to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 20.05.2020

Πολιτική

Ανεπαρκή τα μέτρα, την «πληρώνουν» οι εργαζόμενοι: Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για εργασία, οικονομία και τουρισμό (βίντεο)

Μείωση μισθού για εργαζόμενους που οι εργοδότες τους θα (δηλώνουν ότι) τους απασχολούν «λιγότερο», ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης - Ατολμα και ασαφή τα μέτρα για την «επόμενη φάση» που εξειδίκευσαν στη συνέχεια Βρούτσης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης - Μείωση ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά - Ανεπαρκή τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σταγόνα στον ωκεανό οι εξαγγελίες για τουρισμό-εστίαση.


Το «σχέδιο για την επόμενη φάση» ανακοίνωσε σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Ένα σχέδιο που φέρνει, όμως, μειώσεις μισθών έως και 20% για τους εργαζόμενους, αλλά και εκ περιτροπής εργασία ή αλλιώς απολύσεις. Τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι λίγα και ανεπαρκή σε σχέση με το μέγεθος των απωλειών που έχουν υποστεί, ενώ για τον τουρισμό και την εστίαση ανακοίνωσε μέτρα-σταγόνα στον ωκεανό. 

ΣΥΡΙΖΑ: Και ψέματα για τις επιδόσεις της οικονομίας

«Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει για μία ακόμη φορά τα ψέματα σχετικά με τις δήθεν καλές επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ανάπτυξη. Αντίθετα από τους ισχυρισμούς του, όμως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και "κατάφερε" να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή», είνα το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου με τη σχετική ανάλυση των μέτρων σημειώνει πως «και ως προς τις εργασιακές σχέσεις, δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια».

Το περίγραμμα των μέτρων

Εκτός από τη μείωση μισθών έως 20% για τους εργαζόμενους, την επί της ουσίας επιδότηση της ανεργίας και τα ανεπαρκή μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις προκύπτει ότι:

- «Ανοίγει» σταδιακά ο τουρισμός. Από 1η Ιουνίου τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, από 15/6 τα υπόλοιπα καταλύματα και οι πτήσεις προς το «Ελ. Βενιζέλος» (και από 1/7 προς τα υπόλοιπα αεροδρόμια).  Δεν θα γίνονται τεστ για τον κορωνοϊό στους τουρίστες.

- Μειώνεται ο ΦΠΑ σε εισιτήρια μεταφορών, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά

- Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους (δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του Χρ. Σταϊκούρα για αναστολή σύμβασης, επίδομα ανεργίας, ΦΠΑ)

-> Διαβάστε ακόμη: Έ. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτούμενη ανεργία ή μείωση μισθών ή απόλυση

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Μείωση μισθού για εργαζόμενους που οι εργοδότες τους θα τους απασχολούν «λιγότερο», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του το απόγευμα της Τετάρτης. «Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους», είπε συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό». Το κλειδί εδώ είναι, βεβαίως, το «σχεδόν» με τον ίδιο μισθό, όπου όπως φάνηκε αργότερα, με τις δηλώσεις Βρούτση, οδηγεί σε απώλεια εισοδήματος έως και 20% για τους εργαζόμενους.

Η συνέντευξη Τύπου με την εξειδίκευση των μέτρων από κάθε υπουργό:

Ανά υπουργείο:

Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα: Τι θα ισχύει για αναστολή σύμβασης, επίδομα ανεργίας, ΦΠΑ

-  Οι ανακοινώσεις από τον Γ. Βρούτση: Μείωση μισθού έως και 20% για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν «λιγότερο»

Οι ανακοινώσεις Θεοχάρη: Δεν θα γίνονται τεστ για τον κορωνοϊό στους τουρίστες, ανοίγουν από 15/6 οι πτήσεις προς του «Ελ. Βενιζέλος»

- Οι ανακοινώσεις Άδωνι Γεωργιάδη: Ασάφειες και αοριστίες για «ενίσχυση ρευστότητας»

Μερικά από τα βασικά σημεία των κυβερνητικών εξαγγελιών:

Η μείωση μισθού στους εργαζόμενους που θα απασχολούνται «λιγότερο»

Για το άνοιγμα του τουρισμού:

Για τη μείωση ΦΠΑ:

Μερικές από τις εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη:

Μείωση μισθού για εργαζόμενους που οι εργοδότες τους θα τους απασχολούν «λιγότερο».

- Μειώνεται ο ΦΠΑ σε εισιτήρια μεταφορών και σινεμά, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά.

- Μειώνεται «γενναία» η προκαταβολή φόρου

- 3η φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» με διεύρυνση των δικαιούχων επιχειρήσεων

- Αναστέλλονται οι πληρωμές χρεολυσίων από επιχειρήσεις

«Περιορίσαμε την εξάπλωση»

«Μέχρι σήμερα, πετύχαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία και περιορίσαμε τις απώλειες. Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και το καταφέραμε όλοι μαζί» υποστήριξε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία, αλλά και στην αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία». Πρόσθεσε πως «με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα».

Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες Μητσοτάκη

Σε όσα σημεία ο πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε μέτρα, είπε: 

- Το πρόγραμμα της μετάβασης «από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο» θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας.

Θα «αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό» οι εργαζόμενοι αν οι εργοδότες τους τούς απασχολούν «λιγότερο»

- Εκτακτο και προσωρινό το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι «η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής», ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Θυμίζω ότι έως τώρα στην Ελλάδα οι απολύσεις ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού. Ενώ το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στο εξής, όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης.

Συνάντησα ξενοδόχους που με ρωτούσαν πώς θα απασχολήσουν όλο το προσωπικό τους, όταν φέτος οι πελάτες θα είναι πολύ λιγότεροι από όσους συνήθως φιλοξενούν. Τον ίδιο προβληματισμό έχουν και επαγγελματίες της εστίασης, που ξανανοίγουν τη Δευτέρα που μας έρχεται τα μαγαζιά τους ύστερα από τρεις μήνες.

Έχουν δίκιο. Τους άκουσα και τους απαντώ: Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; Γιατί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή.

Και, βέβαια, όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός. Ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος.

«Με λίγα λόγια, αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές», σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη, που πρόσθεσε: «Στο δίλημμα, συνεπώς, «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες».

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Για φόρους και ΦΠΑ

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.

Έτσι, για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς

Σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού

Ταυτόχρονα, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%.

 Η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται. Το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.

Ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων

Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.

Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο. Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.

Και, τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. 

15/6 η έναρξη της τουριστικής περιόδου

Η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.

Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)