to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 04.05.2020

Οικονομία

«Νέα κανονικότητα»: Πρώτη ημέρα χαλάρωσης του lockdown έπειτα από 6 εβδομάδες

Mε δειλά βήματα και τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες - Λεπτομέρειες για το άνοιγμα των επιχειρήσεων


Πρώτη ημέρα χαλάρωσης του lockdown έπειτα από έξι εβδομάδες επιβολής περιοριστικών μέτρων και οι Έλληνες συρρέουν στα κομμωτήρια, ανθοπωλεία, αλλά και στα καταστήματα ηλετρικών ειδών, όπου σχηματίσθηκαν ουρές, μεταδίδει το Reuters.

«Μετά την άρση των μέτρων, παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ενώ σχηματίζονται ουρές έξω από τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, που άνοιξαν για πρώτη φορά από την επιβολή του lockdown, στα μέσα Μαρτίου», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα επιθυμεί απεγνωσμένα την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότας, εν μέσω φόβων ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα καταποντίσει τα τουριστικά έσοδα φέτος, επιφέροντας πλήγμα σε έναν κλάδο που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας.

(η ανταπόκριση του Euronews)

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής οι πελάτες εισέρχονται μόνο με ραντεβού. Συγκεκριμένα, για παράδειγμα, εάν ένα κομμωτήριο διαθέτει 4 λουτήρες, χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο που βρίσκονται στην άκρη. Οι εργαζόμενοι/ες φορούν μάσκες και γάντια. Ακόμη, στα κέντρα αισθητικής με μανικιούρ/πεντικιούρ έχει τοποθετηθεί πλεξιγκλάς ανάμεσα στην εργαζόμενη και τον πελάτη. 

Συνοδοί και βοηθοι επιβατών στα ΜΜΜ

Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από το πρωί εργαζόμενοι/νες του ΟΑΣΑ βρίσκονται σε στάσεις λεωφορείων δίνοντας οδηγίες στους πολίτες σχετικά με τα μέτρα προστασίας, προτρεποντάς τους να τα τηρούν. Παράλληλα, αστυνομικοί βρίσκονται σε στάσεις λεωφορείων και επιβλέπουν εάν οι επιβάτες τηρούν τις αποστάσεις ανάμεσά τους και εάν φορούν μάσκες. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα γίνονται συστάσεις. Μέσα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πλαστικό στη θέση των οδηγών, ενώ για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού οι θέσεις χρησιμοποιούνται ανά τετράδα χιαστί. Το ίδιο ισχύει και στους συρμούς του μετρό, καθώς από τις 240 θέσεις που υπάρχουν οι 120 είναι ανοιχτές, αφού έχουν τοποθετηθεί κορδέλες στις θέσεις ώστε οι επιβάτες να μην κάθονται δίπλα-δίπλα αλλά να έχουν τις απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσά τους. Τα δρομολόγια, από τις 6:00 έως τις 10:00 και από τις 15:00 έως τις 18:00, δηλαδή τις ώρες αιχμής, είναι ανά 6 λεπτά, ενώ παρατηρείται ότι η πλειοψηφία του επιβατικού κοινού φοράει μάσκες. Σε κάθε σταθμό του μετρό υπάρχουν στα εκδοτήρια βοηθοί επιβατών που επιβλέπουν για την τήρηση των μέτρων προστασίας. «Σήμερα τα πράγματα είναι ήρεμα δεν έχει βγει πολύς κόσμος έξω, τα λεωφορεία είναι έτοιμα με βάση τις οδηγίες που έχουμε πάρει, για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν με τις σημάνσεις και τους αποκλεισμούς θέσεων. Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλά, φοράνε μάσκες και ο κόσμος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προτροπή από τους συνοδούς του ΟΑΣΑ που έχουμε,. Παρ' όλα αυτά είναι εκεί γιατί χρειάζεται να συμβουλεύουν το επιβατικό κοινό. Συνοδοί υπάρχουν και θα υπάρχουν συνέχεια σε 80 σημεία σε όλη την Αθήνα, εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση. Όσο αυξάνεται η κίνηση τόσο πιο πολύ θα εντείνουμε την προσπάθεια», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου.

«Με υγεία στη νέα κανονικότητα ξεκινάμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΤΡΑΜ, Ηλίας Μανιατάκης, και ζήτησε από το επιβατικό κοινό να ακολουθεί αυτά που λένε οι ειδικοί και να φοράει τις μάσκες προστασίας. Παραλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις, παρά μόνο σε όσες γίνονται στο πλαίσιο της εργασίας.

Η κυκλοφορία του επιβατικού κοινού στα ΜΜΜ είναι αυξημένη, ωστόσο ελεγχόμενη. Στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας η πλειοψηφία των πολιτών που περπατάει φοράει μάσκες, ενώ όσοι περιμένουν έξω από τα καταστήματα για να εισέλθουν τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας.

Λεπτομέρειες για το άνοιγμα των επιχειρήσεων έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, που ανακοίνωσε αναλυτικά ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν

Τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι λιανικό εμπόριο βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Κανόνες ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών -όπου απαιτείται- και τα ατομικά μέσα προστασίας δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Κυρώσεις

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας

Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:

- Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είνα στις 10:00.‬ Σημειώνεται, ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.

- Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00‬ έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις ‪7:00 έως τις 20:00‬.

- Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

- Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7:00‬ έως τις 22:00‬ και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ' ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.

- Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

- Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα τρόφιμα ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

- Την ‪Κυριακή 3 Μαΐου,‬ τα καταστήματα που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές.

- Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

«Επιστρέφουμε αλλά προσέχουμε», υπογράμμισε κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε: «‪Στις 4 Μαΐου‬ κάνουμε το πρώτο βήμα της επανεκκίνησης της οικονομίας. Το βήμα αυτό είναι καλά μελετημένο και τα αποτελέσματά του θα αξιολογηθούν, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενες φάσεις. Μοιραζόμαστε όλοι μας την ίδια ευθύνη και η πολιτεία επιπροσθέτως την ευθύνη και την υποχρέωση να παρέχει δίχτυ ασφάλειας και στήριξης για τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης εργασίας και την ανάταξη και επιτάχυνση της οικονομίας. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι υφίσταται στην παγκόσμια οικονομική βιβλιογραφία εγχειρίδιο επανεκκίνησης μιας οικονομίας μετά από μια τέτοια υγειονομική κρίση. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι όπως ατιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη προσοχή το κάθε βήμα μας, έτσι και στην επανεκκίνηση της οικονομίας εξαντλούμε όλα τα πιθανά σενάρια και εφαρμόζουμε το καλύτερο σχέδιο, το οποίο βασίζεται πάνω στους κανόνες της διασφάλισης της δημόσιας υγείας της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής επιστήμης».

Νέα ΠΝΠ: Πρόβλεψη για κυρώσεις και πρόστιμα

Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σημειώνεται πως για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του Covid, «είναι δυνατόν, να προβλέπονται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού:

   α) υποχρεωτική χρήση μάσκας,

   β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους,

   γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας,

   δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας».

   Επίσης, με βάση τα όσα αναφέρονται στην ΠΝΠ, στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα μέτρα, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 150 έως 5.000 ευρώ.

   Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής, διοικητικό πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

   Αρμόδιες Αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

Τα μέτρα δημόσιας υγείας στους χώρους ελεύθερης πρόσβασης

Παράλληλα, τις βασικές οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας και τη χρήση μάσκας στους χώρους όπου θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση από σήμερα Δευτέρα 4 Μαϊου παραθέτει η υγειονομική επιτροπή όπως αυτά εγκρίθηκαν (διαβάστε αναλυτικά).

Σύμφωνα με τις οδηγίες δημόσιας υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) τα μέτρα ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοικτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας παραθέτονται οδηγίες χρήσης από την υγειονομική επιτροπή.

Αναλυτικά, από σήμερα Δευτέρα 4/5/20 που τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η κυβέρνηση εξέδωσε πίνακες με οδηγίες Δημόσιας Υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων, με βάση τις τελικές κατευθύνσεις που εγκρίθηκαν χθες από την Υγειονομική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα στα μέτρα κυρίαρχο ρόλο παίζουν η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, η υγειινή χεριών σε όλους τους χώρους, η χρήση ιατρικής μάσκας σε πολλές περιπτώσεις, και η συνάθροιση περιορισμενου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Η απόσταση μεταξύ ατόμων είναι το ελάχιστο 1,5 μέτρα, στους ανελκυστήρες επιτρέπεται πληρότητα έως 40%, η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό σε καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εστίασης, νοσοκομεία και κομμωτήρια, ενώ για το κοινό είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανελκυστηρες και νοσοκομεία.

Επίσης έχουν εκδοθεί οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας (ιατρικής και μη ιατρικής) η οποία είναι «το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φορά», καθώς και για την κατασκευή μη ιατρικής μάσκας.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν εργάζονται σε σούπερ μάρκετ χώρους εστίασης χώρους διαχείρισης μη τυποποημένων τροφίμων (κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.) και σε οσους εργάζονται σε χώρους εργασίας στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς). Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία ιατρεία κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Επισημαίνεται τέλος, ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)