to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 12.05.2020

Πολιτική

Ξ. Δημητρίου: Αναξιόπιστος ως μάρτυρας ο Ν. Μανιαδάκης

Την απόφαση για την εξέταση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλο Πολάκη την επόμενη εβδομάδα, πήρε η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, με την οποία ολοκληρώνεται η κατάθεση της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.


Την απόφαση για την εξέταση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλος Πολάκη, την επόμενη εβδομάδα, πήρε η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, με την οποία ολοκληρώνεται η κατάθεση της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εξέταση του Π. Πολάκη, θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου του Δ. Παπαγγελόπουλου, εφόσον έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα από 30 βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο, το θέμα αυτό θα αποφασιστεί οριστικά από τη συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη. 

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατόπιν των ενστάσεων που έθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειοψηφία επέμενε να θέτει ερωτήματα στους εξεταζόμενους μάρτυρες με βάση τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, η οποία όμως δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από την Ολομέλεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να υπάρξει γνωμάτευση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Εντέλει, λοιπόν, αποφασίστηκε να κλείσει ο συγκεκριμένος κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων με τον Π. Πολάκη και να συνεχιστεί αφού αποφασιστεί ή όχι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της, η Ξ. Δημητρίου τεκμηρίωσε αναλυτικά τον λόγο για τον οποίο θεωρεί τον Νίκο Μανιαδάκη αναξιόπιστο ως μάρτυρα, μετά από σχετικό ερώτημα που δέχτηκε. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η Ξ. Δημητρίου τόνισε ότι όσο δεν είχε χαρακτηριστεί ως κατηγορούμενος, δεν είχε είχε κάνει κάποια καταγγελία περί πιέσεων προκειμένου να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Νοβάρτις. Ο χρόνος που το έκανε – δηλαδή αφού είχε κατηγορηθεί για την εμπλοκή -  είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, τόνισε η κ. Δημητρίου. Δεν είναι αξιόπιστος για αυτόν ακριβώς τον λόγο, συμπλήρωσε. Επιπλέον, η Ξ. Δημητρίου τόνισε πως η επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Φεβρουάριο του 2018, δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτική παρέμβαση.

Εκ των υστέρων “ανακάλυψαν” τις πιέσεις η Ράικου και ο Αγγελής

Αναφερόμενη στους εισαγγελείς Ελ. Ράικου και Γ. Αγγελή, η Ξ. Δημητρίου επεσήμανε πως οι μηνύσεις του Αντ. Σαμαρά και των υπολοίπων κατά των εισαγγελέων και πολιτικών προσώπων κατατέθηκαν στις αρχές του 2018. Ο κ. Αγγελής και η κ. Ράικου δεν είπαν το παραμικρό τότε για πιέσεις, Ρασπούτιν κλπ, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου. Και πρόσθεσε: Αυτά ειπώθηκαν πολύ μετά τον Φεβρουάριο του 2018. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η ίδια έστειλε τις μηνύσεις στη Βουλή. Και συμπλήρωσε: Πολύ αργότερα, ένα χρόνο μετά,  η Ελ. Ράικου και ο Γ. Αγγελής άρχισαν να μιλούν περί πιέσεων από τον Δ. Παπαγγελοπουλο κλπ. Όψιμα τα λέει η Ράικου και ακόμη πιο όψιμα ο Αγγελής, τόνισε η κ. Δημητρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ξ. Δημητρίου δήλωσε πως μετά το ταξίδι στη Βιέννη για τη συνάντηση με τις αρχές των ΗΠΑ, ο Γ. Αγγελής της είπε ότι πίσω από το δημοσίευμα που του ασκούσε κριτική ήταν ο Δ. Παπαγγελόπουλος (σ.σ πρόκειται για δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας).Μόνο για το δημοσίευμα, τόνισε η κ. Δημητρίου. Όχι για πιέσεις κλπ στην υπόθεση της Νοβάρτις, σημείωσε.


Δεν συνιστά πολιτική παρέμβαση η επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο – Νυν υπουργός της ΝΔ την είχε επισκεφτεί πρόσφατα

Δεν είναι ασυνήθιστο να ζητούν συνάντηση και να επισκέπτονται τον Άρειο Πάγο πολιτικά πρόσωπα, απάντησε η Ξ. Δημητρίου σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση, αναφορικά με το αν η επίσκεψη του τότε κυβ. Εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, μπορεί να θεωρηθεί ως πολιτική παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2018, ο Δ. Τζανακόπουλος είχε επισκεφτεί τον Άρειο Πάγο προκειμένου να ενημερωθεί, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων, σχετικά με την έρευνα που διεξήγαγε η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Νοβάρτις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η Ξ. Δημητρίου απάντησε: Όχι φυσικά. Σας είπα ότι συζητήσαμε για λίγα λεπτά διαδικαστικά θέματα. Δεν είναι ασυνήθιστο να ζητούν συνάντηση και να επισκέπτονται τον Άρειο Πάγο πολιτικοί. Και πρόσθεσε: Μάλιστα, με είχε επισκεφθεί νυν υπουργός της ΝΔ, όταν το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση, για να με ρωτήσει για εκκρεμή προσωπική του υπόθεση. Φυσικά και δεν τον ενημέρωσα.


Τα πρακτικά της κατάθεσης του Σ. Μιωνή ζητά η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου

Μήνυση κατά του Σ. Μιωνή προαναγγέλλει με επιστολή της προς την Προανακριτική Επιτροπή η Γ. Παπαδάκου. Στην επιστολή, ζητά να της δοθούν τα πρακτικά που αφορούν την κατάθεση του Σ. Μιωνή. Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι μέλη της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής

Επειδή πληροφορήθηκα από τον τύπο και μερίδα των sites ότι μέρος της κατάθεσης ενώπιον σας του Σάμπυ Μιωνή με αφορά .

Επειδή προτίθεμαι να καταθέσω σε βάρος του έγκληση για ψευδορκία, απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα αδικήματα και επειδή έχω έννομο συμφέρον σας παρακαλώ, όπως μου χορηγήσετε τα πρακτικά της κατάθεσής του ενώπιόν σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)