to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 12.05.2020

Διεθνή

Βραζιλία: Ο στρατός ξεκινά επιχειρήσεις στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας άρχισαν να αναπτύσσονται χθες, δευτέρα, για να προστατεύσουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας στρατηγός ε.α. Χαμίλτον Μοουράου, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η επιταχυνόμενη αποψίλωση του δάσους καθώς πλησιάζει η έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών.


Ο στρατός, σε συνεργασία με τις πολιτικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, την αστυνομία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ξεκινά επιχειρήσεις για να σταματήσει η καταστροφή του εθνικού δρυμού στην πολιτεία Χοντόνια, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία, τόνισε ο Μοουράου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με υπουργούς.

Ο υπουργός Άμυνας Φερνάντου Αζεβέντου ε Σίλβα δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν επιχειρησιακές βάσεις σε τρεις πόλεις στον Αμαζόνιο και ότι κινητοποιούνται 3.800 στρατιωτικοί, οι οποίοι θα κάνουν εφόδους για να εμποδίζεται η παράνομη υλοτομία και άλλα εγκλήματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αρχικό κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 10,3 εκατ. δολάρια.

Κυβερνητικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι η αποψίλωση του δάσους αυξήθηκε κατά 55% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, στα 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το τμήμα του δάσους που αποψιλώθηκε ήδη φέτος προστίθεται στην έκταση του δάσους που καταστράφηκε πέρυσι, που ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας 11ετίας, ξεσηκώνοντας παγκόσμια κατακραυγή για την απραξία της κυβέρνησης.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανέθεσε στον στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή με διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας την κίνηση στην οποία προχώρησε πέρυσι, αφού είχαν ήδη σημειώσει έξαρση οι δασικές πυρκαγιές και η παράνομη υλοτομία. Ο στρατός κινητοποιείται φέτος τρεις μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι το 2019.

Ακτιβιστές και οργανώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος εντός και εκτός Βραζιλίας στηλιτεύουν το γεγονός ότι ο Μπολσονάρου, ο οποίος δεν σταματά να ενισχύει τον ρόλο του στρατού, ανέθεσε στις ένοπλες δυνάμεις κεντρικό ρόλο για την υπεράσπιση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αντί να ενισχύσει τους πολιτικούς φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)