to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 05.05.2020

Πολιτική

Ξ. Δημητρίου: Ακατανόητη η συμπεριφορά του Γ. Αγγελή αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον ακατανόητη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του εισαγγελέα, Γιάννη Αγγελή, η πρώην εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου αναφορικά με τα στοιχεία για την υπόθεση Νοβάρτις, που προσέφεραν οι αρχές των ΗΠΑ στις ελληνικές, στη συνάντηση τους στη Βιέννη.


Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η κ. Δημητρίου τόνισε πως ο κ. Αγγελής είτε δεν κατανοούσε είτε δεν ήθελε να αποδεχθεί την ανταλλαγή πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, η κ. Δημητρίου, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, δήλωσε πως ο Γ. Αγγελής πήγε στη Βιέννη μετά από αίτημα δικό της έχοντας ως προκαθορισμένη την απόφαση να ζητήσει από τους Αμερικανούς ότι η ανταλλαγή εγγράφων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων θα γινόταν μέσω της Eurojast, η μέσω της οδού της δικαστικής συνδρομής. Δεν κατανοούσε η δεν ήθελε να αποδεχθεί την ανταλλαγή πληροφοριών. Οι Αμερικανοί τα έχασαν, όπως μου μετέφεραν οι Ελ. Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς, είπε η Ξ. Δημητρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, για την άρνηση Αγγελή να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς εισαγγελείς και εμπειρογνώμονες στη Βιέννη, η κ. Δημητρίου σημείωσε: Οι Αμερικανοί μετά την Βιέννη λόγω της συμπεριφοράς Αγγελή πάγωσαν. Και πρόσθεσε: Αυτά που έλεγε περί ταξιδιού αναψυχής δεν ήταν μόνο προσβλητικά  για την κ. Τουλουπακη και επίκουρους αλλά και για τους Αμερικανούς.

Δεν είπα ποτέ στον Γ. Αγγελή περί «Ρασπούτιν»

Νωρίτερα, η κ. Δημητρίου εξαπέλυσε σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς της Ελένης Ράικου και του Γιάννη Αγγελή αναφορικά με τη θητεία τους στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δημητρίου τόνισε πως το “αλαλούμ” για το οποίο είχε κάνει λόγο ο κ. Αγγελής στην Εισαγγελία Διαφθοράς οφειλόταν στην κ. Ράικου.  Επιπλέον, η κ. Δημητρίου διέψευσε κατηγορηματικά του ισχυρισμούς του κ. Αγγελή περί “Ρασπούτιν”, επισημαίνοντας πως αν ο Αγγελής είπε ότι από εμένα έμαθε περί “Ρασπούτιν”, είναι απολύτως ψευδές. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην Προανακριτική, ο κ. Αγγελής είχε ισχυριστεί πως η κ. Δημητρίου ήταν αυτή που τον είχε ενημερώσει για τον περιβόητο “Ρασπούτιν” που δήθεν υπάρχει στην υπόθεση Νοβάρτις.

Ακόμη, επεσήμανε πως είναι άδικο να φορτώνει ο κ. Αγγελής τις εκκρεμότητες από 2015 και το 2016 στην κ. Τουλουπακη και τους επίκουρους εισαγγελείς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η Ξ. Δημητρίου σημείωσε πως η Ελ. Ράικου, στην αναφορά της παραίτησης της, είχε κάνει λόγο για συμφέροντα κλπ, υπονοώντας τη Νοβάρτις. Όμως, πρόσθεσε, ο δημοσιογράφος Βαξεβανης δεν είχε αναφερθεί καθόλου στη Νοβάρτις αλλά στην αβλεψία και την παράλειψη της που αφορούσε την απόκρυψη χιλιάδων εγγράφων για την υπόθεση Γ. Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά.

Επιπρόσθετα, η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι, μετά από πολλούς μήνες, η κ. Τουλουπάκη ανέσυρε πολλά πολλούς φακέλλους εγγραφών που δεν είχαν διαβιβαστεί από την κ. Ράικου στον Ανακριτή.

Τα έγγραφα αυτά μόνο στην εγγραφή αναφορά της Τουλουπάκη έπιαναν 10 σελίδες την επιγραμματική αναγραφή, σημείωσε. Και πρόσθεσε: Το αλαλούμ λοιπόν που ισχυρίστηκε ο Αγγελής ότι γινόταν στην Εισαγγελία Διαφθοράς συνέβαιναν επί της Ράικου, παρότι υπήρχαν και αντικειμενικά τεχνικές αδυναμίες στην Εισαγγελία. Ελλείψεις γραμματείας, γραφείων κλπ.

Κατέρρευσε με πάταγο το αφήγημα περί σκευωρίας της ΝΔ

Το σκάνδαλο Novartis επανέφερε στην πραγματική του διάσταση, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου πάγου Ξενη Δημητρίου καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς των δικαστικών λειτουργών Γιάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου και αποδομωντας παράλληλα και το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας.

Με μια κατάθεση - ποταμό στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η κ. Δημητρίου ακύρωσε την αξιοπιστία του κ. Αγγελή, χαρακτηρίζοντας ψευδείς τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα, ότι έμαθε από την ίδια για τον περιβόητο Ρασπούτιν που δήθεν εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis.
Η Ξένη Δημητρίου αποκάλυψε επίσης τις μεθοδεύσεις του κ. Αγγελή σε σχέση με τη συνάντηση του με Αμερικανούς εισαγγελείς και εμπειρογνώμονες, στη Βιέννη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Αγγελής πήγε εκεί μετά από αίτημα δικό του, αλλά αρνήθηκε την ανταλλαγή εγγράφων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων, παγώνοντας στην ουσία με τη συμπεριφορά του τις σχέσεις με τους Αμερικανούς. Από διαρροές δικαστικών πηγών και από προηγούμενες καταθεσεις, προέκυψε οι οι Αμερικάνοι επρόκειτο να δώσουν στοιχεία σχετικά με λογαριασμό πολιτικού προσώπου.
Αναφερόμενη στην εμπλοκή της Ελένης Ράικου, η Ξένη Δημητρίου αποκάλυψε  την απόκρυψη βασικών στοιχείων από την κ. Ραικου , καθώς όπως είπε, η κ. Τουλουπακη ανέσυρε πολλούς φακέλους εγγράφων που δεν είχαν διαβιβαστεί από την κ. Ράικου στον ανακριτή.
Επανέλαβε ότι η κ. Ράικου ακόμη και δύο μέρες πριν την παραιτηση της ουδέποτε επικαλέστηκε η υπονόησε πιέσεις, απειλές και περί Ρασπούτιν, έννοιες τις οποίες επινόησε 18 μήνες μετά την παραίτηση της, εξυπηρετώντας προφανώς σκοπιμότητες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)