to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 22.05.2020

Οικονομία

Φρ. Κουτεντάκης: Επένδυση στη δημόσια Υγεία για ταχύτερη έξοδο από την ύφεση (ηχητικό)

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί με μεγάλες, στοχευμένες επενδύσεις στη δημόσια Υγεία να ενισχύσει άμεσα το ΑΕΠ της


Η Ελλάδα μπορεί με μεγάλες, στοχευμένες επενδύσεις στη δημόσια Υγεία να ενισχύσει άμεσα το ΑΕΠ της μειώνοντας την ύφεση και να συμβάλλει στην κοινωνική ευημερία, απέναντι στις πολύ αρνητικές καταστάσεις που έρχονται στο πεδίο της ανεργίας, αντί των fast-track επενδύσεων, τον τουρισμό και την ναυτιλία πρέπει να δούμε ποια δομή θα κάνει την οικονομία πιο ανθεκτική σε τέτοιες κρίσεις στο μέλλον, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Στην δεύτερη φάση μέτρων, όταν θα έχει τελειώσει η επείγουσα κατάσταση, είπε ο κ. Κουντεντάκης, ένας καλός κλάδος για δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη είναι η δημόσια Υγεία. Αφού θα επιβληθεί κόστος (χρέος που θα πληρωθεί στο μέλλον), είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης να πληρωθεί από αυτούς που θα ωφεληθούν, θα τους είναι χρήσιμο το αποτέλεσμα. Δεν θα πληρώσουν κάποιοι σήμερα για αυτά που άλλοι θα έχουν αύριο. Είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία με τις εξαιρετικές υγειονομικές επιδόσεις στην πανδημία έχει ένα σύστημα Υγείας που κοστίζει 9,5% του ΑΕΠ της, όπως σημείωσε. Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Ένα καλό σύστημα Υγείας και αντιμετωπίζει καλύτερα τις έκτακτες συνθήκες και προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πληθυσμό, συμβάλλοντας στην κοινωνική ευημερία. Για την αποτροπή της ύφεσης, επίσης, αυτές οι δαπάνες επηρεάζουν άμεσα και σημαντικά το ΑΕΠ, προσμετρώμενες άμεσα σε αυτό.

Θα είναι προβληματικό να επαναληφθεί ξανά η στρατηγική του παρελθόντος, τόνισε, των fast-track επενδύσεων, κτλ. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, την μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό αλλά και την ναυτιλία, που υπέστησαν και θα συνεχίσουν να υφίστανται μεγάλη μείωση δραστηριοτήτων, αλλά και το μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν τις αντοχές μίας μεγαλύτερης, την ρευστότητα, την ευχέρεια δανεισμού. Πρέπει να δούμε ποια δομή για την ελληνική οικονομία θα είναι πιο ανθεκτική σε τέτοιου τύπου αναταραχές. Είναι μεγάλο ζητούμενο.

Γενικά για το θέμα των γενεών και της δίκαιης κατανομής του δημοσιονομικού βάρους της κρίσης, υπογράμμισε σε άλλο σημείο ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηριστικό της δημοσιονομικής πολιτικής. Πάντα προκύπτει το πολιτικό δίλημμα για οποιασδήποτε παρέμβασης, αν θα πληρωθεί από τις σημερινές γενιές ή τις επόμενες. Αποφασίζουν πάντα οι σημερινές γενιές, υπάρχει πάντα τάση να μεταφέρεται στο μέλλον. Υπάρχει εδώ ζήτημα, το κατά πόσο το βάρος που θα δημιουργήσει η πανδημία (που να είναι ξεκάθαρο, το κόστος θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός) δεν είναι δωρεάν, κάποια στιγμή θα πληρωθεί, σήμερα, αύριο, τα επόμενα χρόνια. Οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να αποφασίσουν πώς θα το μοιράσουν, στις σημερινές γενιές και τις επόμενες, ποιες κατηγορίες πολιτών θα επιβαρυνθούν περισσότερο και ποιες λιγότερο. Είναι μείζον πολιτικό ερώτημα, αξίζει να συζητηθεί δημόσια, καθαρά, με διαφανή τρόπο, για μία κοινής αποδοχής (όσο είναι εφικτό) δημοσιονομική στρατηγική τα επόμενα χρόνια.

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Κουτεντάκης θύμισε ότι η Ελλάδα έβγαινε από χρόνια και οδυνηρή κρίση, είναι ήδη επιβαρυμένη η ελληνική οικονομία. Οι προβλέψεις που γίνονται από διάφορους οργανισμούς ενίοτε αποκλίνουν κατά πολύ μεταξύ τους και αυτό είναι αναμενόμενο, αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές, δεν έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν ώστε να τυποποιείται, να εντάσσεται σε μοντέλα. Δεν έχουμε αναπτύξει εργαλεία για να το παρακολουθήσουμε, έτσι όλες οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.

Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ως προς την ανεργία υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά από άλλες προβλέψεις που καταγράφουν μικρότερες αποκλίσεις στο θέμα της ύφεσης. Είναι τεχνικό το θέμα, σημείωσε, ένα στοιχείο των μέτρων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες, είναι ότι συνδέουν την οικονομική στήριξη με την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αυτό δεν μπορεί ρητά να ενταχθεί σε κάποιο μοντέλο, οι περισσότερες προβλέψεις το αγνοούν. Το πόσο θα εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ανεργίας, όπως σημείωσε.

Η μέτρηση του ποσοστού ανεργίας, ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Κουτεντάκης, δεν καταγράφει την επιδείνωση στην επισφάλεια της εργασίας, την εκ περιτροπής απασχόληση, την ημιαπασχόληση, όπως και την αναστολή. Η μείωση των εισοδημάτων δεν ταυτίζεται με την ανεργία.

Στην σύνοψη της έκθεσης όσον αφορά τις πιθανές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης από την πανδημία σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

απαιτείται νέος κύκλος παρεμβάσεων περιορισμού της έντασης και της διάρκειας της ύφεσης

τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση του κορωνοϊού να μην οδηγήσουν σε μόνιμη υποβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας

να αποφευχθεί παρατεταμένη αύξηση της ανεργίας, συνεχιζόμενη κάμψη επενδύσεων και νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων

να επιδιωχθεί στοχευμένα δημιουργία πιο ανθεκτικής και εξωστρεφούς οικονομίας με έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ειδικευμένης εργασίας

να ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης προκειμένου να διασφαλιστεί η γρήγορη επιστροφή στην αγορά εργασίας των εργαζομένων που θα βρεθούν στην ανεργία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)