to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 12.05.2020

Διεθνή

«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο» η απάντηση Ερντογάν στη διακήρυξη των πέντε ΥΠΕΞ

Σφόδρα ενοχλημένος ο Τούρκος πρόεδρος και την Κοινή Διακήρυξη των υπ. Εξωτερικών Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας, Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο


Μιλώντας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν επιτέθηκε εναντίον των χωρών που υπέγραψαν τη Διακήρυξη, λέγοντας πως η χώρα του δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο [ανοιχτό] ούτε στο PKK, ούτε στη FETO (το κίνημα του ιεροκήρυκα Γκιουλέν), αλλά ούτε στα αρμενικά και ελληνικά λόμπι, όπως και ούτε στις εχθρικές δυνάμεις όπως και στις δυνάμεις του κακού που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου», δήλωσε σε οργισμένο τόνο ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

«Ντελίριο»

Σε αντίστοιχου ύφους δηλώσεις κινήθηκε βέβαια και ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, λέγοντας πως «η κοινή διακήρυξη (...) είναι μια επίδειξη υποκρισίας από μια ομάδα χωρών που επιδιώκουν το περιφερειακό χάος και την αστάθεια με τις πολιτικές που ακολουθούν και δεν βλέπουν κανένα κακό στο να θυσιάζουν τις δημοκρατικές προσδοκίες των λαών τους για να ικανοποιήσουν την επιθετικότητα δικτατόρων, και πέφτουν σε ντελίριο καθώς τα σχέδιά τους βρίσκουν εμπόδια από την Τουρκία».

Τι λέει η κοινή διακήρυξη

Υπενθυμίζεται πως στην κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασαν την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως αντανακλάται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπλέον, οι υπουργοί στηλίτευσαν την εργαλειοποίηση αμάχων από την Τουρκία σε μια απόπειρα να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία σύνορα, και παρέχοντας τους συνεχή υποστήριξη για να διέλθουν παράνομα τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

Περαιτέρω καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη. Επανέλαβαν δε ότι τα Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Σαράτζ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, και ότι αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Επίσης, υπενθύμισαν ότι το μνημόνιο συναντίληψης για την οριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλλασας και δεν μπορεί να επιφέρει ουδεμία νομική συνέπεια για τρίτα κράτη.

Πληροφορίες από cnn.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ, Αnadolu

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)