to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χριστεπώνυμοι κατακλύζουν τη σόου μπιζ

Ο νέα ολοκληρωτική ιδεολογία του “Πατρίς – Θρησκεία - Οικογένεια” που μετά χαράς μοστράρεται νυχθημερόν από τα ΜΜΕ δεν αφορά μοναχά τις ενημερωτικές εκπομπές. Η βρώμικη δουλειά περνά απ΄ τα χεράκια των ανθρώπων της λεγόμενης ψυχαγωγίας, των ελαφρών και χαρωπών, των οποίων η δυνατότητα να διαμορφώνουν συνειδήσεις, με την κανονιστική δύναμη της επανάληψης, μπορεί να θεωρηθεί μεγαλύτερη από των αντίστοιχων, δημοσιογράφων της ενημέρωσης.


Οι σε θέση, λοιπόν, “οργανικοί διανοούμενοι” του συστήματος επιλέγονται από τη μεγάλη δεξαμενή του θεάματος, οι οποίοι, με “λόγια σταράτα”, όχι από εκείνα τα σύνθετα των διανοουμένων της άλλης πλευράς, προετοιμάζουν τον νέο ανθρωπότυπο, εκείνο που θα υπηρετήσει αγόγγυστα τις νέες πολιτικές. Η συμβολική βία της ομοιογένειας εισέρχεται στα νοικοκυριά με το “Πρωινό”, διακαναλικά.

Ο αυταρχικός χαρακτήρας της κουλτούρας της τηλοψίας, λοιπόν, δεν θα μπορούσε, στις συνθήκες της σήμερον, να βρει καλύτερο εκφραστή από τον γνωστό από παλαιότερες “φεμινιστικές” απόψεις (“όταν τρώω, δεν σηκώνω το πιάτο μου... δεν δέχομαι η γυναίκα να είναι πάνω από μένα”, “η γυναίκα, όπως έχουμε γνωρίσει εμείς την γυναίκα στην Ελλάδα, περιποιείται τον άντρα της και τα παιδιά της”), λαϊκό τραγουδιστή, Νίκο Οικονομόπουλο. 

"Ο κόσμος μπορούσε να πάει σούπερ μάρκετ, αλλά στην εκκλησία θα κολλούσε κορονοϊό. Λύσεις υπάρχουν για όλα. Δεν υπάρχει λύση για τον Χριστό; Δεν έχουμε τον Χριστό μέσα μας, αν δεν τον πάρουμε από τη Θεία Κοινωνία. Εγώ θα κοινωνούσα ακόμη κι αν ο προηγούμενος από μένα ήταν λεπρός ή είχε τη χειρότερη κολλητική ασθένεια", είπεν ο καλλιτέχνης. Αλλά η θεοσέβειά του δεν τον ώθησε να πάρει θέση για τον αδελφό τον ελάχιστο, τον πρόσφυγα, τον μετανάστη, το φτωχαδάκι της διπλανής πόρτας ή τον συνάδελφό του που η σόου μπιζ δεν στάθηκε καλή μαζί του, η δε κυβέρνηση τον εγκατέλειψε δίχως επίδομα. Η χριστιανοσύνη του, αναυθεντική, κενή οποιουδήποτε νοήματος, εμμένει στερεοτυπικά σε όλα εκείνα που τον καθιστούν “μέσο όρο”, με τον οποίο η “κοινή γνώμη” θα ταυτιστεί, δέκτη και πομπό μιας ολωσδιόλου σκοταδιστικής ανάγνωσης της έννοιας του θρησκεύειν.

Από το πάνελ της εκπομπής που αναπαρήγαγε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του τραγουδιστή, όλοι, μα όλοι, με τον Χριστό μέσα τους, δηλωσίες δίχως να τους ζητηθεί, μιας πίστης που θεωρείται προσωπικό δεδομένο, ούτε κουβέντα αρνητική. Θωπείες μόνο και χαϊδευτικές διαφοροποιήσεις – άλλοθι της ομοφωνίας. Για “αριστερό ψάλτη”, ούτε λόγος. Ο κίνδυνος να διαρραγεί το ωραίον κλίμα και κάποιος/α από τους θεατές να σκεφτεί διαφορετικώ τω τρόπω, άλλα επιβάλλει. 

Από κοντά και άλλο υπόδειγμα, από άλλο χώρο: η, εναλλακτική, ηθοποιός Μαρία Σολωμού μιλά στο “Βήμα Ορθοδοξίας”: “Θα κοινωνήσω  την Κυριακή και δεν φοβάμαι τίποτα” λέει. “Έχω νηστέψει όλη τη Σαρακοστή αλλά λόγω της Πανδημίας δεν κατάφερα να κοινωνήσω”. Για τη δε μετάδοση του κορονοϊού με τη μεταλαβιά, η κ. Σολωμού δεν θέλει να σκέφτεται τέτοια πράγματα. “Πιστεύω και θα κοινωνήσω το Σώμα και το αίμα του Χριστού”.

Έτσι, η όντως υπάρχουσα στον χριστιανισμό αντιαυταρχική τάση, που θέτει τους χριστιανούς εναντίον των κοσμικών νόμων, αν τούτοι αντιστρατεύονται την πίστη τους, εδώ περιορίζεται αυστηρά: πάμε κόντρα στους νόμους μοναχά όταν τούτοι λαμβάνονται με το στανιό, μοναχά όταν επί της ουσίας στηρίζουν το ίδιο το σύστημα, στην πιο σκοτεινή του εκδοχή.

Αν ήταν αλλιώς, το χριστεπώνυμο πλήθος της σόου μπιζ θα έσπευδε να συνδράμει κάθε αναξιοπαθούντα: την προσφυγιά που θαλασσοπνίγεται, τους είλωτες του ξεροκόμματου, παρίες που η ίδια η σόου μπιζ εκμεταλλεύεται,   το παιδί – εργάτη που φτιάχνει τα ρούχα που φορεί και τα χαλιά που πατεί, και θα κατήγγελλε τον εκμεταλλευτή. Έλα, όμως, που τούτος ταυτίζεται με τον αφέντη που τον χρυσοπληρώνει.

Το μανιφέστο “Για Μια Ανεξάρτητη Επαναστατική Τέχνη”,  των Λέον Τρότσκι και Αντρέ Μπρετόν είναι για λίγους. Για τους πολλούς μένει στα -πολύ – ψιλά γράμματα της ιστορίας. Δεν είναι παρά μερικές παντελώς άγνωστες λέξεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)