to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 27.05.2020

Διεθνή

Μινεάπολις: Οπαδός του Τραμπ και με «ένσημα» βίας ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω, μη με σκοτώνετε», έλεγε με όση δύναμη του είχε απομείνει το θύμα. Η φρικιαστική σκηνή μεταδόθηκε live στο Facebook από περαστικούς που μάταια παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον άτυχο Τζορτζ Φλόιντ. Βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας διέψευσαν αμέσως όσους προσπάθησαν να πείσουν πως ο Φλόιντ αντιστάθηκε. Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των αστυνομικών από πολίτες. Οπαδός του Τραμπ και με ιστορικό αστυνομικής βίας ο δράστης αστυνομικός.


Αποπέμφθηκαν χθες Τρίτη από το σώμα τέσσερις αστυνομικοί στη Μινεάπολις των ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός άοπλου μαύρου άνδρα, τον οποίο φαίνεται σε βίντεο να έχουν ακινητοποιήσει μπρούμυτα στο έδαφος με το πρόσωπο στον δρόμο την ώρα που εκείνος παραπονιέται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, ενώ ένας λευκός αστυνομικός έχει το γόνατό του στον λαιμό του επί αρκετά λεπτά.

Λίγες ώρες μετά την αποπομπή των αστυνομικών, χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους γύρω από το σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία τη Δευτέρα το βράδυ, με πολλούς διαδηλωτές να φορούν μάσκα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Σύντομα όμως η κατάσταση εκτραχύνθηκε και ξέσπασαν επεισόδια όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, με το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά ρίχνοντας μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star-Tribune.

«Τον σκότωσαν»: Η αδερφή του Φλόιντ ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη

Η αδελφή του Αφροαμερικανού που πέθανε, λίγο αφότου ένας λευκός αστυνομικός στη Μινεάπολη τον ακινητοποίησε στο έδαφος πιέζοντας με το γόνατό του τον λαιμό του, ζήτησε σήμερα να αποδοθεί δικαιοσύνη, λέγοντας πως η απόλυση των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δεν αρκεί.

«Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Τον σκότωσαν. Πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους άνδρες. Η απόλυσή τους δεν αρκεί», είπε η Μπρίτζετ Φλόιντ στην εκπομπή Good Morning America του ABC.

«Τον πίεζαν εννέα λεπτά στον λαιμό», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ, μιλώντας σήμερα στο ABC.

«Απλά φανταστείτε τι υπέμεινε ο Τζορτζ Φλόιντ αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του».

Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

Οπαδός του Τραμπ και με «ένσημα» αστυνομικής βίας ο δράστης αστυνομικός

Ο Τάλμπερτ Σουάν, πάστορας, συγγραφέας και ακτιβιστής, ανέβασε στο twitter φωτογραφία που δείχνει τον αστυνομικό να φορά καπέλο με το σύνθημα «Κάντε τους λευκούς σπουδαίους ξανά», το οποίο παραπέμπει στο προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ «Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά».

Άλλοι χρήστες του twitter ανέβασαν άλλες φωτογραφίες που δείχνουν τον Τσοβίν να έχει συμμετάσχει, μαζί με άλλους αστυνομικούς, σε προεκλογικό συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα ο ίδιος ο αστυνομικός είχε εμπλακεί σε πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας στο παρελθόν.

Μνήμες από άλλες υποθέσεις

Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

Η φρικιαστική σκηνή εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας και βιντεοσκοπήθηκε από περαστικούς που μάταια παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον άτυχο Τζορτζ Φλόιντ. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live διακρίνεται ο άνδρας αυτός, πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος δίπλα στο περιπολικό, με έναν αστυνομικό να τον έχει ακινητοποιήσει βάζοντας το γόνατό του στον λαιμό του.

(Για ευνόητους λόγους δεν θα αναδημοσιεύσουμε το βίντεο της δολοφονίας)

Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, βογγάει και βαριανασαίνει, ενώ ο αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που αρχίζουν να φωνάζουν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται.

«Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του», ακούγεται να επαναλαμβάνει ένας άνδρας, όμως οι αστυνομικοί περιμένουν το ασθενοφόρο που φτάνει μετά από αρκετά λεπτά.

Ο Φλόιντ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου πέθανε λίγο αργότερα.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο άνδρας αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο.

Βίντεο από κάμερες ασφαλείας ωστόσο που έδωσε στη δημοσιότητα το CBS News δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι η «αρχή του διαπληκτισμού» όπως αναφέρει το μέσω, το οποίο όπως και υπόλοιπα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δεν δείχνει κανένα σημάδι αντίστασης από τον Φλόιντ.

Εξάλλου σύμφωνα με την αστυνομία, κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε και ο Φλόιντ δεν είχε όπλο πάνω του.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν ήδη τα στοιχεία των αστυνομικών καθώς και στοιχεία της πολιτείας και της αστυνομίας της Μινεσότα, ώστε οι πόλίτες να μπορούν να στέλνουν μηνύματα διαμαρτυρίας.

«Δεν θα πρέπει να είναι θανατική ποινή»

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με τον διοικητή της αστυνομίας της Μινεάπολις, τον Μεντάρια Αραντόντο, να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι το FBI ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι δήλωσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της έρευνας, είναι ξεκάθαρο ότι ο θάνατος του Φλόιντ είναι αδικαιολόγητος και ότι το γεγονός ότι ήταν Αφροαμερικανός έπαιξε ρόλο.

“Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα πρέπει να αποτελεί θανατική ποινή”, τόνισε ο δήμαρχος. “Επί πέντε λεπτά παρακολουθούσαμε την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό ενός μαύρου άνδρα. Επί πέντε λεπτά. Όταν ακούς κάποιον να ζητά βοήθεια, υποτίθεται ότι πρέπει να τον βοηθήσεις”, πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)