to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 21.05.2020

Πολιτική

Παραδέχεται ο Πέτσας τη μείωση μισθού των εργαζομένων, «αλλιώς θα έμεναν άνεργοι» - Απάντηση Χαρίτση

«Επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη» η κριτική για μείωση μισθών, είπε σήμερα ο Στ. Πέτσας, προσθέτοντας το αναμενόμενο επιχείρημα: αλλιώς «θα συγκρίναμε με το μηδέν, με την ανεργία» - «Προσπαθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να τον διαψεύδει», η απάντηση του Αλ. Χαρίτση, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Με τον γνωστό τρόπο που έχουν βιώσει χιλιάδες εργαζόμενοι (σου δείχνω με νόημα την πόρτα του λογιστηρίου και σου ανακοινώνω μείωση μισθού), ο Στ. Πέτσας επιχείρησε σήμερα να μειώσει την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης που φέρνουν μείωση μισθού 20% στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε επιχειρήσεις που θα τους «απασχολούν λιγότερο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενο στο εν λόγω θέμα (το Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»), είπε ότι θα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και εάν και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να επεκταθεί.

Θέτοντας το ερώτημα «τι εξασφαλίζουμε έτσι;», έδωσε ο ίδιος την (βολική) απάντηση: «Εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, τον πολιτισμό και στην εστίαση, εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή το μισθό των εργαζομένων» - όχι όμως στο ίδιο ύψος, απλώς ο Στ. Πέτσας δεν έθιξε αυτή τη «λεπτομέρεια».

Αυτό που βρήκε να πει στη συνέχεια είναι ότι «η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η Αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια. Ανεύθυνη. Και ψεύτικη». Και πρόσθεσε: «Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια». Οχι, δεν έδειχνε προς την πόρτα κάποιου φανταστικού λογιστηρίου...

Το σχετικό σημείο των σημερινών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεκινά στο 2ο λεπτό.

Αλ. Χαρίτσης: Προσπαθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να τον διαψεύδει...

Στην απάντησή του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί, αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να τον διαψεύδει».

Όπως τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης, «σήμερα, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Πέτσας είπε ότι δεν μειώνονται οι μισθοί. Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή δεν ξέρει τι ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί της κυβέρνησης ή πιστεύει ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν απλή αριθμητική. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, λοιπόν, στις επιχειρήσεις πλέον ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%.

Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Ενώ όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία. Όσα λεκτικά σχήματα και αν επιστρατεύσει».

«Μπορούμε αλλιώς!», καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης, και προσθέτει: «Με το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ που εγγυάται στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα την προστασία της εργασίας και της ασφάλειας των πολλών».

«Ψευδής ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί γενικευμένης ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας»

Την ίδια στιγμή, η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε νέα της δήλωση (21/5/20):

«Όπως σαφώς προκύπτει από τις κάρτες που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, η θέση εργασίας διατηρείται μόνο για τον εργαζόμενο που μειώνεται ο μισθός του κατά 20% και τίθεται σε εκ περιτροπής απασχόληση.

Για τους εργαζόμενους που δεν θα μπουν σε καθεστώς μειωμένου μισθού οι απολυσεις είναι πλήρως απελευθερωμένες.

Επομένως, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί γενικευμένης ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι ψευδής».

*Διαβάστε σχετικά:

Ανεπαρκή τα μέτρα, την «πληρώνουν» οι εργαζόμενοι: Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για εργασία, οικονομία και τουρισμό (βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι 20% μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους και ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους

Οι ανακοινώσεις Βρούτση: Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν «λιγότερο»

Αλ. Χαρίτσης: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόστηκε το 2010-2014

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)