to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 02.05.2020

Κοινωνία

«Η πανδημία, ευκαιρία για μια μόνιμη επένδυση στο ΕΣΥ και έναν νέο Χάρτη Υγείας σε περιφερειακό-τοπικό επίπεδο»

Τι ειπώθηκε στην ευρεία τηλεδιάσκεψη για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και την επόμενη ημέρα για το ΕΣΥ στην Κοζάνη, με πρωτοβουλία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 30/4, με πρωτοβουλία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, ευρεία τηλεδιάσκεψη για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και την επόμενη ημέρα για το ΕΣΥ στην Κοζάνη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρώην Υπουργός, Βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, οι Δήμαρχοι της ΠΕ Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Παναγιώτης Πλακεντάς, Χρήστος Ζευκλής, Χρήστος Ελευθερίου, ο πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Κοζάνης Γιώργος Χιωτίδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Τσεβεκίδης, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Νεράτζης Θεοφάνους, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και η εκπρόσωπος των εργαζομένων του Μποδοσάκειου Αντωνία Ορφανίδου. Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πασσαλίδης.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα στην παρέμβαση της έκανε αναφορά στις ειδικές συνθήκες που υπήρξαν στην Κοζάνη κατά την διάρκεια της πανδημίας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν πολλές ανθρώπινες απώλειες, γεγονός που πρέπει να αποτελέσει σημείο έντονου προβληματισμού και μελέτης. Επίσης, αναφέρθηκε στις προτάσεις για την επόμενη ημέρα, κάνοντας εκτενή αναφορά τόσο στα ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής όσο και στη στελέχωση των νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων δομών (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία ) με γιατρούς και νοσηλευτές. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην μεγάλη κοινωνική αποδοχή του δημόσιου συστήματος υγείας, αποδοχή που όπως τόνισε πρέπει να μετατραπεί σύντομα σε πολιτικό σχέδιο με ρεαλισμό και μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Ο πρώην Υπουργός, Βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός στην εισαγωγική τοποθέτηση του σημείωσε «το ότι έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε μια υγειονομική τραγωδία, είναι μια τεράστια κοινωνική και υγειονομική κατάκτηση, που πρέπει πλέον να συνοδευτεί από μια τεράστια επένδυση στο Δημόσιο σύστημα Υγείας. Είναι αδιαμφισβήτητη πλέον η υπεροχή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των δομών του, που στο παρελθόν είχαν λοιδορηθεί και αμφισβητηθεί από αρκετές πλευρές με προτάσεις υπέρ του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη, ούτε ισχυρή οικονομία, ούτε κοινωνική ευημερία, χωρίς ένα «θωρακισμένο» και ενισχυμένο ΕΣΥ, με επιπλέον πόρους (προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμός, υπηρεσίες κλπ ) και πέραν της λιτότητας. Κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι πρωτίστως η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος με νέα δέσμη κινήτρων, ειδικά για την προσέλκυση γιατρών στις άγονες περιοχές της περιφέρειας και των νησιών. Σε ότι αφορά τις κτιριακές υποδομές και την αναβάθμιση τους, χρήσιμο θα ήταν ένα χρηματοδοτικό  εργαλείο τύπου «Φιλόδημος» που είχε αρχίσει να σχεδιάζει  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε ακόμη ότι είναι ευκαιρία σήμερα, που η  πανδημία ανέδειξε τις ανεπάρκειες και τις νέες προκλήσεις για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να προχωρήσουμε σε ένα σοβαρό σχεδιασμό ανάπτυξης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στο κλείσιμό του, τέλος, ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία, να καταθέσουν ολοκληρωμένα υπομνήματα και, αφού γίνει μία επεξεργασία τους, να συζητηθούν στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα όργανα των άλλων κοινωνικών φορέων για να διαμορφωθεί «από τα κάτω» το σχέδιο για το ΕΣΥ της « επόμενης μέρας» στην Κοζάνη και στη Δυτική Μακεδονία.

Στη συζήτηση, αναδείχτηκαν ζητήματα που αφορούν την τοπική διάσταση της διάρθρωσης του ΕΣΥ στην ΠΕ Κοζάνης τόσο σχετικά με την επάρκεια και την θωράκιση των νοσοκομείων, όσο και με την στελέχωση των δομών με επαγγελματίες Υγείας. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου υγειονομικού χάρτη της περιοχής, με τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, το οποίο να δίνει έμφαση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Το σύνολο των ομιλητών, τέλος, αναγνώρισε το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών, αποδίδοντάς τους τα εύσημα για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κλείνοντας τη διαδικασία ο συντονιστής της ΝΕ Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πασσαλίδης, αφού ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες στην πολύωρη, αλλά πολύ χρήσιμη διαδικασία, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς, η κοινωνία συνολικά οφείλει να παλέψει για να στελεχωθεί το ΕΣΥ ώστε να είναι σε θέσει να ανταποκριθεί στις υγειονομικές απαιτήσεις των κατοίκων, επεσήμανε τη στήριξη που έδωσαν οι πολίτες της περιοχής είτε οικονομική είτε ως εθελοντές για να βγούμε από την κρίση ότι δεν πρέπει να τους ξεχνάμε και σημείωσε ότι στην πολύπαθη περιοχή μας πρέπει να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε λόγω της πανδημίας για την προετοιμασία για την δύσκολη επόμενη μέρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)