to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:32 | 28.05.2020

Πολιτική

Βουλή: Κατατέθηκε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Υπό τον... ειρωνικό, θα έλεγε κανείς, τίτλο «για την Αναβάθμιση του Σχολείου», κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, ενώ δέχθηκε και χιλιάδες πυρά κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.


Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη διά βίου μάθηση.

Συγκεκριμένα: (α) περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες επέρχονται αλλαγές στη λειτουργία του σχολείου, (β) θεσπίζεται εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, τα οποία, σε επίπεδο επικράτειας συγκροτούν δύο διακριτά δίκτυα σχολικών μονάδων (γ) επανακαθορίζεται το πλαίσιο σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και (δ) ρυθμίζονται λοιπά θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με το 2ο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα (α) επανακαθορίζεται η διαδικασία ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, (β) ρυθμίζονται εκ νέου θέματα τα ζητήματα μετεγγραφών, (γ) εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με την ίδρυση και διοργάνωση από τα ΑΕΙ ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών (ΞΠΣ).

Αντιδρούν οι ενώσεις των εκπαιδευτικών αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσφατα, ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, μίλησε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που θα συνεχιστούν ενάντια στο «χειρότερο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που έχουμε συναντήσει 25 χρόνια τώρα». Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, εξήγησε ο Δ. Πολυχρονιάδης, επιχειρείται ολική επαναφορά νομοθετημάτων που είχαμε καταφέρει να καταργηθούν. Βάζουν κατώτερο όριο μαθητών τους 20 και ανώτερο τους 26. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στην Αττική 1.000 τάξεις χάνονται ενώ η διδασκαλία γίνεται πιο δύσκολη. Το σχολείο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο και η υπουργός προσπαθεί να περάσει μια τιμωρητική αξιολόγηση. Στη Β’ βάθμια εκπαίδευση μεγάλα κομμάτια μαθητών βγαίνουν εκτός σχολείου (τράπεζα θεμάτων κλπ) και καταλαβαίνουμε όλοι ποια παιδιά θα είναι αυτά.

Συγκεκριμένα ο τέως υπουργός και τομεάρχης Παιδείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε σχολιάσει το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως ως «μνημείο αντιπαιδαγωγικών ρυθμίσεων και επαναφοράς του ρολογιού της εκπαίδευσης πίσω στο 2012-14». Ακόμα, σημείωσε: «η κυβέρνηση ομολογεί ότι θέλει να γυρίσει την εκπαίδευση στα δίσεκτα μνημονιακά χρόνια. Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία εν μέσω πανδημίας. Εκδιώκεται το 40% των μαθητών από τα ΕΠΑΛ. Επανέρχεται η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Σχεδιάζονται σχολεία πολλών ταχυτήτων με την επίκληση της ψευδώνυμης αριστείας. Καθιερώνονται αλλεπάλληλοι εξεταστικοί φραγμοί, επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από την Α' Λυκείου, παρότι όταν εφαρμόστηκε λειτούργησε ως λαιμητόμος για 1 στα 4 παιδιά. Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, το απέρριψε η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση καθώς και όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΑΚΕ».

«Οδοστρωτήρα», είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο και ο τέως υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του στην Αυγή, τονίζοντας πως, «η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να επιβάλει καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα στους εκπαιδευτικούς μέσω της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων μαθητών βρίσκονται στον αέρα». Ο Κ. Γαβρόγλου μίλησε για τα μελανά σημεία του πολυνομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως, «θα αλλοιώσουν ακόμα και τον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, για το άνοιγμα των σχολείων και για τους κινδύνους της «οργουελιανής» τροπολογίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)