to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 22.05.2020

Οικονομία

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Τα δισ. δεν είναι στραγάλια

«Το να καλεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάποιον άλλο να μην εκτίθεται αποδεικνύει ένα μικρό έλλειμμα αυτογνωσίας», σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «εξηγεί» στον υπουργό τα νούμερα τα οποία επικαλείται. Με ασάφειες και ταυτολογίες επιβεβαίωσε πως κινείται το υπουργείο με ανακοίνωσή του χθες το βράδυ. Σημερινή απάντηση Τσακαλώτου ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να ενσωματώσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η απάντηση του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλέίδη Τσακαλώτου με αφορμή τη χθεσινή απάντηση που δημοσίευσε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να αποκρούσει τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβητεί και ευθέως πλέον τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί «συνόλου μέτρων 24 δισ. ευρώ» τα οποία λαμβάνει για τη στήριξη της οικονομίας το 2020.

Με σημερινή του δήλωση-απάντηση ο Ευκλ. Τσακαλώτος αναλύει στο υπουργείο τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεί τον Χρ. Σταϊκούρα, αφενός να μην βιάζεται να εξαπολύσει ειρωνείες περί λάνθασμένη ανάγνωση των στοιχείων των ευρωπαϊκών εκθέσεων, μιας και από ότι φαίνεται ο υπουργός είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο να πέφτει ο ίδιος μέσα στις «τρύπες» που σκάβει. Αφετέρου, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ «προσφέρθηκε» να εξηγήσει στον κ. Σταϊκούρα το πρόγραμματα του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο τόσο φάνηκε να ανησυχεί. «Ίσως έτσι ενσωματώσει τις προτάσεις μας και γλιτώσει η χώρα από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση», συμπλήρωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Δημιουργικός οίστρος της κυβέρνησης με τους αριθμούς - Στο minimum (στην καλυτερη περίπτωση) η μέριμνα για τον κόσμο της εργασίας

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψη το διάγγελμα του πρωθυπουργού, κατά το οποίο παρουσιάστηκε το «σχέδιο για την επόμενη φάση» από τον Κυρ. Μητσοτάκη και εξειδικεύτηκε στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η Κουμουνδούρου όπου δεν εντοπίζει άτολμα και ασαφή μέτρα, κάνει λόγο για ένα σχέδιο που φέρνει, όμως, μειώσεις μισθών έως και 20% για τους εργαζόμενους, αλλά και εκ περιτροπής εργασία ή αλλιώς απολύσεις. Ακόμα, πως τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι λίγα και ανεπαρκή σε σχέση με το μέγεθος των απωλειών που έχουν υποστεί, ενώ για τον τουρισμό και την εστίαση ανακοίνωσε μέτρα-σταγόνα στον ωκεανό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εντοπίζει το «μεγαλύτερο θράσος» στο άλμα από τα 14 στα 20 δισ. ευρώ: «Εκεί, η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά, αθροίζει ως δημοσιονομικό μέτρο την «προστιθέμενη αξία» των μέτρων στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή ισχυρίζεται ότι ενώ δίνει 14 δισ. ευρώ, θα είναι σαν να έχει δώσει 20 δισ. ευρώ. Και για όσα υπολείπονται των δήθεν 24 δισ. ευρώ, παρέπεμψε σε κάποια απροσδιόριστη, μελλοντική παρέμβαση».

Μαζί με τον σχετικό πίνακα με τα στοιχεία, χαρακτηριστικό ήταν και το σχήμα που χρησιμοποίησε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενθυμούμενο τους «δημιουργικούς αριθμούς» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Ο τελευταίος ως πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24».

«Να μην εκτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε το υπουργείο το οποίο επιβεβαίωσε τις ασάφειες και ταυτολογίες με τις οποίες κινείται

«Στα 24 δισ. συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και όσα θα εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα για την επόμενη φάση της ανάταξης της οικονομίας, με την αξιοποίηση επιπλέον πόρων και δαπανών απο ευρωπαικά κονδύλια», σχολίασε η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών χθες το βράδυ. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ως απάντηση στις σημερινές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το υπουργείο Οικονομικών μάλισα κάλε τον ΣΥΡΙΖΑ, «για να μην εκτίθεται, να διαβάζει τις Εκθέσεις τις οποίες επικαλείται, όπως στην προκειμένη περίπτωση την Έκθεση των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Μάιος 2020). Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «μετά απο αφωνία 45 ημερών», πώς τα ποσά που προτείνει να δαπανηθούν "εμπροσθοβαρώς" μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς να προσφύγει η χώρα σε νέο μνημόνιο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι η ακόλουθη:

«Για να μην εκτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του, καλό θα ήταν να είχε προηγουμένως διαβάσει τις Εκθέσεις τις οποίες επικαλείται. Στην Έκθεση των Ευρωπαϊκών θεσμών (Enhanced Surveillance Report – May 2020), στη σελίδα 42, τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. ευρώ (επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας).

Στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη στιγμή συγγραφής της έκθεσης, όπως ο νέος μηχανισμός στήριξης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η παράταση επιδομάτων ανεργίας και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εποχικά απασχολούμενους, η μείωση ενοικίου και ο συμψηφισμός φόρου ιδιοκτητών ακινήτων, οι μειώσεις ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα εισιτήρια των κινηματογράφων, η μείωση φορολογίας για έρευνα και ανάπτυξη, η επιδότηση δανείων Α΄ κατοικίας, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα επιπλέον κονδύλια διαφήμισης του ΕΟΤ, αλλά και η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Ο Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει να θεωρεί ότι τα μέτρα ρευστότητας της οικονομίας, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών έχουν μηδενικό κόστος, ωστόσο παραβλέπει το γεγονός ότι η πλειονότητα των ποσών αυτών θα επιστραφεί σε βάθος ετών. Η δε επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα επιστραφεί σε 5 έτη, με περίοδο χάριτος μέχρι τα τέλη του 2021, και με όρο μη επιστροφής για προβληματικές επιχειρήσεις, συγκαταλέγεται, με βάση τους κανόνες της Επιτροπής, στα δημοσιονομικά μέτρα. Τον ενημερώνουμε ότι όλες οι Κυβερνήσεις της Ευρώπης, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνουν υπόψη τους τα μέτρα ρευστότητας, στην ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Συμπερασματικά, στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα με κόστος 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη προσδιοριστεί και ποσοτικοποιηθεί, καθώς και το ποσό που υπολογίζεται να μοχλεύσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται, ξεπερνώντας έτσι τα 20 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει σύνολο μέτρων 24 δισ. ευρώ για το 2020, λαμβάνοντας υπόψη και όσα θα εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα για την επόμενη φάση της ανάταξης της οικονομίας, με την αξιοποίηση επιπλέον πόρων και δαπανών από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν αρχίσει να κάνει αριθμητικές πράξεις, ας απαντήσει επιτέλους μετά από αφωνία 45 ημερών, πώς τα ποσά που προτείνει να δαπανηθούν «εμπροσθοβαρώς», δηλαδή 14 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα + 10 δισ. ευρώ αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με άμεσο δημοσιονομικό κόστος + 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις δανείων, μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς να προσφύγει η χώρα σε νέο μνημόνιο.

Εάν θεωρεί ότι μπορούν τα ποσά αυτά να δαπανηθούν με συλλογή καρπών από το «λεφτόδεντρο» του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», τον ενημερώνουμε ότι αυτό έχει προ πολλού ξεραθεί. Εκλαμβάνουμε και τις σημερινές ανακοινώσεις του ως ένα άνοστο ευφυολόγημα, από αυτά που συνηθίζει, γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει χάσει προ πολλού τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα!».

Ευκλ. Τσακαλώτος: Να εξηγήσουμε στον υπουργό ό,τι δεν καταλαβαίνει - Ας ενσωματώσουν τις προτάσεις μας ώστε να γλυτώσει η χώρα από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλέίδη Τσακαλώτου:

«Ας τα πιάσουμε ένα-ένα:

Το υπουργείο οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση που έχει ταυτόχρονα τις εξής φράσεις:

  1. «Τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. Ευρώ»
  2. «Συμπερασματικά, στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα με κόστος 14,5 δισ. ευρώ»
  3. «Η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει σύνολο μέτρων 24 δισ. Ευρώ για το 2020»

Επειδή τα δισ. δεν είναι στραγάλια και το ποιος έχει χάσει προ πολλού σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι προς απόδειξη κάθε στιγμή είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε κάποια πράγματα.

Αν ο υπουργός και το επιτελείο του είχαν κοιτάξει τον πίνακα που επισύναψαν θα έβλεπαν ότι πουθενά δεν λέει ότι «τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιήσεις σε 19,667 δισ. Ευρώ». 

Αν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την λέξη «επίδραση» από την λέξη «μέτρα» μάλλον το πρόβλημα είναι πιο πέρα από την οικονομική θεωρία.

Τι είναι λοιπόν αυτά τα 19,667 δις ευρώ; Αν κοιτάξουν μια γραμμή παραπάνω θα δουν ότι τα 8 δις είναι «Αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση». Όχι μέτρα.

  1. Άρα μένουν 11.6 δις (19.6-8=11.6). 
  2. Το γράφει άλλωστε 2 γραμμές παραπάνω. Από αυτά τα 11,6 δισ. τα 3,2 δισ. είναι οι αναστολές και οι εγγυήσεις της αναπτυξιακής τράπεζας και τα 2 δις η επιστρεπτέα προκαταβολή. 

Άρα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες είναι 6.4 δισ. (11,6-3,2-2=6.4 δισ.).

Τι έγραφε η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ; «Τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που έχει νομοθετήσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου και δεν αφορούν δάνεια, δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ. Ευρώ».

Τι άλλο μας λέει ο κ. Σταικούρας; «Στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη στιγμή συγγραφής της έκθεσης».

Πράγματι. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε: «ενώ τα όσα εξήγγειλε χθες προσθέτουν στο αρχικό πακέτο μόλις 2,1 δισ. ευρώ».

Το ποσό αυτό δεν το αμφισβήτησε ο κ. Σταικούρας. Άρα το συνολικό πακέτο μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, που δεν δημιουργεί νέα χρέη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι 8.5 δισ. (6,4+2,1).

Τόσο απλά. Τόσο λίγα.

Όσο για την προσπάθεια του κ. Σταϊκούρα να μας πείσει ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν έχει μηδενικό κόστος και συγκαταλέγεται μεθοδολογικά στα δημοσιονομικά μέτρα θα τον παρακαλούσα να μην κουράζεται. 

Η επιστρεπτέα προκαταβολή και κόστος έχει, και δημοσιονομικό μέτρο μπορεί να θεωρηθεί καθώς μετράει στο αποτέλεσμα του έτους. Όμως η επιστρεπτέα προκαταβολή δημιουργεί χρέη στις επιχειρήσεις. 

Ως εκ τούτου δεν είναι «δημοσιονομικό μέτρο που δεν δημιουργεί χρέη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Ήλπιζα ότι ο διάλογος μου με τον κ. Σταϊκούρα θα ήταν πιο ουσιαστικός από το να χρειάζεται να του εξηγώ ταυτολογίες. 

Τέλος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους πίνακες. Την απέδειξε και η χτεσινή ανακοίνωση. Παρόλα αυτά ας κάνει μια προσπάθεια ο κ. Σταικούρας να διαβάσει τον πίνακα του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι". Εκεί θα δει πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Αν δεν τα καταφέρει μπορώ εγώ ή οποιοσδήποτε από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ να τον βοηθήσω. Αρκεί να καταλαβαίνει ότι αν στηρίξεις πλήρως το εισόδημα των πολιτών το κόστος αναστολών φόρων είναι τάξεις μεγέθους μικρότερο. Αλλιώς κάνεις αυτό που στη λογιστική λέγεται double -counting. 

ΥΓ. Αν εξακολουθεί να έχει το ίδιο πρόβλημα και με την επικαιροποίηση του προγράμματος μας, η πρόταση μου δεν είναι σχήμα λόγου, θα έρθω να του το εξηγήσω. Ίσως έτσι ενσωματώσει τις προτάσεις μας και γλιτώσει η χώρα από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)