to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 07.05.2020

Πολιτική

Νίπτει τας χείρας του ο πρόεδρος του ΕΣΡ για τη μιντιακή μονοφωνία

Επικαλούμενος την υποστελέχωση και τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από το να παρακολουθεί στωικά τη δυστοπική μιντιακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.


«Είναι σαν να με έχει εφοδιάσει κάποιος με νερό και αλεύρι και να φιλοδοξεί ότι θα προκύψει παντεσπάνι», ήταν η αλληγορία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να περιγράψει ότι επί της ουσίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την παγιωμένη κατάσταση που επικρατεί.

Ειδικότερα, παραδέχτηκε ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να κάνει ούτε την αναγκαία καταγραφή προκειμένου να μπορεί σε δεύτερο χρόνο να παρέμβει για ζητήματα ισομερούς προβολής όλων των απόψεων. Επικαλέστηκε δε αποφάσεις του ΣτΕ σύμφωνα με τις οποίες για να επιβάλλει πρόστιμο η Ανεξάρτητη Αρχή σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό θα πρέπει να έχει προηγηθεί ποιοτική αξιολόγηση των ειδήσεων, κάτι που είναι -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- πρακτικά αδύνατον. Επίσης, επισήμανε το αυταπόδεικτο και συγκεκριμένα ότι το ΕΣΡ δεν έχει δικαίωμα ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο και το ενδεχόμενο να τεθεί μετ’ επιτάσεως από την πλευρά του ΕΣΡ η ανάγκη αναδιαμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου για να διορθωθεί αυτό το μονοφωνικό μιντιακό πλαίσιο.

Προηγουμένως, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για τεράστιο έλλειμμα πολιτικού πλουραλισμού εν μέσω πανδημίας. 

Μ. Κάτσης: Το ΕΣΡ να αναλάβει τις ευθύνες του για τη μονοφωνία στα ΜΜΕ


Ο Μ. Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ΜΜΕ είπε χαρακτηριστικά «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων που να μη καταλαβαίνει και αποδέχεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, και συγκεκριμένα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, είναι ενταγμένα στο κυβερνητικό αφήγημα και διάκεινται θετικά προς το κόμμα το οποίο κυβερνά. Εάν ρωτήσετε 10 τυχαίους περαστικούς στο δρόμο οι 9 θα το παραδεχτούν».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «κύρια πηγή ενημέρωσης πλέον είναι οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα socialmedia όπου υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός και δεν ελέγχονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό».

Για το εάν φταίνε τα αποκλειστικά τα ΜΜΕ γι' αυτή την κατάσταση τόνισε πως «Χρειάζονται 2 για το ταγνκό. Προφανώς για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα φταίνε και τα media και η κυβέρνηση κυρίως με την πολιτική της στο ζήτημα αυτό».

Όσον αφορά το ρόλο του ΕΣΡ και για το κατά πόσο αυτός επιτυγχάνεται προσέθεσε «ο ρόλος των ανεξάρτητων αρχών, όπως του ΕΣΡ, έγκειται στην θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας ως ¨θεσμικό αντίβαρο¨ απέναντι σε φαινόμενα ολοκληρωτισμού, του κομματικού κράτους,  μη σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών και των αρχών της ισονομίας και ισοτιμίας κτλπ. Εκ του αποτελέσματος οι ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα έχουν αποτύχει παταγωδώς διαχρονικά και είναι μια συζήτηση που πρέπει κάποια στιγμή να την κάνει με ειλικρίνεια το πολιτικό σύστημα. Νομίζω δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ποτέ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας δεν είχαμε τόσα πολλά media και τόσο κακή ενημέρωση, τόσο σφιχτό εναγκαλισμό της κυβερνητικής εξουσίας προς την 4η εξουσία. Και εδώ οι ευθύνες βαρύνουν πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά αναζητούν και αντίδραση πολιτική και θεσμική.

Ο Μ. Κάτσης σχολίασε τον σφιχτό εναγκαλισμό κυβέρνησης και ΜΜΕ λέγοντας  «δεν είναι δυνατόν στην υπηρεσία της κυβέρνησης να εργάζονται ως μετακλητοί δεκάδες δημοσιογράφοι που τόσο καιρό έκαναν τους σχολιαστές στα ενημερωτικά πάνελ. Τι είδους ενημέρωση προσέφεραν; Και καλά στα υπουργεία ίσως χρειάζονται για το γραφείο τύπου, στις ΔΕΚΟ και τους δημόσιους οργανισμούς τι χρειάζονται τόσοι επ' αμοιβή δημοσιογράφοι που ταυτόχρονα συμμετέχουν και στα πάνελ ως δήθεν δημοσιογράφοι αλλά είναι έμμισθοι κυβερνητικοί.

Δεν είναι δυνατόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της να κάνουν παρουσίαση προγράμματος θέσεων και να μην μεταδίδεται ούτε από ένα ιδιωτικό κανάλι ενώ και η δημόσια ΕΡΤ να μεταδίδει ελάχιστα κόβοντας τους τομεάρχες. Δε γίνεται να μεταδίδεται η ανακοίνωση ενός κόμματος κομμένη και αποσπασματικά. Δεν μπορεί στην ΕΡΤ που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού να περνούν από διοικητική λογοκρισία και να κόβονται οι περιφερειακοί ρεπόρτερ όπως είχαμε καταγγείλει και με ερώτηση. 

Είναι ανήκουστο για σοβαρό ευνομούμενο κράτος να αναρτώνται σε επίσημες κυβερνητικές ιστοσελίδες σατυρικά σκίτσα που σατιρίζουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και να μην κουνιέται φύλλο. Να μην απαντάει κανείς για το ποιος ευθύνεται.

Και εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μια ανασφαλής κυβέρνηση που παραπατάει με την παραμικρή κριτική και πολιτεύεται με το μότο μας ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία, χρησιμοποιεί το μαστίγιο και το καρότο του κρατικού χρήματος, εμάς των φορολογουμένων δλδ, ώστε να κατευθύνει την ενημέρωση.

Κλείνοντας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΣΡ επισήμανε πως «προβληματιστήκαμε πάρα πολύ από την τοποθέτηση σας, οφείλετε κι εσείς να αντιληφθείτε το μείζον ζήτημα που δημιουργείται για την λειτουργία και την ποιότητα της Δημοκρατίας και να αναλάβετε πρωτοβουλίες»

 
 

Πέραν του Μ. Κάτση που ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση όλα τα στοιχεία για τις ενημερωτικές καμπάνιες κατά του νέου κορονοϊού, η έτερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, έφερε στην επιφάνεια ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τις σκιώδεις ενημερωτικές καμπάνιες επιλεκτικής προβολής. Η πρώην υπουργός αποκάλυψε τον τρόπο που ο Στέλιος Πέτσας έχει εκχωρήσει την υποχρέωση λογοδοσίας στην εταιρία – μεσάζοντα, Intiative Media, η οποία ανέλαβε να μοιράσει τα κρατικά κονδύλια σε φίλια Μέσα. Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε ότι οι ιδιοκτήτες περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών απευθύνονται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο προκειμένου να πληροφορηθούν γιατί αποκλείονται από την κυβερνητική ενημερωτική εκστρατεία για την πανδημία. Αντί απάντησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τους παραπέμπει στην Initiative, η οποία τους απαντά: «Δεν δικαιούστε». Αποτέλεσμα αυτού, οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών να ξαναστρέφονται στον Στ. Πέτσα, ο οποίος δεν τους δίνει καμία απολύτως απάντηση. 

Αλ. Χαρίτσης: Έχουμε ζητήσει από τα μέσα Απριλίου από το ΕΣΡ την άμεση παρέμβασή του για την κατάσταση στα ΜΜΕ

Σε δήλωσή του ο εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, είπε:  «Στις 14 Απριλίου απέστειλα, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του σχετικά με την τήρηση της αναλογικής προβολής των πολιτικών δυνάμεων στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια.

Σήμερα, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου -πάλι - απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενός αιτήματος που σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Πιο συγκεκριμένα, αποποιήθηκε τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα δημοκρατίας και πολυφωνίας που έθεσαν βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι σαφές ότι ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής δεν είναι σε θέση να εξετάσει ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή τη διασφάλιση του πλουραλισμού στην ενημέρωση των πολιτών και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει με την επιστολή μας.

Αν ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του».

tags: ΕΣΡ, ΜΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)