to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Δεν μπορούμε άλλο... δεν έχουμε να πληρώσουμε»

...ή περί μπαταχτσήδων, κουλτούρας πληρωμών και άλλες τρίχες


Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Το 61% δεν μπορεί να εξοφλήσει εγκαίρως τους λογαριασμούς του (τραπεζικά δάνεια, ρεύμα, τηλέφωνο κ.λπ.). Επιπλέον το 40% δανείζεται για να τους πληρώσει...

Όλα αυτά συνέβαιναν προ κορωνοϊού, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση με τα όσα επακόλουθά της. Τώρα η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Οι Έλληνες βρίσκονται στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, με σχεδόν τα δύο τρίτα να απαντούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Η συγκλονιστική αυτή εικόνα προκύπτει από την πανευρωπαϊκή έρευνα - βαρόμετρο που πραγματοποίησε σε 24 χώρες της Ευρώπης η Intrum, η μεγαλύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων. Η Intrum έχει εδώ και καιρό ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά και έχει δημιουργήσει κοινή εταιρεία με την Τράπεζα Πειραιώς έχοντας αναλάβει σημαντικό τμήμα των κόκκινων δανείων της ελληνικής τράπεζας. Είναι προφανές ότι η έρευνά της έχει ιδιαίτερη σημασία και για την επιχειρηματική στρατηγική της. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο τα συμπεράσματά της είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα.

Στην έρευνα καταγράφεται η απελπιστική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών. Το 61% δηλώνει ότι οι λογαριασμοί που πρέπει να εξοφλεί κάθε μήνα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το εισόδημά του, ενώ το 40% είναι αναγκασμένο να δανειστεί για να τους εξοφλήσει.

Ενώ αυτή είναι η πραγματική εικόνα, στην Ελλάδα επικρατεί η τραπεζο - αδωνιδο - σταϊκούρειος λογική περί «μπαταχτσήδων» και «στρατηγικών κακοπληρωτών», λογική η οποία δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά και με επιτυχία την τετραετία που προηγήθηκε.

Ενώ αυτή είναι η πραγματική εικόνα, η οποία θα χειροτερέψει λόγω της ραγδαία επερχόμενης ύφεσης, η κυβέρνηση αδυνατεί να συλλάβει την έκταση και τη δύναμη της θύελλας που έχει αρχίσει να πλήττει την παγκόσμια οικονομία... Και, αντί να χτίσει τείχη προστασίας, μοιράζει ομπρελίτσες...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)