to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 28.04.2020

Πολιτική

H απάντηση Πέρκα στα ψεύδη Καραμανλή: Πολιτική επιλογή της ΝΔ η μη ανανέωση του στόλου λεωφορείων

«Εφόσον ο στόχος της Κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η ανανέωση και συντήρηση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση η διευκόλυνση της κυκλοφοριακής κίνησης και της καθημερινότητας των πολιτών τότε θα επίσπευδε τη σχετική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα την ακύρωνε για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων»


«Με αφορμή τις ψευδείς δηλώσεις» του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ότι «Δυστυχώς επί πέντε χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε για την στοιχειώδη συντήρηση του στόλου, αλλά ούτε και για την ανανέωσή του με καινούργια, φιλικά προς το περιβάλλον, λεωφορεία», η Π. Πέρκα, αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζει τα εξής:

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών των μνημονίων και των προαπαιτούμενων δράσεων της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, μερίμνησε, με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την προκήρυξη διαγωνισμού με την με αριθμό 5/2019 διακήρυξη, προϋπολογισμού €461.094.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για την προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 750 λεωφορείων, διαφορετικών τεχνολογιών, για τις μείζονες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, των παρελκομένων τους, καθώς και τη συντήρηση – επισκευή αυτών.

Ο εν λόγω διαγωνισμός βασίστηκε σε δύο Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια για τις Λεωφορειακές Αστικές Συγκοινωνίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, τα οποία είχαν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει έως και το 75% του συνόλου του διαγωνισμού (πλην ΦΠΑ και συντήρησης), ενώ είχαν εξασφαλιστεί και €62 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να προσαρμοστεί στην υπ’ αριθμ. 858-859/2019 απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), τροποποιώντας συγκεκριμένους όρους της διακήρυξης και να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία που τόσο πολύ θα ανακούφιζε τους πολίτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επέλεξε την προσφιλή της τακτική όσον αφορά στα έργα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέλεξε δηλαδή να μη συνεχίσει το διαγωνισμό, αλλά σχεδιάζει την προκήρυξη νέου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται να προκηρυχθεί έως το Σεπτέμβριο, ενώ επί της παρούσης εξετάζονται οι σχετικές προδιαγραφές και έχουν ξεκινήσει εκ νέου συζητήσεις με την ΕΤΕπ για το διορισμό τεχνικού συμβούλου.

Προκύπτει επομένως ότι ο λόγος που δεν κυκλοφορούν νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και  θα καθυστερήσουν να κυκλοφορήσουν είναι οι πολιτικές επιλογές της ΝΔ.

Σχεδόν όλα τα έργα ή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για την υλοποίησή τους, διάστημα που ξεπερνά τη μέση θητεία ενός Υπουργού ή και μιας Κυβέρνησης. Αυτή η προφανής διαπίστωση, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και έργων, δεν γίνεται αντιληπτή και σεβαστή από την ΝΔ.

Εφόσον ο στόχος της Κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η ανανέωση και συντήρηση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση η διευκόλυνση της κυκλοφοριακής κίνησης και της καθημερινότητας των πολιτών τότε θα επίσπευδε τη σχετική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα την ακύρωνε για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.

Το χειρότερο όμως είναι ότι με βάση τα νέα δεδομένα, η προμήθεια νέων λεωφορείων καθίσταται αδύνατη και για το 2021. Η ΝΔ λοιπόν επιλέγει να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, χωρίς να κατανοούμε το τι περαιτέρω θα μελετηθεί, τη στιγμή που υπάρχουν εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια, τα οποία μελετούν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες έως και το 2033.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης, 27 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει ερώτηση με θέμα την «Απραξία της Κυβέρνησης στην προμήθεια νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», η οποία ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)