to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 12.05.2020

Κοινωνία

Απανωτές μαρτυρίες για επικίνδυνες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό (βίντεο)

Δεν έχουν τέλος τα ντοκουμέντα για τις επικίνδυνες πρακτικές που ακολουθεί το λιμενικό - προφανώς κατόπιν εντολών «άνωθεν» - στο Αιγαίο, για να αποτρέπει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων στη θάλασσα, εκεί που - όμως - δεν μπορεί κανείς εύκολα να καταγράψει όσα γίνονται.


Στο πρώτο από τα δύο βίντεο που έχει αναρτήσει από χθες η οργάνωση Aegean Boat Report, εμφανίζεται η πράγματι βάρβαρη και απολύτως επικίνδυνη πρόκληση κυματισμού από δύο, μάλιστα, σκάφη του ελληνικού λιμενικού, που «σπρώχνει» έτσι την υπερφορτωμένη λέμβο προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα:

Σύμφωνα με την οργάνωση, το περιστατικό συνέβη στις 29/4, ώρα 6.10, με 48 ανθρώπους (18 παιδιά, 10 γυναίκες, 20 άντρες) στη λέμβο που απωθείται. 

Η βάρκα αυτή ξεκίνησε από το Αϊβατσίκ και έπλεε προς τη Λέσβο. Δύο περιπολικά Panther 57 της ελληνικής ακτοφυλακής, που σταθμεύουν πιθανότα στο Μόλυβο, εμφανιζονται να κανουν επικινδυνες μανουβρες με υψηλή ταχύτητα κοντά στη βάρκα, βαζοντας σε κινδυνο τις ζωές 48 ανθρώπων.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι κάνει επαγγελματίες διασώστες να δρουν έτσι, απέναντι σε ανυπεράσπιστα παιδιά, γυναίκες και άντρες, είναι ντροπή για όλους τους επαγγελματίες της διάσωσης», σημειώνει η οργάνωση, αναφέροντας πικρά πως «τα υψηλά στάνταρ ηθικής του "ήρωα του Αιγαίου", λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου, φαίνεται πως ξεχάστηκαν. Θα έπρεπε όλοι να ντρεπόμαστε»

Και στη Σάμο

Στο δεύτερο βίντεο, σύμφωνα με την Aegean Boat Report, καταγράφεται ένα pushback ανατολικά της Σάμου από το ελληνικό λιμενικό, Σύμφωνα με την οργάνωση και το σχετικό βίντεο, «διακρίνεται ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού να ρυμουλκεί μια ναυαγοσωστική σχεδία νοτιοανατολικά της Σάμου, η οποία αργότερα περισυνελλέγη από την τουρκική ακτοφυλακή. Τα τρία σκάφη του ελληνικού λιμενικού σταθμεύουν στη Σάμο και αναγνωρίζονται εύκολα στο βίντεο». Σημειώνεται δε ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημα καταγεγραμμένη άφιξη στη Σάμο από τις 12 Μάρτη, ενώ έχουν καταγραφεί με ντοκουμέντα αρκετές περιπτώσεις επαναπροωθήσεων, τις οποίες όμως αρνούνται οι λιμενικές αρχές της Σάμου. Το γιατί, όμως, τα πλοία του ελληνικού λιμενικού [σ.σ.: το ναυαγοσωστικό μάλιστα] ρυμουλκεί μια ναυαγοσωστική λέμβο είναι δύσκολο να εξηγηθεί, ακόμα κι από το ελληνικό λιμενικό». Σημειώνει δε ότι, για την ιστορία, το βίντεο αυτό τραβήχτηκε από την τουρκική ακτοφυλακή και φυσικά θα απορριφθεί από την ελληνική πλευρά ως fake news, άσχετα από το τι πράγματι δείχνει.

Σημειώνεται πως έχουν υπάρξει επανειλημμένες καταγγελίες για τον νέο... τρόπο επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό, που είτε από τη θάλασσα είτε από τη στεριά, αν οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταφέρει αυτοδύναμα να αποβιβαστούν, τους επιβιβάζει σε ναυαγοσωστικές λέμβους (liferafts) τις οποίες κατόπιν με επικίνδυνους κυματισμούς στέλνει προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Τα παρόμοια περιστατικά δεν έχουν τέλος, όπως  και η κυβερνητική σιωπή: Κανείς δεν έχει απαντήσει τι απέγιναν οι πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν σε παραλία της Χίου, αλλά κατόπιν «εξαφανίστηκαν», κανείς δεν έχει απαντήσει για το αντίστοιχο περιστατικό στη Σάμο, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις νέου τύπου επαναπροωθήσεις

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα φυσικά είναι πολλά: Εχει δώσει εντολές επαναπροωθήσεων  - που είναι παράνομες - η ελληνική κυβέρνηση στο λιμενικό; ΄Έχουν κατανοήσει όσοι δίνουν τέτοιες εντολές ότι ρισκάρουν πολύνεκρα ναυάγια; Οι λιμενικοί που έχουν λάβει τέτοιες εντολές, συμφωνούν να θέτουν σε κίνδυνο ζωές από εκεί που πριν διέσωζαν ανθρώπους; 

Προφανώς, απαντήσεις δεν θα δοθούν, γιατί η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να πανηγυρίζει για τις μηδενικές αφίξεις, και να ψηφίζει αντι-μεταναστευτικά νομοσχέδια. 

Α, και να έχει τους γνωστούς ανεκδιήγητους Μπογδάνους να πανηγυρίζουν ότι «πλέον βάρκες δεν περνάνε»....

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)