to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 08.05.2020

Οικονομία

Πρόεδρος ΕΚ Ρόδου: «Με πρόσχημα την πανδημία θα βιώσουμε καταστάσεις χειρότερες των μνημονίων»

Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και την Πόλυ Χατζημάρκου μίλησε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, τονίζοντας: «Με όσα ήδη γνωρίζουμε και όσα μαθαίνουμε ότι θα συμβούν, αυτό που ζούμε και θα ζήσουμε, είναι ένας πόλεμος, ένας εργασιακός μεσαίωνας».


Ο Παν. Εγγλέζος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ως Διοίκηση του ΕΚΡ από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκινήσει τον αγώνα ώστε να προστατεύσουμε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους.Με πρόσχημα την πανδημία θα βιώσουμε πολύ τραγικές καταστάσεις και θα φορτώσουν στην πλάτη των εργαζομένων πολλά περισσότερα βάρη. Αυτό είναι ένα κοινό μυστικό. Δεν ξέρω αν το «φύτεμα» στο μυαλό όλων μας συνεχούς ενημέρωσης μόνο γύρω από την πανδημία, ήταν σκοπό και στόχος τους. Δεν αμφισβητούμε τον ιό αλλά ξαναλέω ότι στο βωμό και στο όνομα του κορωνοϊού, τα μνημόνια που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν θα είναι τίποτα μπροστά στη λαίλαπα που έρχεται για τους εργαζόμενους.

Στην περιοχή μας, οι εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν το 99%, άρα είμαστε εξαρτημένοι από την τουριστική κίνηση στο νησί μας».

«Έχουμε την στήριξη παρατάξεων και κομμάτων της αντιπολίτευσης. ‘Έχουμε συνεχείς τηλεδιασκέψεις  με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τον κο. Νεκτάριο Σαντορινιό από την περιοχή μας, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης, με τον ίδιο, την κα. Αχτσιόγλου και τον κο. Νίκο Παππά. Έχω ακούσει αρκετές από τις θέσεις του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». Το ενθαρρυντικό και ευχάριστο για εμάς είναι ότι αρκετές από τις προτάσεις μας υιοθετήθηκαν και εμπλουτίστηκαν από την αντιπολίτευση και κατατέθηκαν σαν προτάσεις για την επόμενη μέρα. Από τη μεριά της κυβέρνησης και των τοπικών της εκπροσώπων, δυστυχώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ακόμα περιμένουμε το σχέδιο επαναλειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων επιχειρήσεων και πώς θα καλυφθούν οι εργαζόμενοι».

Τι ζητάμε


«Κύριο μέλημά μας είναι να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις ώστε σε πρώτη φάση να εξασφαλιστεί η εργασία των συναδέλφων με πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και της εργασιακής νομοθεσίας.
Σε περίπτωση που αυτό είναι ανέφικτο ζητάμε:
1) Επίδομα ανεργίας στο ύψος του μισθού που θα λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος, εάν δούλευε κανονικά και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
2) Εξασφάλιση του δικαιώματος επαναπρόσληψης για την επόμενη σεζόν, για να μην χαθεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων που φτιάχτηκε με κόπο και υιοθετήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτελέσει την βάση για την νέα πανελλήνια σύμβαση που ελπίζουμε να υπογραφεί τις επόμενες μέρες
3) Να μην υπάρξει για το 2020 το ποσοστό του 17% των μετακινούμενων μαθητών –συχνά μαθητών «μαϊμού»- από άλλες χώρες ώστε να εξασφαλισθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό η απασχόληση του ντόπιου εργατικού δυναμικού.
Επιπλέον ζητάμε:  
-Για όσους εργαζόμενους καταφέρουν να εργασθούν φέτος να μην υπάρχει όριο ή βάση για 
την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας.
-Κατάργηση των απολύσεων
-Πάγωμα δανείων πλειστηριασμών. 
-Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και την περίοδο αυτή πλήττονται μαζί με εμάς. Μιλάμε για οικογενειακές επιχειρήσεις, για βιοπαλαιστές, που είναι στην ίδια μοίρα με εμάς και γι’ αυτό σε κάθε αίτημά μας τους συμπεριλαμβάνουμε.

Για τον εσωτερικό τουρισμό

«Λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη με τον Ν. Σαντορινιό, συζητήσαμε για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού και ολοκληρώσαμε την πρόταση στη διάρκειά της. Τα Εργατικά Κέντρα έκαναν τη νύξη και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Σαντορινιού, το εμπλούτισε δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες τουρίστες που θα έρθουν στα νησιά μας να ενταχθούν στο Μεταφορικό Ισοδύναμο ως κίνητρο».
«Και επειδή το ζητούμε καθημερινά με το εξωφρενικά ακριβό εισιτήριο αερομεταφοράς, δεσμεύομαι δημόσια ότι μόλις επανέλθουμε στην «κανονικότητα», το πρώτο πράγμα που θα κυνηγήσουμε και θα διεκδικήσουμε είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να θέλει να μεταβεί στην Αθήνα για μια ιατρική εξέταση και να πληρώνει εισιτήρια ως και 400 ευρώ».

«Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων, να ακολουθήσουμε μια νέα ρότα που θα βγάζει τον κόσμο στον δρόμο και όχι να τον αφήνει στον καναπέ. Εμείς κοινοποιούμε τα αιτήματά μας παντού, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει άλλο περιθώριο, ότι αν δεν βγει έξω να φωνάξει δεν θα έχει αύριο, ούτε αυτός ούτε τα παιδιά του. Δεν μιλάω για τις εθιμοτυπικές συγκεντρώσεις γιατί πρέπει να φανούμε και να μετρήσουμε δυνάμεις. Μιλάω για συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις με έναν και μόνο σκοπό: να εξασφαλίσουμε τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας. Και εμείς από αυτή την θέση, πρέπει να το οργανώσουμε σωστά, να περάσουμε το μήνυμα καθαρά και ξάστερα…» καταλήγει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

tags: Ρόδος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)