to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 12.05.2020

Κοινωνία

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή/-τριας στην εποχή του κορωνοϊού

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή/τριας αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον ιδιαίτερο και σπουδαίο ρόλο των Νοσηλευτών/τριών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας


(ένα μικρό αγόρι επιλέγει μια νοσοκόμα ως τον σούπερ ήρωα με τον οποίο θέλει να παίξει, αντί του Μπάτμαν και του Σπάιντερμαν, στο νέο έργο του Banksy, που αποτυπώνει την ευγνωμοσύνη των Βρετανών προς τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας)

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή/τριας (12 Μαΐου) αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον ιδιαίτερο και σπουδαίο  ρόλο των Νοσηλευτών/τριών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες, αλλά και όλοι όσοι εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις Δομές Δημόσιας Υγείας όλης της χώρας, με αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσίας, σήκωσαν και σηκώνουν όλο το βάρος για την αξιόπιστη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας. Αυτοί που λοιδωρήθηκαν στο παρελθόν, μαζί με πολλούς άλλους εργαζόμενους, ήταν στην πρώτη γραμμή, σώζωντας ζωές, χωρίς διακρίσεις. Αυτοί που θα ξαναείναι στην πρώτη γραμμή, όταν χρειαστεί.

Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες των νοσοκομείων πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης οι υγειονομικοί, με αφορμή την Ημέρα. Στόχος τους, να αναδείξουν τις παθογένειες του συστήματος υγείας στη χώρα μας, με κύριες την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

(φωτογραφία από την κινητοποίηση των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», Τρίτη 12/5/20)

«Για να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που τώρα οι πάντες έχουν αντιληφθεί τη σημασία του, χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της για τις σημερινές κινητοποιήσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σημειώνει δε ότι «το σημερινό ύψος των δημόσιων δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με τη σταδιακή αύξησή του στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (7,5% ΑΕΠ)».

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ανάγκη «ετήσιου προγράμματος μόνιμων προσλήψεων 3.000-4.000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1.500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις» και ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων του κλάδου, μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων, εκδίωξη όλων των εργολάβων από τα νοσοκομεία, ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ, βελτίωση των μέτρων προστασίας για το προσωπικό, εργαστηριακά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εισαγόμενους ασθενείς και τακτικούς ελέγχους στο προσωπικό.

«Ζητάμε την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της, όπως τα περιγράφουν οι φορείς της για επαρκή χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υποδομές, αξιοπρεπείς μισθούς, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), κτλ. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις άμεσα και ουσιαστικά» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

«Τα προβλήματα των νοσηλευτών αφορούν την δωρεάν ποιοτική Υγεία για όλους»

Δεν αρκούν σε νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός 50-60 προσθήκες και μετακινήσεις στην πανδημία όταν λείπουν πάνω από 500 νοσηλευτές, πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά η υποστελέχωση στη δημόσια Υγεία, να δοθούν βαρέα-ανθυγιεινά στους νοσηλευτές, να ενισχυθεί η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή τους. Επιτέλους ορατοί, έστω και για λίγο. Η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ευαγγελισμού Ελένη Κεϊμαλή μίλησε στο Κόκκινο και στον Νίκο Σβέρκο και η νοσηλεύτρια του Ευαγγελισμού Φωτεινή Καρυστινάκη στον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, η κα Καρυστινάκη σημείωσε ότι η πανδημία έχει κάνει ορατά στον κόσμο όλα όσα είμαστε, το ότι δουλεύουμε σε εξ ορισμού ανθυγιεινό χώρο, ότι έχουμε έλλειψη προσωπικού αυταπόδεικτα και όχι ως συνδικαλιστική διεκδίκηση, ότι υπάρχει έλλειψη ενιαίου κλάδου νοσηλευτών-πλαισίου για ενιαίο μισθολόγιο, ενιαία εκπαίδευση, προσλήψεις και άλλα ζωτικής σημασίας για την λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Αλ. Τσίπρας: Ένα ευχαριστώ που θα μείνει μόνο στα λόγια είναι πολύ λίγο και πολύ υποκριτικό

«Είναι υποχρέωση όλων μας, και πάνω από όλα της κυβέρνησης, να περάσει από τα ωραία λόγια στις πράξεις», αναφέρει στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «η προσφορά των νοσηλευτών δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί, γιατί είναι διαχρονική. Ισχύει και σήμερα εν μέσω πανδημίας, όπως ίσχυε και παλαιότερα, όταν Υπουργοί της ΝΔ απαξίωναν το έργο και την προσφορά τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Όως τονίζει ο Αλ. Τσίπρας:

  • Στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

  • Να εντάξει το νοσηλευτικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

  • Να νομοθετήσει τη δημιουργία ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου και να κατοχυρώσει θεσμικά και επιστημονικά το νοσηλευτικό προσωπικό.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη του κλάδου της Νοσηλευτικής:

«Η πανδημία άλλαξε ριζικά την ατζέντα στην υγεία και ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο  την  αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που βασίζεται στην καθολική κάλυψη και την ισότιμη πρόσβαση όλων και έχει τώρα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη για μια γενναία ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει αναλυτικά:

«Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που αποτελούν την καρδιά του συστήματος υγείας της χώρας μας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αξιόπιστη και αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη του κλάδου της Νοσηλευτικής:

- Να προχωρήσει στην ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ, υλοποιώντας το σχεδιασμό που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, για 4000 μόνιμες προσλήψεις το 2020 και 7500 τα επόμενα 3 χρόνια. Τα Νοσοκομεία, οι Δημόσιες δομές της χώρας χρειάζονται μόνιμο προσωπικό και όχι εμβαλωματικές λύσεις με «συμβασιούχους μιας χρήσης».

- Η επιβράβευση για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες, εκτός από χειροκροτήματα, σημαίνει την αύξηση και την επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019, αύξησε τη  χρηματοδότηση για τα δεδουλευμένα με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και περικοπές, εξασφάλισε την αύξηση του ωρομίσθιου κατά 20% και κατοχύρωσε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Τώρα, μετά το τέλος της πανδημίας ήρθε η ώρα για τη βαθμιαία μισθολογική αποκατάσταση των υγειονομικών, με αύξηση των μισθών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.

- Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η δημιουργία ενιαίου Νοσηλευτικού κλάδου, όπως είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβε να νομοθετήσει. Η κυβέρνηση, πρέπει να εγκαταλείψει την πρόταση σύστασης ξεχωριστών κλάδων που επεξεργάζεται για νομοθέτηση με ΠΝΠ το επόμενο διάστημα. Μια πρόταση, που όχι μόνο δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό, οξύνοντας τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά είναι και κενή περιεχομένου. Η θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση του Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι αναγκαία, μακριά από μικροπολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του, σε όλους τους Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες, που έδωσαν και δίνουν στην «πρώτη γραμμή» τη μάχη της προστασίας της κοινωνίας από την απειλή της πανδημίας και δεσμεύεται ότι θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και ενδυνάμωση του ρόλου των Νοσηλευτών/τριών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την πραγματική θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδ. Ξανθός: Ενιαίος νοσηλευτικός κλάδος, μόνιμες προσλήψεις, ένταξη στα ΒΑΕ, ειδικό μισθολόγιο υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής /Φύλου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία,  με αφορμή την Διεθνή Μέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες και όλους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής.

Είναι εκείνες και εκείνοι που η Κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού, μαζί με την αξία της ύπαρξης  του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σήμερα είναι ο κορονοϊός, χθες ήταν η μηνιγγίτιδα, παλιότερα η νόσος των πτηνών, η ασθένεια SARS, το AIDS. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι πάντα εκεί, με τις νοσηλεύτριες να αποτελούν το 78%  του νοσηλευτικού προσωπικού στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και το 75% διεθνώς.

Οι νοσηλεύτριες ακόμα και στις δύσκολες νέες συνθήκες εργάζονται σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, με υποαμοιβόμενη εργασία, με κυκλικό ωράριο, 365 μέρες το χρόνο, με το φόβο της μεταφοράς κάποιας ασθένειας στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και στις ηλικιωμένες της οικογένειας ενώ επιπλέον έχουν όλη την ευθύνη της φροντίδας του σπιτικού τους.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης παρά την ασφυκτική πίεση των μνημονίων, έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στο χώρο της υγείας. Φρόντισε την σταδιακή κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό  με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετική ανάκαμψη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας καθώς και λειτουργία περισσοτέρων ΜΕΘ, δημιουργώντας έτσι την δυνατότητα να αντιμετωπισθεί η πανδημία του covid -19 σε καλύτερες συνθήκες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενώ ισχυρίζεται ότι ισχυροποιεί τα δημόσια νοσοκομεία υποκρίνεται, αφού δεν μπορεί να νοηθεί ουσιαστική ενίσχυση,  όταν υπάρχει επικουρικό και απλήρωτο προσωπικό, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, πανάκριβη πληρωμή των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Το χειροκρότημα και τα ευχαριστώ της κυβέρνησης για να έχουν αντίκρισμα, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις σοβαρής στήριξης και ενίσχυσης του νοσηλευτικού προσωπικού, των γυναικών και των ανδρών. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα, γιατί ο κορονοϊός είναι εδώ και με βάση την επιστημονική κοινότητα,  θα υπάρξει  επανεμφάνιση κρουσμάτων το φθινόπωρο.

Διεκδικούμε:

Η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος να συνοδεύεται από πλήρη ένταξη στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, για μικρότερο όριο συνταξιοδότησης.
Ένταξη του προσωπικού σε διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια
Μικρότερο ημερήσιο ωράριο,
Μεγαλύτερη διάρκεια άδειας
Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
Οι ηρωίδες και οι ήρωες αυτών των ημερών, είναι οι άνθρωποι που καθημερινά διακινδυνεύουν την ζωή τους για να σώζουν άλλες ανθρώπινες ζωές,  όμως  χρειάζονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και τις απαραίτητες δομές για την προστασία και διασφάλιση και της δικής τους υγείας και της σωματικής τους ακεραιότητας.

Στην υλοποίηση όλων αυτών κρινόμαστε και θα κριθούμε όλες και όλοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)