to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παγκόσμια ανησυχία για νέα κύματα κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση μέτρων

Επικρίσεις για το σχέδιο άρσης των μέτρων στη Βρετανία - Για ανώφελους θανάτους στις ΗΠΑ προειδοποιεί ο Φάουτσι


Την ώρα που τα θύματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 284.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 4.148.350, αντανακλώντας μόνο ένα μέρος του πραγματικού αριθμού, ανησυχία προκαλούν οι αυξήσεις των ασθενών στη Νότια Κορέα αλλά και τη Γερμανία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τονίζει ότι είναι κρίσιμη «η αργή, σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης».

Όπως προκύπτει από τον τελευταίο απολογισμό, οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγάλος ασθενής που ξεπέρασαν τους 80.000 και τα 1.340.000 κρούσματα, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 32.065 θανάτους και 223.060 κρούσματα, η Ιταλία με 30.739 θανάτους και 219.814 κρούσματα, η Ισπανία με 26.744 θανάτους και 227.436 κρούσματα.

Στη Γαλλία, την τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη με Γαλλία 26.643 θύματα και κρούσματα η χαλάρωση των μέτρων συνέπεσε χθες με μεγάλη αύξηση του αριθμού, που σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, αλλά ενδεχομένως να οφείλεται στις καθυστερημένη υποβολή των σχετικών αναφορών από τους επίσημους φορείς, λόγω σαββατοκύριακου.

Στη Γερμανία, όπου η έξαρση φαίνεται να συνδέεται με τα πρώτα στάδια χαλάρωσης των μέτρων καραντίνας, ακόμα 116 ασθενείς υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 7.533 επί συνόλου 170.508 κρουσμάτων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Επικρίσεις για το σχέδιο άρσης των μέτρων στη Βρετανία

Στη Βρετανία συνεχίζονται οι αντιδράσεις αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή έξοδο από το «λουκέτο», ενώ ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των ανώτερων επιστημονικών και ιατρικών συμβούλων. Εν μέσω αντιφατικών δηλώσεων των υπουργών του για το τι πραγματικά επιτρέπουν οι νέοι κανονισμοί, ο Τζόνσον επιμένει να υποστηρίζει πως οι πολίτες κατανοούν το μήνυμα της κυβέρνησής του.

Όμως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιέρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι απέτυχε να είναι σαφής και να δώσει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται απευθύνοντάς του μία σειρά από ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα μετά την παρουσίαση του σχεδίου για την χαλάρωση των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, ζήτησε διευκρινίσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, αλλά και στις μετακινήσεις τους, για την φροντίδα των παιδιών και την επιστροφή τους στο σχολείο, την εφαρμογή του σχεδίου καραντίνας στις αφίξεις και για το εάν οι αλλαγές αφορούν τελικά μόνο την Αγγλία.

Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ισπανία από το εξωτερικό

Στο μεταξύ η ισπανική κυβέρνηση, που τις τελευταίες δέκα ημέρες αίρει σταδιακά τους περιορισμούς, ανακοίνωσε πως από τις 15 Μαΐου θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η διάδοση του νέου κορονοϊού, αφού το «λουκέτο», ένα από τα αυστηρότερα που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, βοήθησε στην επιβράδυνση της πανδημίας στη χώρα.

«Η ευνοϊκή εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας και η έναρξη της άρσης του lockdown απαιτούν ενίσχυση των μέτρων ελέγχου», εξηγεί η κυβέρνηση στην απόφασή της, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα μέτρα ισχύουν για όλους τους ταξιδιώτες, περιλαμβανομένων των Ισπανών που επιστρέφουν στη χώρα. Μόνο οι οδηγοί φορτηγών, τα πληρώματα αεροπλάνων και πλοίων, όσοι εργάζονται σε χώρα άλλη από αυτή στην οποία κατοικούν, και το υγειονομικό προσωπικό, που φτάνει για να εργαστεί, εξαιρούνται από τον καραντίνα.

Η διαταγή ισχύει μέχρι τις 24 Μαΐου οπότε πρόκειται να λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, αλλά μπορεί να παραταθεί μαζί με ενδεχόμενες παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μέχρι τώρα η Μαδρίτη έχει παρατείνει τους περιορισμούς τέσσερις φορές από τα μέσα Μαρτίου.

Οι ιταλικές περιφέρειες μπορούν να προχωρούν στην άρση μέτρων

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιταλίας ανήγγειλε χθες ότι θα εκχωρήσει στις περιφέρειες τη δικαιοδοσία να αίρουν περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκληση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη γειτονική χώρα, την πρώτη στην Ευρώπη που επέβαλε εθνικό «λουκέτο», αν και κάποια μέτρα έχουν χαλαρώσει, πολλές περιφέρειες δυσφορούν για τον βραδύ ρυθμό της επανόδου στην ομαλότητα και αξιώνουν τον έλεγχο της διαδικασίας.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Όμως μπαρ, εστιατόρια και κομμωτήρια θεωρητικά δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ υπουργών και τοπικών αιρετών χθες, όμως, η κυβερνητική συμμαχία συμφώνησε οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας να κινηθούν η καθεμιά με τον δικό της ρυθμό, σβήνοντας έτσι το φυτίλι της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την πλειοψηφία.

«Ο πρωθυπουργός Κόντε αποδέχθηκε το αίτημά μας για αυτονομία», υπερθεμάτισε ο Τζοβάνι Τότι, ο κεντροδεξιός περιφερειάρχης της Λιγουρίας. «Προχωρώντας μπροστά με κοινή λογική, μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι μαζί», διαβεβαίωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια για να εμποδίσει τη νότια περιφέρεια της Καλαβρίας να επιτρέψει να ανοίξουν ξανά εστιατόρια και μπαρ με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, επιχειρηματολογώντας πως αυτό ήταν πολύ πρόωρο.

Η αντίδραση στα μέτρα περιορισμού προερχόταν ειδικά από περιφέρειες που ελέγχουν παρατάξεις της δεξιάς, που αποτελούν μεν μειοψηφία στη Ρώμη αλλά ελέγχουν τις περισσότερες αυτοδιοικήσεις. Περιφερειάρχες της κεντροαριστεράς μεσολάβησαν κι έπεισαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την αποκέντρωση ως προς τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα.

Η Ιταλία θρηνεί σχεδόν 31.000 νεκρούς εξαιτίας του Covid-19, αλλά η εξάπλωση του μοιάζει να επιβραδύνεται, καθώς χθες καταγράφηκαν 744 νέα κρούσματα. Πρόκειται για τη μικρότερη ημερήσια αύξηση από την 4η Μαρτίου. Ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση (179) που ανακοινώθηκε χθες ήταν ελαφρά υψηλότερος της προηγουμένης (165) αλλά παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το όριο των 200, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Τέλος, ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έπεσε κάτω από τους 1.000, για πρώτη φορά από τη 10η Μαρτίου, δηλαδή την επομένη της απόφασης να επιβληθεί το λοκντάουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ είχε κορυφωθεί την 3η Απριλίου, όταν ανερχόταν σε 4.068.

Για ανώφελους θανάτους στις ΗΠΑ προειδοποιεί ο Φάουτσι

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων παρέμεινε κάτω από τους 900 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με 830 νεκρούς να καταγράφονται τις 24 ώρες ως χθες, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. 

Σήμερα ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίο μέλος της Ομάδας Κρούσης κατά του νέου κορονοϊού και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ (NIAID), θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της γερουσίας και θα προειδοποιήσει κατά του κινδύνου να ανοίξει πολύ γρήγορα η οικονομία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει «ανώφελα δεινά και θανάτους», σύμφωνα με τους New York Times.

«Αν παραλείψουμε κάποια σημεία των συστάσεων για το "ανοίγουμε την Αμερική ξανά", τότε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν πολλές εστίες στη χώρα», ανέφερε η εφημερίδα της ότι δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών σε μέιλ του.

«Δεν θα έχει μόνο αποτέλεσμα ανώφελα δεινά και θάνατο, αλλά θα αποτελέσει και πισωγύρισμα στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», πρόσθεσε ο Φάουτσι. Οι κίνδυνοι που ενέχει το πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας θα είναι το βασικότερο μήνυμα του Φάουτσι προς την επιτροπή Υγειονομικής Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων, τόνισαν οι NTY.

Ένα κρούσμα στην Κίνα μετά την αύξηση

Στην Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα αναφέρθηκε μόλις ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, «εισαγόμενο» κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια έχοντας προσβληθεί, έπειτα από ένα διήμερο κατά το οποίο καταγράφηκαν περίπου τριάντα.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων, με την Γουχάν να αναφέρει έξι νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός κοντέρ παρέμενε στο μηδέν από τις αρχές του Απριλίου και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κυρίως η Σουλάν, πόλη 700.000 κατοίκων που τέθηκε σε καραντίνα, ακόμα 16 την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Πάντως, η ανησυχία για νέο κύμα του κορονοϊού παραμένει για τις παραπάνω περιοχές, όπου τα αυστηρά μέτρα περιορισμού είχαν χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες

Κίνδυνος για «αναστροφή» της πανδημίας στο Ιράν

Στο μεταξύ το Ιράν προειδοποίησε για «αναστροφή» στις προσπάθειές του καταπολέμησης του νέου κορονοϊού εάν δεν τηρούνται οι υγειονομικές συστάσεις και ανακοίνωσε 45 νέους θανάτους που συνδέονται με τον Covid-19. Οι αρχές επανέφεραν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν, όπου η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική από την κυβέρνηση.

«Βιώνουμε μια αναστροφή στο Χουζεστάν λόγω της αύξησης του αριθμού των νοσηλευομένων και της μη τήρησης των πρωτοκόλλων υγείας", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υφυπουργός Υγείας Αλιρεζά Ραϊσί.

«Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη επαρχία εάν δεν είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι περιορισμοί θα επιβληθούν εκ νέου και σε άλλα μέρη, εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι αρχές έκλεισαν τις διοικητικές υπηρεσίες, τις τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης σε εννέα κομητείες της επαρχίας Χουζεστάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπίλ δήλωσε ότι «λιγότερο από το 50%» των κατοίκων αυτής της επαρχίας είχε ακολουθήσει τις οδηγίες.

Με 45 επιπλέον θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ο απολογισμός των θανάτων σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται ήδη σε 6.685, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ. Παράλληλα, 1.683 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν που συνδέονται με τον ιό, σύμφωνα με τον Τζαχανπούρ, τα οποία αυξάνουν σε 109.286 τον συνολικό αριθμό τους.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna είχε μεταδώσει ότι οι αρχές έκλεισαν 1.300 ιστοσελίδες και συνέλαβαν 320 άτομα με την κατηγορία ότι διέδιδαν φήμες για τον ιό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)