to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 05.05.2020

Διεθνή

Συρία: Ανακαλύφτηκε ομαδικός τάφος των τζιχαντιστών του ΙΚ σε φαράγγι

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε χθες Δευτέρα να διενεργηθεί έρευνα για ένα φαράγγι στη βόρεια Συρία το οποίο επί χρόνια χρησιμοποιούνταν σαν ομαδικός τάφος, κυρίως από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι έριχναν εκεί τα πτώματα των θυμάτων τους.


Το φαράγγι, βάθους 50 μέτρων, βρίσκεται σε μια περιοχή της ερήμου στην επαρχία Ράκα, την οποία ως το τέλος του 2017 έλεγχε το ΙΚ.

Οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κατέλαβαν την περιοχή από τους τζιχαντιστές, ενώ στη συνέχεια πέρασε στον έλεγχο των Σύρων μαχητών που στηρίζονται από την Τουρκία έπειτα από μια επιχείρηση που εξαπέλυσαν στα τέλη του 2019.

Μετά την εκδίωξη του ΙΚ, το HRW κατάφερε να διεξάγει στην περιοχή έρευνα και ανακάλυψε οτι το φαράγγι χρησιμοποιούνταν σαν ομαδικός τάφος από τους τζιχαντιστές, αλλά και μετά.

“Το φαράγγι αλ Χότα, άλλοτε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, έχει γίνει τόπος φρίκης”, κατήγγειλε η Σάρα Καγιάλι, ερευνήτρια για τη Συρία του HRW.

Ο αριθμός των πτωμάτων που έχουν ριχθεί στο φαράγγι αυτό δεν είναι γνωστός ενώ πρόκειται για έναν από τους περίπου 20 ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν σε περιοχές που έλεγχε το ΙΚ στη Συρία.

“Το να αποκαλυφθεί τι συνέβη εκεί, όπως και στους άλλους ομαδικούς τάφους στη Συρία, είναι κρίσιμο για να κατανοήσουμε την τύχη των χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το ΙΚ και να αναγκάσουμε τους δολοφόνους να λογοδοτήσουν”, πρόσθεσε η Καγιάλι.

Η ύπαρξη αυτού του ομαδικού τάφου αποκαλύφθηκε όταν ένα μαχητής του ΙΚ πήγε να επισκευάσει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή σε κατάστημα στην Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, σύμφωνα με το HRW.

Ο τεχνικός του καταστήματος αντέγραψε τα δεδομένα του υπολογιστή, ανάμεσά τους και ένα βίντεο που δείχνει τζιχαντιστές να ρίχνουν πτώματα σε αυτό το φαράγγι το 2014.

Το HRW χρησιμοποίησε drone για να ερευνήσει το φαράγγι αυτό και κατάφερε να βιντεοσκοπήσει πολλά πτώματα να επιπλέουν στο νερό που έχει συγκεντρωθεί εκεί.

Βασιζόμενο “στην κατάσταση αποσύνθεσης”, η μη κυβερνητική οργάνωση εκτίμησε ότι “τα πτώματα ερίφθησαν εκεί πολύ καιρό αφού το ΙΚ έφυγε από την περιοχή”.

“Η ταυτότητα των θυμάτων αυτών και τα αίτια του θανάτου τους παραμένουν άγνωστα”, διευκρίνισε.

Σε ένα άλλο φαράγγι, γνωστό με το όνομα αλ Χάφσα, στο βόρειο Ιράκ, έχουν εντοπιστεί λείψανα από πολλά θύματα του ΙΚ, όμως ακόμη δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς, σύμφωνα με το HRW.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)