to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μαχαιριά της κυβέρνησης στο Εθνικό Πάρκο Αξιού

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες πανδημίας, το φόβο του κόσμου για την υγεία του και την περιορισμένη συμμετοχή βουλευτών στη Βουλή, για να περάσει στα κρυφά και γρήγορα ένα νόμο, που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο περιβάλλον της πατρίδας μας.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες πανδημίας, το φόβο του κόσμου για την υγεία του και την περιορισμένη συμμετοχή βουλευτών στη Βουλή, για να περάσει στα κρυφά και γρήγορα ένα νόμο, που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο περιβάλλον της πατρίδας μας.

Ο νόμος δημιουργεί μια μεγάλη πληγή στη Δυτική Θεσσαλονίκη εφόσον αποδομεί το φορέα του Εθνικού πάρκου στο Δέλτα Αξιού, αλλά και τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, μεταφέροντας τη διοίκηση και τις γνωμοδοτήσεις στην Αθήνα! Έτσι, οι πιο όμορφες περιοχές της χώρας μας θα χάσουν το πιο πολύτιμο στοιχείο τους, το «σήμα κατατεθέν».

Ο νόμος, που ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ, χαρακτηρίστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ως περιβαλλοντικό έγκλημα και δέχτηκε αρνητική κριτική από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, το Συνήγορο του Πολίτη, το ΤΕΕ και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, ενώ πολλές διατάξεις του έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το Σύνταγμα, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και με Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Η κυβέρνηση θεωρεί το περιβάλλον της Ελλάδας αντίπαλο των επενδύσεων και γραφειοκρατικό βάρος, και όχι παγκόσμια αξία. Αντί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες περιβάλλοντος, αδειοδότησης και ελέγχου, με προσλήψεις νέων επιστημόνων και ψηφιακά εργαλεία, τις περιορίζει και καταργεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως οι δασικοί χάρτες, που είναι Συνταγματική υποχρέωση! Μέσα στο νόμο, περιλαμβάνεται η πώληση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και περιουσίας των νησιωτικών δήμων και φωτογραφικά χατίρια αδειοδότησης για την Ελληνικός Χρυσός.

Στην Κεντρική Μακεδονία, πλήττονται οι φορείς Αξιού-Θερμαϊκού, Κορώνειας, Κερκίνης, Ολύμπου, Βόρα-Πάϊκου-Βέρμιου, οι οποίοι, δεν θα διοικούνται τοπικά, αλλά από ένα φορέα στην Αθήνα, όπου οι προϊστάμενοι θα είναι ιδιώτες, ενώ παγώνει ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 400 θέσεις για τους σημερινούς εργαζόμενους. Οι δήμοι, η Περιφέρεια και οι τοπικοί παραγωγοί και συνεταιρισμοί δε θα συμμετέχουν πια στη διοίκηση των φορέων και έτσι ο τόπος μας δεν έχει πλέον κανένα λόγο στο Εθνικό Πάρκο.

Επιπλέον, καταργείται η έδρα του Εθνικού Πάρκου Αξιού στη Χαλάστρα και τη μεταφέρεται, μαζί με το φορέα Κερκίνης, στον Λαγκαδά (!), ενώ διαγράφεται ακόμη και η λέξη Αξιός από την ονομασία του νέου Φορέα, ένα κατοχυρωμένο διεθνές brand name. Καταργείται επίσης ο νεοσύστατος φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου!

Ο νέος νόμος θα επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι το περιβάλλον δίνει αξία και στον τουρισμό και στα ελληνικά προϊόντα (γεωργικά, κτηνοτροφικά, κλπ.). Και είναι χρέος των τοπικών κοινωνιών να διεκδικήσουν αυτά που μας ανήκουν, όπως το Εθνικό Πάρκο Αξιού και η διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου.

Δεν μπορεί , το 2020, το γκρέμισμα δομών, διεθνούς φήμης, που οι άνθρωποι του τόπου μας μόχθησαν για να φτιάξουν και να στηρίξουν να αποτελεί πολιτική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)