to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 28.05.2020

Διεθνή

Οργή στη Μινεάπολη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Πυρκαγιές μπήκαν σε κεντρικά κτίρια της Μινεάπολης νωρίτερα, όπως αποτυπώνεται σε σειρά βίντεο που κυκλοφορούν στα social media. Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων ξέσπασαν ταραχές, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να κρατά με τη βία τον Φλόιντ στο έδαφος.


Ο αστυνομικός και τρεις συνεργάτες που συμμετείχαν στη σύλληψη του Φλόιντ αποπέμφθηκαν από το Σώμα την Τρίτη, καθώς το FBI ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό. Νέα βίντεο-ντοκουμέντα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον φριχτό και άδικο θάνατο του 46χρονου πατέρα δύο παιδιών, Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, καταγράφει τη στιγμή της σύλληψης διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των εμπλεκόμενων αστυνομικών ότι ο άοπλος αφροαμερικανός αντιστάθηκε.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.   Λίγες ώρες μετά την αποπομπή των αστυνομικών, χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους γύρω από το σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία τη Δευτέρα το βράδυ, με πολλούς διαδηλωτές να φορούν μάσκα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.   Σύντομα όμως η κατάσταση εκτραχύνθηκε και ξέσπασαν επεισόδια όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, με το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά ρίχνοντας μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star-Tribune. 

Εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί με πρόσωπα καλυμμένα, πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από το Τρίτο Αστυνομικό Τμήμα χθες, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε συλληφθεί ο Φλόιντ, φωνάζοντας «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Διαβάστε σχετικά: Μινεάπολις: Οπαδός του Τραμπ και με «ένσημα» βίας ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ

Η οργή δεν καταλαγιάζει, ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένα επεισόδια

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • οι οδηγοί των λεωφορείων αρνούνται να μεταφέρουν στις φυλακές, όσους συλλαμβάνονται στις ταραχές
  • οι αντιμαχόμενες ομάδες του δρόμου-"συμμορίες" κήρυξαν μεταξύ τους ανακωχή, ώστε να προστατεύουν τους διαδηλωτές από επιθέσεις ακροδεξιών
  • άνθρωποι από διαφορετικές εθνότητες, φυλές και χρώματα διαδηλώνουν μαζί
  • ακόμα και η εκκλησία προσφέρει βοήθεια και καταφύγιο σε όσους έχουν πληγεί από τα χημικά

«Θα αποδοδεί δικαιοσύνη» λέει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του FBI για το συμβάν «θα πρέπει να επισπευστεί», τονίζοντας ωστόσο ότι εκτιμά «το έργο όλων των τοπικών αστυνομικών». «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Τζορτζ. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

tags: George Floyd

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)