to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 27.05.2020

Διεθνή

Ξεπερνούν τις 350.000 τα θύματα του κορωνοϊού παγκοσμίως - Σε Ευρώπη και Αμερική τα 3/4

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350.000 ανθρώπους στον πλανήτη, τα τρία τέταρτα εκ των οποίων ζούσαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αφότου προσέβαλε άνθρωπο για πρώτη φορά στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 στην Κίνα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις ως τις 09:00 σήμερα ώρα Ελλάδας.


Συνολικά, έχουν καταγραφεί 350.196 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στον κόσμο (επί συνόλου 5.589.389 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2), εκ των οποίων οι 173.713 στην Ευρώπη (2.057.414 κρούσματα μόλυνσης), την ήπειρο η οποία έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς (98.929), ενώ την ακολουθούν σε αριθμό θυμάτων το Ηνωμένο Βασίλειο (37.048), η Ιταλία (32.955), η Γαλλία (28.530) και η Ισπανία (27.117).

Γερμανία: 47 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 - Σε ύφεση η επιδημία στην Ευρώπη

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 47 το τελευταίο 24ωρο για να φθάσει τους 8.349 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε κατά 362 στα 179.364, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 είναι λίγο υψηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν την προηγουμένη (45), πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψε μείωση σε σύγκριση με αυτόν του προηγούμενου 24ώρου (432).

Σταθερή η κατάσταση στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν χθες Τρίτη ότι τουλάχιστον 101 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης στη χώρα· πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα στατιστικό στοιχείο αυτού του είδους, όμως ο αριθμός που αναφέρθηκε είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφει ανεπίσημος κατάλογος ο οποίος καταρτίζεται από ρώσους γιατρούς. Ο επίσημος απολογισμός των 101 μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν υποκύψει στην COVID-19 δόθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού κοινοβουλίου από τη Λιουντμίλα Λετνίκοβα, ανώτερη αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατ’ αυτήν, το υπουργείο όντως καταμετρά τους εργαζόμενους που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που δημοσιοποιείται τέτοια πληροφορία. Ανεπίσημος κατάλογος τον οποίο καταρτίζουν από τον Απρίλιο ρώσοι γιατροί κάνει λόγο για 293 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα, η οποία κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona από την πλευρά του αναφέρεται σε 186 νεκρούς στις τάξεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, εξαιρουμένων γιατρών που δεν ασκούσαν πλέον το επάγγελμα κι όσων βρίσκονταν στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι η κορύφωση της πανδημίας έχει «περάσει» στη Ρωσία και η κατάσταση είναι πλέον «γενικά σταθερή στη χώρα». Οι υγειονομικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία καταγράφουν 3.807 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 362.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Καλπάζει όμως στην Αμερική - 700 θάνατοι εχτές στις ΗΠΑ

Για τρίτο συναπτό 24ωρο, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν λιγότεροι από 700 θάνατοι σε μία ημέρα εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Τρίτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Στη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο καταγράφηκαν 657 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός αυξάνει σε 98.875 το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας. Πλέον αναμένεται σύντομα να ξεπεραστεί το πολύ βαρύ από τη σκοπιά του συμβολισμού όριο των 100.000 θανάτων.

Ενώ υπερέβαιναν συχνά το επίπεδο των 2.000 θανάτων την ημέρα από τις αρχές του Απριλίου ως τις αρχές του Μαΐου, οι ΗΠΑ δεν έχουν φθάσει σε αυτό τις τελευταίες περίπου είκοσι ημέρες. Αρκετές φορές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι θάνατοι δεν ξεπέρασαν τους 1.000.

Στη χώρα επιβεβαιώθηκαν εξάλλου περίπου 18.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο — το σύνολο τους ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 1,7 εκατ. —, αριθμός επίσης μειωμένος.

Περού: 5.772 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες!

Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ 5.772 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να πλησιάζει πλέον τους 130.000.

Η χώρα των Άνδεων θρήνησε άλλους 159 θανάτους το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 να ανέρχεται έτσι σε 3.788, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης ξεπερνά τα 5.000, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες κυμαινόταν περί τα 4.000, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού φθάνει στην κορύφωσή της στο Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τις αρχές.

Περίπου το 70% των ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει είναι συγκεντρωμένοι στη Λίμα, την πρωτεύουσα, και στο γειτονικό λιμάνι Καγιάο.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΫ), με έδρα την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε νωρίτερα χθες ότι η εξάπλωση του κορονοϊού «επιταχύνεται» στη χώρα αυτή, όπως και στη Χιλή και τη Βραζιλία, καθώς η Λατινική Αμερική έχει πλέον μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης.

Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της περιφέρειας με τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πίσω από τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Η χώρα ζει υπό περιορισμό σε εθνική κλίμακα εδώ και 72 ημέρες, με νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σύνορα να παραμένουν κλειστά, μεταξύ άλλων μέτρων.

Η οικονομία έχει δεχθεί βαρύ χτύπημα, καθώς δεν παραμένει ενεργό παρά το 44% των παραγωγικών δυνατοτήτων του Περού. Τους τελευταίους δύο μήνες, ο ένας Περουβιανός στους τέσσερις έχασε κάθε πηγή εισοδήματος.

Ένδειξη των δυσχερειών για την οικονομία είναι πως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της χώρας περιορίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 529 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι συρρικνώθηκε κατά περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφειλόταν το πρώτο δίμηνο του 2020 μάλλον στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, προτού επιταχυνθεί εξαιτίας της πανδημίας. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι του Περού.

Μεξικό: 3.455 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας του Μεξικού γνωστοποίησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 501 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.455 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμοί άνευ προηγουμένου, καθώς η πανδημία του κορονοϊού μοιάζει πλέον να φθάνει στην κορύφωση. Ο απολογισμός των μεξικανικών υγειονομικών αρχών ως εδώ κάνει λόγο για 8.134 θανάτους επί συνόλου 74.560 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ελεγχόμενη η επιδημία στην Ασία 

Η Νότια Κορέα ανέφερε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων του κορονοϊού εδώ και 49 ημέρες, καθώς εντοπίστηκε εστία σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακού εμπορίου της χώρας.

Τα Κορεατικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν 40 νέα κρούσματα της covid-19 ως τα μεσάνυκτα της Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 11.265. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν αναφερθεί 19 νέες μολύνσεις.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 36 κρούσματα συνδέονται με μια εστία σε επιμελητειακό κέντρο της εταιρείας διαδικτυακού εμπορίου Coupang Corp που έχει την έδρα της στην Μπουσεόν, δυτικά της Σεούλ, ανακοίνωσαν τα KCDC. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πόσα κρούσματα αναφέρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Περίπου 3.600 άνθρωποι στο κέντρο αυτό υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για την covid-19. Η εταιρεία έκλεισε το κέντρο τη Δευτέρα και το απολύμανε.

Το επιμελητεικό κέντρο άνοιξε στις αρχές Μαρτίου και είναι υπεύθυνο για τις παραδόσεις προϊόντων στη δυτική Σεούλ, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στο κέντρο αυτό εντοπίστηκε το Σάββατο και πιστεύεται ότι συνδέεται με μια εστία μολύνσεων σε νυχτερινά κέντρα της Σεούλ η οποία εμφανίστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι τα κρούσματα στο επιμελητειακό κέντρο ίσως αυξηθούν.

Κίνα: Ένα νέο κρούσμα στη χώρα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τής αναφέρθηκε μόνο ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 7 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας πως ήταν «εισαγόμενο», σύμφωνα με την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια, κι εντοπίστηκε στη Σαγκάη.

Κατά την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που αποκαλεί «εισαγόμενα» έχουν φθάσει πλέον τα 1.732.

Εντοπίστηκαν εξάλλου 28 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 29 μία ημέρα νωρίτερα, κατά το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου.

Δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.993 κρουσμάτων μόλυνσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)