to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 10.05.2020

Διεθνή

Βενεζουέλα: Συνελήφθησαν τρεις ακόμη εμπλεκόμενοι στην απόπειρα εισβολής

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστηρίζει ότι δύο Αμερικάνοι μαζί με άλλους 11 ανθρώπους συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να εισβάλουν δια θαλάσσης την Δευτέρα, από τη γειτονική Κολομβία. Σε μια άλλη απόπειρα, την προηγούμενη ημέρα, σκοτώθηκαν οκτώ άτομα.


Τρεις ακόμη «μισθοφόροι» συνελήφθησαν το Σάββατο στο πλαίσιο των ερευνών για την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στη Βενεζουέλα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, με τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων να ανέρχεται σε 34.

«Σήμερα συλλάβαμε άλλους τρεις μισθοφόρους (…) Τους αναζητούμε με προσοχή και θα τους συλλάβουμε όλους» είπε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο ίδιος συνέκρινε την «αποτυχημένη αυτή απόπειρα “εισβολής”» με αυτή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα το 1961. Κατά τον Μαδούρο, η απόπειρα προέβλεπε την αποβίβαση στις 3 και 4 Μαΐου ανδρών στο Μακούτο, περίπου μία ώρα από το Καράκας.

Δύο Αμερικανοί πρώην στρατιωτικοί, ο Λουκ Ντένμαν, 34 ετών, και ο Άιραν Μπέρι, 41 ετών (φωτ. παρακάτω), έχουν συλληφθεί και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «τρομοκρατία, συνωμοσία, διακίνηση όπλων και σύσταση συμμορίας», ενώ κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 30 χρόνια κάθειρξη. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι Βενεζουελάνοι.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστηρίζει ότι οι δύο Αμερικάνοι μαζί με άλλους 11 ανθρώπους συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να εισβάλουν δια θαλάσσης την Δευτέρα, από τη γειτονική Κολομβία. Σε μια άλλη απόπειρα, την προηγούμενη ημέρα, σκοτώθηκαν οκτώ άτομα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μαδούρο, το σχέδιο ήταν να τον απαγάγουν προκειμένου να αναλάβει την εξουσία ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επανέλαβε ότι θεωρεί τον Αμερικανό ομολόγό του Ντόναλντ Τραμπ «επικεφαλής της επιχείρησης αυτής» και τον Γκουαϊδό συνεργό του.

(βίντεο που ανήρτησε στις 7/5/20 το Telesur σχετικά με την απόπειρα εισβολής)

«Θα σας είχαμε ήδη ανατρέψει»

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) διέψευσε την Παρασκευή την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στην αποτυχημένη εισβολή στη Βενεζουέλα, προσθέτοντας κυνικά ότι αν ήταν μια αμερικανική επιχείρηση, αυτή θα ήταν «φανερή, άμεση και αποτελεσματική».

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή οποιαδήποτε αμερικανική εμπλοκή στο περιστατικό, αλλά η NSC προχώρησε ένα βήμα παραπάνω.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με τα πρόσφατα φερόμενα γεγονότα στη Βενεζουέλα. Οι ισχυρισμοί για το αντίθετο δεν είναι αξιόπιστοι. Εάν αυτή ήταν μια επιχείρηση σχεδιασμένη από τις ΗΠΑ, όπως ισχυρίστηκε ο Μαδούρο, ο οποίος κατηγορείται για ναρκο-τρομοκρατία, θα ήταν φανερή, άμεση και αποτελεσματική», τόνισε χαρακτηριστικά η NSC σε ανακοίνωση.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)