to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 14.05.2020

Διεθνή

Φινλανδία: Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία όμως η χώρα φοβάται ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας

Οι μαθητές πήραν ξανά σήμερα τον δρόμο για τα σχολεία τους στη Φινλανδία έπειτα από οκτώ εβδομάδες που παρέμειναν κλειστά, αλλά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού.


Τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία περίπου δυόμιση εβδομάδες πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, στις αρχές Ιουνίου, με αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Τα διαλείμματα θα γίνονται σπαστά ώστε να μην βρίσκονται πολλά παιδιά ταυτόχρονα στην αυλή, ενώ σε αίθουσες διδασκαλίας θα μετατραπούν χώροι που δεν χρησιμοποιούνται στα σχολεία ώστε να μοιραστούν οι μαθητές, είχε δηλώσει η υπουργός Παιδείας Λι Άντερσον στις 29 Απριλίου όταν ανακοίνωσε την επανέναρξη των μαθημάτων.

Σήμερα η Άντερσον επεσήμανε ότι καταρτίζεται νομοσχέδιο ώστε να επιτρέπεται στα σχολεία να επιλέγουν ανάλογα με τις συνθήκες μεταξύ της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της φυσικής παρουσίας των μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά στα μέσα Αυγούστου.

Στη Φινλανδία υπάρχουν περίπου 550.000 μαθητές.

Στη χώρα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 284 θάνατοι από την covid-19 και περισσότερα από 1.000 κρούσματα, ποσοστά μικρότερα σε σχέση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, γεγονός που ώθησε τους επιδημιολόγους να προειδοποιήσουν ότι νέα κύματα της επιδημίας ενδέχεται να είναι πιο σοβαρά.

Το συνδικάτο καθηγητών της Φινλανδίας επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να επαναληφθεί η εκπαίδευση με φυσική παρουσία, εκτιμώντας σε ανακοίνωσή του ότι “δεν έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των μαθητών”. Παράλληλα προειδοποίησε ότι τα σχολεία ενδέχεται “να μην είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού”.

Ο βασικός επιδημιολόγος της χώρας, ο Μίκα Σάλμινεν, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης στις 29 Απριλίου, εκτιμώντας ότι “το ποσοστό των παιδιών που προσβάλλονται από την ασθένεια είναι μικρό”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “δεν είναι ρεαλιστικός ο φόβος ένα παιδί να μολύνει έναν ενήλικα. Το άνοιγμα των σχολείων δεν ενέχει κινδύνους”.

Από την πλευρά της η κοινή γνώμη είναι διχασμένη αναφορικά με το θέμα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη.

Η Φινλανδία εφάρμοσε στα μέσα Μαρτίου περιοριστικά μέτρα, ανάμεσα στα οποία και το κλείσιμο των σχολείων για τα παιδιά άνω των 10 ετών, με την εντολή και τα πιο μικρά παιδιά να μείνουν σπίτι, εκτός κι αν οι γονείς τους εργάζονται σε βασικούς τομείς.

Πλέον όλα τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία τους εκτός κι αν διαθέτουν ιατρική γνωμάτευση που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως μάθηση.

Νωρίτερα τον Μάιο η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη σταδιακή επανέναρξη της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων. Εστιατόρια, μπαρ και πολιτιστικοί χώροι όπως τα θέατρα, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και την απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων από 50 ατόμων.

Η απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων από 500 ατόμων αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ ως τα τέλη Ιουλίου.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)