to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 20.05.2020

Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν δήλωσαν αποφασισμένοι να σεβαστούν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Οι Ταλιμπάν είναι αποφασισμένοι να σεβαστούν τη συμφωνία που υπέγραψαν στα τέλη Φεβρουαρίου με τις ΗΠΑ, η οποία έχει στόχο την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως το καλοκαίρι του 2021 με αντάλλαγμα δεσμεύσεις από τους αντάρτες για την ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής τους παρά την αύξηση της βίας από πλευράς τους.


“Το Ισλαμικό Εμιράτο”, το όνομα που είχαν δώσει οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν όταν το έλεγχαν από το 1996 ως το 2001, “έχει δεσμευθεί στη συμφωνία που υπέγραψε με την Αμερική”, δήλωσε ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα σε ένα σπάνιο γραπτό μήνυμά του με την ευκαιρία του Έιντ ελ Φιτρ, της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού.

Οι Ταλιμπάν “καλούν την άλλη πλευρά να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να μην επιτρέψει να χαθεί αυτή η κρίσιμη ευκαιρία”, συνέχισε.

Η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των ανταρτών και της Ουάσινγκτον, που υπεγράφη στις 29 Φεβρουαρίου στην Ντόχα αλλά δεν έχει επικυρωθεί από την αφγανική κυβέρνηση, “μπορεί να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον τερματισμό του πολέμου” με τις ΗΠΑ, εκτίμησε ο Αχουντζάντα.

Το μήνυμα αυτό του επικεφαλής των Ταλιμπάν μεταδόθηκε την ώρα που στο Αφγανιστάν παρατηρείται μεγάλη αύξηση της βίας.

Οι Ταλιμπάν έχουν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού, όμως έχουν αυξήσει αυτές εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Για τον λόγο αυτό η Καμπούλ έχει ζητήσει από τις δυνάμεις ασφαλείας να “επαναλάβουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του εχθρού”, οι οποίες είχαν ανασταλεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας, κυρίως έπειτα από την επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον μαιευτικής κλινικής στην Καμπούλ όπου σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για 3.800 επιθέσεις των Ταλιμπάν από τον Μάρτιο, στις οποίες τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν σε έκθεσή της χθες Τρίτη ανέφερε ότι 208 άμαχοι σκοτώθηκαν τον Απρίλιο από τους Ταλιμπάν, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Εξάλλου αύξηση σημείωσαν και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων από επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, με συνολικά 172 ανθρώπους να σκοτώνονται τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)