to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 30.04.2020

Πολιτική

Σκληρή κριτική της Ξ. Δημητρίου σε Αγγελή και Ράικου κατά την «κορωνοανακριτική» της ΝΔ

Στην πλήρη διάψευση των λεγομένων του εισαγγελέα Γ. Αγγελή, αναφορικά με τις συναντήσεις των ελληνικών αρχών στη Βιέννη για την άντληση στοιχείων για την υπόθεση Νοβάρτις, προχώρησε η πρώην Εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου, στην κατάθεση της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. «Η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις δικαστικές αρχές είναι μια πλήρως αποδεκτή διαδικασία», είπε.


Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δημητρίου τόνισε πως οι συναντήσεις στη Βιέννη δεν ήταν κομμάτι δικαστικής συνδρομής, όπως είχε ισχυριστεί ο κ. Αγγελής στις αναφορές του. Επιπρόσθετα, η κ. Δημητρίου άσκησε δριμύτατη κριτική για την επιλογή του κ. Αγγελή να μεταφέρει κομμάτια των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων.

Επίσης, η κ. Δημητρίου επέκρινε σφοδρότατα την εισαγγελέα Ελένη Ράικου για τους χειρισμούς της αναφορικά με την υπόθεση Νοβάρτις, για την αιφνίδια παραίτηση της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως ο γιατρός σύζυγος της, Λάζαρος Καρνέσης, είχε λάβει έμβασμα από τη Νοβάρτις.

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου τόνισε τη σημασία του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δημητρίου τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα στοιχεία την υποχρέωση της χώρας για την τήρηση του συγκεκριμένου θεσμού.

Αναφερόμενη στην παραίτηση της Ελ. Ράικου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως επρόκειτο για μια κίνηση αιφνιδιαστική. Επιπλέον, σημείωσε πως ενώ η κ. Ράικου όφειλε να της δώσει εξηγήσεις για δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την υπόθεση Λιακουνάκου, δεν το έπραξε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στη συνεργασία των ελληνικών αρχών με αυτές των ΗΠΑ για την υπόθεση Νοβάρτις, σημειώνοντας πως οι Αμερικανοί απέστειλαν στην κ. Ράικου έγγραφα και υπέβαλαν και εκείνοι αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές.

Πλήρως αποδεκτή η ανταλλαγή πληροφοριών

Οι συναντήσεις στη Βιέννη δεν ήταν κομμάτι δικαστικής συνδρομής, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελής στις αναφορές, τόνισε η κ. Δημητρίου. Και πρόσθεσε: Ούτε παράτυπες, ούτε παράνομες ήταν. Οι συναντήσεις και τα Skype έχουν να κάνουν με την συγκέντρωση πληροφοριών. Η ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι καθόλου παράτυπη και παράνομη. Σου δίνω τις πληροφορίες για να βρεις τις αποδείξεις. Και αυτό γιατί να μην είναι παραδεκτό στους δικαστικούς λειτουργούς όταν εφαρμόζεται μεταξύ Αστυνομιών;

Σημαντικός ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων

Είμαστε υποχρεωμένοι να τους εντάξουμε στο δικαιικό μας σύστημα, επεσήμανε η κ. Δημητρίου. Και συνέχισε: Έχουμε υπογράψει πολλές διεθνείς συμβάσεις που μας υποχρεώνουν για αυτή την ένταξη. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από το 2016 πολύ πριν ξεσπάσει η υπόθεση Νοβάρτις. Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων αν θέλει κάποιος να καταπολεμήσει την διαφθορά.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι κουκουλοφόροι. Και πρόσθεσε: Διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Επτά νεκρούς είχαμε στην υπόθεση Νoor 1. Δεν παίζεις με την ζωή των μαρτύρων, είπε χαρακτηριστικά η κ. Δημητρίου. Και κατέληξε: Απορώ πώς ο Αγγελής μετέφερε στις αναφορές του ολόκληρα κομμάτια από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση της Ελ. Ράικου

Ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Ράικου, τόνισε η κ. Δημητρίου. Και πρόσθεσε:  Με αιφνιδίασε γιατί πριν δύο μέρες είχε έρθει στο γραφείο μου για να με ενημερώσει. Σε αυτή τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της δεν είχε αφήσει να εννοηθεί τίποτα από αυτό που ακολούθησε. Πιστεύω ακράδαντα  ότι μέχρι εκείνη την συνάντηση μας τίποτα δεν υπήρχε στο μυαλό της κ. Ράικου σχετικά με όσα αντέγραφε στην αναφορά της στις 24-3-2017.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως, όταν ανέλαβε η κ. Τουλουπάκη, ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών των γιατρών. Έτσι βρέθηκαν και τα εμβάσματα προς την κ. Ράικου και τον κ. Καρνέση, τον σύζυγο της.

Και συνέχισε: Από αυτή τη διαδικασία δεν διέρρευσε το παραμικρό στα ΜΜΕ για τα εμβάσματα. Τον Οκτώβριο όμως του 2018 ,δεν ξέρω πώς, η κ. Ράικου προφανώς ενημερώθηκε από κάποια πηγή για αυτή την έρευνα, οπότε άρχισε μια αντεπίθεση κατά της κ. Τουλουπάκη και των υπολοίπων Επίκουρων.

Σχολιάζοντας περαιτέρω την παραίτηση της κ. Ράικου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η κ. Δημητρίου αναρωτήθηκε: Διάβασα σε δημοσιεύματα, την κατάθεση Ράικου και τις καταγγελίες της ότι φοβόταν για την ζωή της και ότι θα πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Μετά την παραίτηση της, ο Διευθύνων Εισαγγελίας Αθηνών την τοποθέτησε υπεύθυνη για την τρομοκρατία. Εκεί δεν φοβόταν;

Δεν τήρησε τη δεοντολογία

Μιλώντας και πάλι για την κ. Ράικου, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως δεν τήρησε την δεοντολογία σύμφωνα με την οποία όφειλε να της δώσει εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα του Documento για Γιάννο Παπαντωνίου και Λιακουνάκο (σ.σ.  Τίτλος: "Η Ράικου ξέχασε να υποβάλει χιλιάδες έγγραφα για Λιακουνάκο"). 

Τακτική η συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ

Αναφερόμενη στη συνεργασία με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, σημείωσε: Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Αμερικανών Εισαγγελέων και Αξιωματούχων του FBI τον Φεβρουάριο το 2017. Αυτοί με επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Διαφθοράς όπου συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δικογραφίες για τη Νοβάρτις. Πρότειναν στους δικούς μας εισαγγελείς να μεταβούν στις ΗΠΑ. Και συμπλήρωσε: Στη συνέχεια οι Αμερικανοί απέστειλαν στην κ. Ράικου έγγραφα και υπέβαλαν και εκείνοι αίτημα δικαστικής συνδρομής προς εμάς.

Άνευ σημασίας η αρχειοθέτηση των υποθέσεων που σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα

Για τα πολιτικά πρόσωπα δεν σημαίνει τίποτα η αρχειοθέτηση, τόνισε η Ξ. Δημητρίου Και πρόσθεσε: Μπορούν να βγουν ανά πάσα στιγμή από το αρχείο. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε πως οι συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται οι δικαστικοί στην Ελλάδα είναι δυσμενείς: Υπήρχε μεγάλη πίεση στους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν τα πολιτικά πρόσωπα, πίεση, αλλεπάλληλες καταγγελίες. Πόσες φορές ζητήθηκε η εξαίρεση τους; Δεν μπορεί να δουλέψει έτσι ένας εισαγγελέας. Στην Γερμανία οι πολιτικοί σιωπούν όταν ερευνούν οι δικαστές, σημείωσε.


Κοινοβουλευτικές Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα μίλησε η Δικαιοσύνη

Την χαριστική βολή στο αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας στο σκάνδαλο της Novartis έδωσε κατά τη διάρκεια της εξέτασης της η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  Ξένη Δημητρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν ακούστηκαν ούτε μια φορά οι λεξεις Παπαγγελοπουλος, Ρασπουτιν, σκευωρία και το σημαντικότερο όπως αποκάλυψε η κ. Δημητρίου δεν είχαν ακουστεί ποτέ κατά την περίοδο των ερευνών και από τους δικαστές Αγγελή και Ραικου που δύο χρόνια μετά καταγγέλλουν όψιμα παρεμβάσεις στο έργο τους εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες. 

Σήμερα μάθαμε ότι η κ. Ραικου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να καταγγείλει στους προϊσταμένους της το παραμικρό. "Θυμήθηκε" παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπουτιν όταν έναν χρόνο μετά πληροφορήθηκε ότι διεξάγεται έρευνα για τους κοινους λογαριασμούς που διατηρούσε με τον γιατρό  σύζυγο της και  στους οποίους βρέθηκαν εμβάσματα από την Novartis Ελβετίας. 

Μάθαμε επίσης για τις επισκέψεις Αμερικανών δικαστών και κλιμακίων του FBI στη χώρα μας, όχι φυσικά για να πάρουν μέρος στην σκευωρία, για την οποία μόνο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο,  αλλά για να φωτίσουν όλες  τις πλευρές του υπαρκτού  σκανδάλου της Novartis μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.

Μάθαμε επίσης ότι ο κ. Ιωάννης Αγγελής ο οποίος "θυμηθηκε" παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπουτιν τρεις εβδομάδες μετά την κατάθεση του στην Προανακριτική, στην οποία δεν είχε αναφέρει το παραμικρό, ότι την επίμαχη περίοδο είχε κάνει τέσσερις αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις οποίες πρόσθετε, αλλαζε και αφαιρούσε πράγματα ανάλογα με την σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει. Και σε αυτές όμως δεν υπήρχε το παραμικρό για σκευωρία, παρεμβάσεις και Ρασπουτιν. Και τις τέσσερις αυτές αναφορές "ξεχασε" να τις θέσει σε γνώση των μελών της Προανακριτικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)