τη λέξη «μας» με κεφαλαία γράμματα («US»), ώστε να υπάρχει κι άλλη ανάγνωση της φράσης («τι έχει πάει στραβά με τις ΗΠΑ»).

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)