to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:42 | 08.05.2020

Πολιτική

iSYRIZA: Ο Ξαρχάκος και ο Μητσοτάκης

Στο ενημερωτικό δελτίο Νο 19, ο iSYRIZA αναφέρεται στην κραυγή αγωνίας των εργαζομένων του πολιτισμού:


Ο Σταύρος Ξαρχάκος, στη σαρωτική, για την κυβέρνηση, συνέντευξή του Στο Κόκκινο και τον Ξυδάκη, την περασμένη Τρίτη, ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ως εξής: “Θα σας πω ένα γεγονός, που συνέβη στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Λονδίνο. Κάποιοι επιτελείς του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του εισηγήθηκαν να κόψει οποιαδήποτε οικονομική σχέση είχε το κράτος με τους καλλιτέχνες και, γενικά, με την Τέχνη. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική και βέβαια ιστορική. «Μα, γιατί τότε κάνουμε πόλεμο;», τους είπε”.

‘Όταν ξεκίνησε η κρίση της επιδημίας, ένας από τους αγιογράφους του Κυριάκου Μητσοτάκη τον παρομοίασε με τον Τσώρτσιλ, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όχι επειδή ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε κάτι ιδιαίτερο, αλλά επειδή αποφάσισε τα αυτονόητα με την υποστήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Οι ιστορικοί παραλληλισμοί προσώπων του παρελθόντος με πρόσωπα που δρουν σήμερα, χρησιμοποιούνται συχνά στον δημόσιο διάλογο. Όμως τις περισσότερες φορές αποβαίνουν άστοχοι, έως και καταστροφικοί.

Προφανώς η παρέμβαση του Ξαρχάκου ενόχλησε περισσότερο την κυβέρνηση, απ’ ότι την ικανοποίησε το άρθρο του, μάλλον, άγνωστου αγιογράφου.

Κι αυτό, γιατί αυτή τη φορά, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ξαρχάκος χρησιμοποίησε το Βρετανό πρωθυπουργό ως αντι-παράδειγμα. Στην πραγματικότητα, ο μεγάλος συνθέτης έδειξε ότι οι αποφάσεις για θέματα όπως ο πολιτισμός, δεν είναι στο χέρι της οποιασδήποτε Μενδώνη ή οποιουδήποτε Πέτσα. Στο τέλος, η ευθύνη είναι του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η Μενδώνη και ο Πέτσας είναι οι αντίστοιχοι επιτελείς στο ιστορικό παράδειγμα που επικαλέστηκε ο Ξαρχάκος. Οι οποίοι, μην έχοντας καμία αυτόφωτη ισχύ στη δημόσια ζωή ή εντός της Νέας Δημοκρατίας, η εξουσία των αποφάσεών τους αντλείται και εξαντλείται στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη,που βλέπει στο πρόσωπο των καλλιτεχνών ευκαιρία να αρπάξει λίγη από την αίγλη τους, αλλά όταν απαιτείται η αυτονόητη στήριξη της Πολιτείας, κρίνει πως είναι πολύ λίγοι για να ασχοληθεί.

Κανένας υπουργός δεν θα τολμούσε να σηκώσει μια τέτοια κόντρα, χωρίς την συγκατάθεση του πολιτικού του προϊσταμένου. Και κάτι ευκρινέστερο: λίγες μόνο ώρες μετά τη συγκέντρωση των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα, η κα Μενδώνη, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου έχοντας δίπλα της τον κ. Πέτσα. Αυτό, στη συμβολική γλώσσα της πολιτικής, λέγεται πολιτική κάλυψη.

Λοιπόν, ας μη γελιόμαστε. Πίσω από αυτούς, από την άρνησή τους να συναντήσουν τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς, τους εργαζόμενους του Πολιτισμού, πίσω από τις απαξιωτικές δηλώσεις τους, πίσω από τις γκριμάτσες και τις χυδαιότητές τους, βρίσκεται το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη.

tags: isyriza

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)