to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 22.05.2020

Κοινωνία

Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική από την κακοκαιρία (φωτ.)

Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε τις δυτικές περιοχές του νομού Χαλκιδικής. Έπεσαν 6.700 κεραυνοί. Σε ύφεση αυτή τη στιγμή το φαινόμενο.


Σε ύφεση φαίνεται πως βρίσκεται η κακοκαιρία που έπληξε το τελευταίο 24ωρο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το βράδυ της Πέμπτης, το δίκτυο καταγραφής αστραπών «ΖΕΥΣ», που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατέγραψε 6.700 κεραυνούς, με τη μεγαλύτερη πυκνότητα να εντοπίζεται στον Θερμαϊκό.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας έπληξε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπου πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια σπιτιών, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στη μία τα ξημερώματα, σε περιοχή του Λαγκαδά, κλιμάκιο της πυροσβεστικής με τρία οχήματα επενέβη για τη διάσωση δύο νεαρών που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, όταν προσπάθησαν να τον διασχίσουν. Ο ένας από τους δύο κατάφερε να βγει μόνος του από το όχημα, ενώ ο άλλος απεγκλωβίστηκε από πυροσβέστες. Και οι δύο μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Συνολικά η πυροσβεστική στη Θεσσαλονίκη δέχθηκε 100 κλήσεις και επενέβη σε 20 περιπτώσεις για την άντληση υδάτων από υπόγεια σπιτιών. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως σε περιοχές ανατολικά της πόλης, όπου σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος. Μέχρι το πρωί, συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, όπως στην περίπτωση του οικισμού του Τριλόφου.

Πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν και σε περιοχές του νομού Χαλκιδικής, όπου η πυροσβεστική κλήθηκε για άντληση υδάτων, κυρίως, σε Νέα Μουδανιά και Κασσάνδρα.

Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε τις δυτικές περιοχές του νομού Χαλκιδικής

Στα Ν. Μουδανιά η σφοδρότητα της βροχής ήταν τόσο έντονη που οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και για αρκετή ώρα η κυκλοφορία μέσα στην πόλη διεξαγόταν με δυσκολία. 

Η περιοχή του Κλειστού Γυμναστηρίου έγινε λίμνη, σπίτια και αυλές πλημμύρισαν, ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι ο Δήμος δεν καθάρισε έγκαιρα τα φρεάτια. 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις στα Ν. Μουδανιά και σε περιοχές της Κασσάνδρας για απάντληση υδάτων σε σπίτια και καταστήματα. 

Σε περιοχές της Κασσάνδρας βρέχει ασταμάτητα και οι δρόμοι σε πολλά σημεία είναι πλημμυρισμένοι. Στην παραλία της Φούρκας ο δρόμος μπροστά στο ξενοδοχείο "Ολύμπιον" είναι απροσπέλαστος από τα νερά της βροχής. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου και μέλη της Βάσης Ετοιμότητας Κασσάνδρας ΟΦΚΑΘ είναι σε επιφυλακή. 

Αποκαθίστανται στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση

Αποκαθίστανται στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης, στη Χαλκιδική έκλεισαν δύο δρόμοι λόγω υπερχείλισης υδάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για τους δρόμους Καλλικράτειας- Νέας Ηράκλειας, όπου έχουν σταλεί μηχανήματα και ο δρόμος πρόκειται να ανοίξει από στιγμή σε στιγμή και στον δρόμο Νέας Γωνιάς- Αγίου Παύλου, όπου επίσης μεταβαίνουν μηχανήματα.

Στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξαν εκκλήσεις για αντιμετώπιση προβλημάτων μέσα στη νύχτα. Συσσώρευση υδάτων σημειώθηκε στο 7ο χιλιόμετρο του δρόμου προς Ταραγάδες και στο 2ο χιλιόμετρο Πλαγιαρίου- Τριλόφου. Και στα δύο σημεία η κατάσταση έχει αποκατασταθεί. Επίσης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους προς Λαγκαδίκια και Σχολάρι που είχαν κλείσει. «Ο μόνος δρόμος που παραμένει κλειστός είναι ο δρόμος από το χωριό Ηράκλειο προς το Λαγκαδά. Και στην περίπτωση αυτή έχουν σταλεί μηχανήματα και μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις», σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.

Στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονία δεν σημειώθηκαν προβλήματα από τη βροχόπτωση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, halkidikinews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)