to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διαβρώνουν τον αιγιαλό με την «επέκταση» μίσθωσης παραλιών

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μπορούν να εκμεταλλεύονται το σύνολο της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από την έκτασή τους (!) - «Καμία ρύθμιση η οποία διευκολύνει την υπερκεκμετάλλευσή του ή διαβρώνει τα χαρακτηριστικά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς» τονίζει η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου - «Η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα είναι συνταγματικό δικαίωμα» τονίζει η Χαρά Καφαντάρη


Ειδικότερα και σύμφωνα με την Καθημερινή με τον τρόπο αυτό στις τουριστικές περιοχές (όπως η Κρήτη, η Κως, η Ρόδος και άλλού) όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες δίπλα στη θάλασσα είναι διαδοχικές, οι μεγάλες παραλίες θα γίνουν ουσιαστικά απρόσιτες για το κοινό, είτε επειδή θα ζητείται αντίτιμο για τη χρήση της ξαπλώστρας είτε επειδή τα ξενοδοχεία θα τις διαθέτουν μόνο στους πελάτες τους. Η ρύθμιση αυτή είναι ίσως η βασικότερη από εκείνες που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο περιέχει τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον αιγιαλό (κάποιες από τις οποίες, είχε αποκαλύψει η «Κ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι είχαν δοθεί σε διαβούλευση) και πολεοδομικές ρυθμίσεις υπέρ των Περιοχών Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Η απευθείας μίσθωση στα ξενοδοχεία των παραλιών που βρίσκονται μπροστά τους επιτρεπόταν ήδη (και είναι προφανώς λογική), ωστόσο ίσχυαν οι ίδιοι περιορισμοί στη μέγιστη έκταση που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η οποία καταργείται. Το υπουργείο υπερασπίζεται την αναγκαιότητα της παροχής αυτού του προνομίου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (στην αιτιολογική έκθεση) «διότι οι εν λόγω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις και αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας».

Μια δεύτερη σημαντική τροποποίηση της νομοθεσίας περί αιγιαλού (η οποία έχει και αυτή ως συνέπεια τον περιορισμό της ελεύθερης χρήσης του) είναι η αύξηση του ποσοστού μιας παραλίας που μπορεί να μισθωθεί για ξαπλώστρες και συναφείς δραστηριότητες από 40% στο 50%. Αντίστοιχα αυξάνεται το ανώτατο όριο μιας μίσθωσης από 300 τ.μ. σε 500 τ.μ. Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι μόνιμες και δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Το νομοσχέδιο περιέχει και πλήθος πολεοδομικών ρυθμίσεων οι οποίες έχουν στόχο να ενισχύσουν τις μεγάλες οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις (κυρίως όσες γίνονται με το πολεοδομικό εργαλείο των ΠΟΤΑ). Πολλές από τις ρυθμίσεις ισχύουν ήδη για τις στρατηγικές δημόσιες και ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις (ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ) Μεταξύ άλλων:

• Επεκτείνεται (ήδη ίσχυε για άλλες μορφές οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων) και στα ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων η δυνατότητα να προσμετρούν στην έκτασή τους... δημόσιες δασικές εκτάσεις, ώστε να αποκτήσουν αρτιότητα και μεγαλύτερο συντελεστή.

• Η έκταση μιας ΠΟΤΑ θεωρείται ενιαία, ακόμα κι αν διατρέχεται από δρόμους ή ρέματα ή χωριστά οικόπεδα. Ο υπολογισμός της δόμησης γίνεται στο σύνολο της έκτασης και τα κτίρια μπορούν να χωροθετηθούν οπουδήποτε.

• Δίνεται δυνατότητα επέμβασης σε δασική έκταση (προβλεπόταν έως 10% για μια σειρά από δραστηριότητες) και για τα κτίρια των γηπέδων γκολφ.

• Ορίζεται ότι η υποχρέωση αναδάσωσης τμήματος ίσου με εκείνο που θα χρησιμοποιηθεί (λ.χ. από μια τουριστική μονάδα) αφορά όχι όλο το ποσοστό της έκτασης που θα χρησιμοποιήσει, αλλά μόνο εκείνο που εκχέρσωσε.

• Με μια μάλλον πολύ ειδική ρύθμιση επιτρέπεται να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο και γήπεδα γκολφ 9 οπών, αλλά και όσα ήταν 18 οπών και αποφάσισαν να μειώσουν τη δυναμικότητά τους.

• Μέχρι σήμερα, σε ζώνη 700 μέτρων από μια ΠΟΤΑ απαγορευόταν να χωροθετηθούν μη συμβατές χρήσεις. Σήμερα η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται: δίνεται η δυνατότητα να ορίζεται μια ζώνη (προστασίας της ΠΟΤΑ), στην οποία θα ισχύουν ειδικοί περιορισμοί. Η ρύθμιση αυτή ενδέχεται να αντιμετωπίσει ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς περιορίζει το δικαίωμα ιδιοκτητών όμορων σε ΠΟΤΑ εκτάσεων να τις εκμεταλλευτούν με βάση τα ισχύοντα στην περιοχή τους.

Κ. Παπανάτσιου: Καμία ρύθμιση η οποία διευκολύνει την υπερκεκμετάλλευσή του ή διαβρώνει τα χαρακτηριστικά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς.

«Η έλλειψη συνεκτικού σχεδίου δράσης για την «βαριά» βιομηχανία της χώρας, στον τουρισμό, οδηγεί την Κυβέρνηση σε εκπτώσεις που επηρεάζουν την κοινοχρησία του αιγιαλού και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν. Η ανυπαρξία σχεδίου αφορά, τόσο στο κομμάτι των επαγγελματιών, όσο και της ενίσχυσης με οποιοδήποτε τρόπο των πολιτών , ώστε και να μπορέσουν ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά να ενισχυθεί και ο εγχώριος τουρισμός.

Κατά την άποψή μας, ο αιγιαλός είναι κοινό αγαθό που τυγχάνει παράλληλα και συνταγματικής προστασίας. Καμία ρύθμιση η οποία διευκολύνει την υπερκεκμετάλλευσή του ή διαβρώνει τα χαρακτηριστικά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς. Τόσο, η διάταξη για την αύξηση από 300τμ (ανά παραχώρηση) σε 500τμ, όσο και η κατάργηση του αυστηρού πλαισίου για τις αυθαιρεσίες είναι ενδεικτικές της αντίληψης που κυριαρχούσε τόσα χρόνια στην διαχείριση αυτού του αγαθού. Μία αντίληψη που οδήγησε σε υπηρεσίες επιμελώς ατημέλητες, μαζικές παραχωρήσεις των αιγιαλών, χωρίς αντισταθμιστικό όφελος για τους πολίτες ή το δημόσιο συμφέρον και χάιδεμα στους αυθαιρετούντες.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει ένα συνολικό και ολοκληρωμένο πλάνο σχετικά με τον Αιγιαλό και την παραλία. Πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ολιστική κάλυψη των δικαιωμάτων των πολιτών και την χρηστή διαχείριση των δημόσιων αγαθών, την προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα της πρόσβασης στους ελεύθερους χώρους.

Προχωρήσαμε στην τροποποίηση του νόμου 2971 (ν.4607/2019) ώστε να υπάρξει μία συνολικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την προστασία και διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας και των λοιπών κοινόχρηστων αγαθών. Επιγραμματικά, κάποιες από τις σημαντικές αλλαγές ήταν η διεύρυνση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ως μέσο διαφάνειας και αύξησης των δημόσιων εσόδων, ο προσδιορισμός του ελάχιστου πλάτους της παραλίας, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 30μ. και η ρητή απαγόρευση, για πρώτη φορά, όσο αφορά την κατασκευή κτισμάτων στον αιγιαλό και την παραλία.

Επίσης, για πρώτη φορά προβλέφθηκε η υποχρεωτική ύπαρξη ελεύθερης διόδου από το δημόσιο δρόμο προς τον αιγιαλό. Παράλληλα, σημαντική αλλαγή αποτέλεσε η νομοθετική κατοχύρωση, ώστε το 60% της παραλίας πλέον να μένει ελεύθερο και η κάθε παραχώρηση για ομπρέλες – ξαπλώστρες να έχουν μέγιστο εμβαδόν 300 τ.μ. Διάταξη που ακυρώνεται με το κατατεθειμένο σχέδιο νόμου. Τέλος, ορίσαμε ότι από την παραχωρούμενη έκταση, μόνο ποσοστό 60% μπορεί να καταληφθεί με ομπρέλες – ξαπλώστρες, ενώ το υπόλοιπο  40%  μένει ελεύθερο, ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Και αυτή διάταξη τροποποιείται, ανεβάζοντας το ποσοστό κάλυψης σε 50%.

Πρέπει να σημειωθεί πως ενδεικτικό της ανυπαρξίας σχεδίου και της βιασύνης της κυβέρνησης, είναι ότι η πρόσφατα εκδοθείσα ΚΥΑ που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις των φετινών παραχωρήσεων είδε το φως της δημοσιότητας πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, με τις οποίες προφανώς και συνδέεται, εφόσον αλλάζουν σημαντικοί όροι των παραχωρήσεων, όπως το ποσοστό παραχώρησης και η κάλυψη με ομπρέλες και ξαπλώστρες!».

Χ. Καφαντάρη: Η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα είναι συνταγματικό δικαίωμα

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη στο KontraChannel και στον Γ. Μελιγγώνη, χθες, 18/05/2020, αναφέρθηκε στο τουριστικό νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τον αιγιαλό. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίστηκαν σημαντικά δικαιώματα για την πρόσβαση στον αιγιαλό και τέθηκαν συγκεκριμένοι όροι για την εκμετάλλευση των παραλιών από ιδιώτες. Το «πολυνομοσχέδιο» για τον Τουρισμό, που έρχεται σήμερα, παρεμβαίνει οριζόντια σε πολλά Υπουργεία, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία (καταδυτικός τουρισμός) μέχρι το Υπουργείο Ναυτιλίας με ρυθμίσεις για μαρίνες και λιμένες. Επίσης, εισάγει σημαντικές εκπτώσεις στην κοινοχρησία των παραλιών και του αιγιαλού «δυσκολεύοντας» την πρόσβαση στη θάλασσα

Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ότι πρέπει να στηριχτεί ο τουρισμός και οι τουριστικές δραστηριότητες, επεσήμανε η Βουλευτής, με επιδοτήσεις στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και για τη λειτουργία τους, αλλά και για να μην χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι και με ενίσχυση του εσωτερικού κοινωνικού τουρισμού.
Είναι προτεραιότητα,κατέληξε η Χαρά Καφαντάρη, η στήριξη των εργαζομένων, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την οποία η Κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει επαρκώς μέχρι σήμερα. Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα: την θέλει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η Κυβέρνηση;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)