to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 30.04.2020

Κοινωνία

Δεν είναι μεταφερόμενη αργία, είναι απεργία!

Εργατική Πρωτομαγιά εν μέσω καραντίνας: Απεργία προκήρυξαν τα συνδικάτα, θα πρατοποιήσουν συγκεντρώσεις «με αυστηρά μέτρα προστασίας» αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για «τη μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων»


«Εορταστικές εκδηλώσεις» αποκάλεσε τη Δευτέρα 27/4 ο Ν. Χαρδαλιάς τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική απόφαση για μεταφορά των εκδηλώσεων για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση του lockdown (όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Στ. Πέτσας). 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε επόσης, την Τετάρτη 29/4, ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους, ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής» σημείωσε.

Αυτό που δεν λέει βέβαια η κυβέρνηση είναι ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι απλά «επέτειος» με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά απεργία και ημέρα διεκδικήσεων, ειδικά την ώρα που απειλούνται ή διαλύονται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και ο κόσμος της Εργασίας μένει απροστάτευτος απέναντι στην κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Έτσι, η φετινή Πρωτομαγιά, εκτός από την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας (συμπίπτει με τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία ωστόσο χαλαρώνουν λίγα 24ωρα μετά), αποκτά ξεχωριστή σημασία λόγω της καραντίνας στην οποία μπαίνουν οι εργασιακές σχέσεις (βλέπε ΕΔΩ μερικά σχετικά δημοσιεύματα).

24ωρη πανελλαδική απεργία

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, προκειμένου, όπως αναφέρει, «η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς της». Καλεί τις οργανώσεις μέλη της «να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κ.λ.π), τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το νόημα της Πρωτομαγιάς παραμένει αναλλοίωτο. Η παράταξη αναφέρει ότι, «σεβόμενη το κοινωνικό σύνολο, σεβόμενη τη ζωή παίρνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας όλων μας θα δώσει το παρών τη μέρα της Πρωτομαγιάς στις συμβολικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε μια σειρά χώρους και πόλεις».

Στην απεργία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλούμε τα συνδικάτα – μέλη μας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κλπ), -τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας- να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται. Ενωμένοι θα νικήσουμε».

Σε κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (στις 10 το πρωί της Παρασκευής) προσανατολίζεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) το οποίο επίσης προκηρύσσει απεργία «και μέσα από την υγειονομική καραντίνα θέλει να προσδώσει φόρο τιμής, αλλά και να αποτρέψει όλες τις αντεργατικές παρεμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις».

Το ΕΚΑ καλεί τα συνδικάτα της Αθήνας, «με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται.».

«Είναι μία πρωτόγνωρη Πρωτομαγιά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί υγειονομικά, αλλά ταυτόχρονα έχουμε τόσα μπροστά μας που είναι λες και δεν πέρασε μία ημέρα από το Σικάγο, από τον Καλλέργη, ως τώρα. Φτάνουμε δυστυχώς να διεκδικούμε τα ίδια πράγματα, ούτε το οκτάωρο είναι δεδομένο πλέον ούτε η σταθερή και μόνιμη εργασία. Καλούμαστε το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουμε και παλέψουμε για τα ίδια δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους, είπε την Πέμπτη 30/4 ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Μυλωνάς, μιλώντας στο «Κόκκινο».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 11 το πρωί

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής, συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προγραμματίζουν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, επί της οδού Σταδίου και στη συνέχεια, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, πορεία προς το Σύνταγμα.

Συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Σύνταγμα

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες προγραμματίζει από την πλευρά της η ΚΕΕΡΦΑ (11 το πρωί της Παρασκευής στο Σύνταγμα). «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα κοινού αγώνα των εργατών όλου του Κόσμου ενάντια στην εκμετάλλευση, την αδικία, τον ρατσισμό, τον φασισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος», αναφέρει στο κάλεσμά της.

ΚΚΕ: Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολικά θα γιορταστεί  με αυστηρά μέτρα προστασίας

«Την 1η Μάη παντού σε όλα τη χώρα συμβολικά λόγω της πανδημίας και με αυστηρά μέτρα προστασίας θα γιορτασθεί η Εργατική Πρωτομαγιά τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας το πρωί της Τρίτης 28/4 στο ραδιόφωνο «Real FM».

Όπως ανακοινώθηκε επίσης, ο  ΓΓ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί την Παρασκευή 1η του Μάη (10:30 το πρωί) το Σκοπευτήριο της Καισαριανής προκειμένου να καταθέσει στεφάνι.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Περισσού στην κυβερνητική απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. «Οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που οργανώνουν όπως πάντα τα εργατικά σωματεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το ΠΑΜΕ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις «σε επιλεγμένα σημεία στην Αττική (στο κέντρο της Αθήνας) και όλη την Ελλάδα, με την αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και των μέτρων προστασίας».

Σημειώνεται ότι την 28/4 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και μοτοπορείες σε χώρους δουλειάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Την ίδια ημέρα, συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του Τουρισμού πραγματοποίησαν διαδήλωση μοτοπορεία απο την πλ. Κλαυθμώνος προς τη Βουλή όπου εκεί κατατέθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζόμενων.  

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Χαυτεία από πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες συλλογικότητες

Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία έχουν ανακοινώσει ξεχωριστή συγκέντρωση την Παρασκευή στην Αθήνα, στις 10:30 π.μ. στα Χαυτεία (συμβολή Σταδίου και Πατησίων) και πορεία προς τη Βουλή. Καλούν σε «αντίσταση στην αντεργατική επίθεση, την οποία έχουν εξαπολύσει οι κυβερνώντες και τα αφεντικά με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού».

«Η κατεύθυνση είναι όλος ο κόσμος να έχει μαζί του προστατευτικά μέσα, όπως γάντια και μάσκες, και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Αυτό και για αυτονόητους λόγους υγείας αλλά και για να μη συκοφαντηθούν οι κινητοποιήσεις. Θα θυμίζουν τις εικόνες που είδαμε από το Ισραήλ», είπε στην «Εφ.Συν.» μέλος του ΝΑΡ το οποίο επίσης καλεί στις 10.30 στα Χαυτεία, επισημαίνοντας ότι η 1η Μάη είναι εργατική απεργία, δεν είναι κρατική γιορτή.

Σε απεργιακή μοτοπορεία στις 11 το πρωί της Παρασκευής, στο Πεδίον του Άρεως καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου. Όπως αναφέρει: «θεωρούμε πως μια μοτοπορεία από τη φύση της κρατά τις αποστάσεις ασφαλείας. Ούτως ή άλλως θα ήταν οξύμωρο ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της έκτακτης περιόδου οργώνουμε την πόλη προκειμένου να διακινηθούν προϊόντα και υπηρεσίες να μην διαδηλώσουμε για λόγους υγιεινής».

Σε προσυγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση στις 11.00 στο Σύνταγμα καλούν το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία.

Στις 11 το πρωί καλούν στα Χαυτεία συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου:

Απεργούν Ηλεκτρικός και τρένα

Κανονικά θα λειτουργήσουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς, οι γραμμές 2 και 3 του μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία  των εργαζομένων τους, επισημαίνοντας πως «η ημέρα μνήμης και τιμής φέτος εορτάζεται με διαφορετικό τρόπο λόγω του κορονοϊού».

Ακινητοποιημένος θα είναι ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέσα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ανήμερα Πρωτομαγιάς δεν θα πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια του προαστιακού, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Σε ανακοίνωση του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε τον καθημερινό μας αγώνα για προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Φροντίζουμε για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων, που και εκείνοι συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης».

24ωρη Παμπειραϊκή απεργία σε όλα τα πλοία

Παράλληλα, η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ έχει κηρύξει 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία την εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλαίσιο αυτό στο λιμάνι του Πειραιά θα υπάρχει την 1η Μάη στις 5.30 π.μ οργανωμένο κλιμάκιο περιφρούρησης ενώ αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ την Πρωτομαγιά στις 9 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων εργατών στο Πασαλιμάνι.

Στην συνέχεια, αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, «δίνουμε όλοι αγωνιστικά το παρών μας στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που συνδιοργανώνει η ΠΕΝΕΝ με άλλα εργατικά Σωματεία στα Χαυτεία στην Αθήνα στις 10.30 π.μ και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην Βουλή».

Και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην 24ωρη Πρωτομαγιάτικη απεργία που εξήγγειλαν τα συνδικάτα  και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Το μήνυμα  της εργατικής πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ειδικά στις μέρες μας που απειλούνται  εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και  αυξάνονται οι ανισότητες», τονίζει και προσθέτει:

«Για τους λιμενεργάτες αλλά και όλους τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ παραμένει επιτακτική η ανάγκη για διασφάλιση αξιοπρεπών εργασιακών σχέσεων, για υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και θεσπισμένων κανόνων προστασίας της υγείας και ασφάλειας. Οργανωμένοι στα συνδικάτα μας υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας. Οι μαζικές εκδηλώσεις για τη φετινή Πρωτομαγιά φαίνεται ότι θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα και θα επανέλθουμε σχετικά με νεώτερη ανακοίνωση».

Το δημοσίευμα θα ενημερώνεται με τα καλέσματα και άλλων σωματείων ή οργανώσε καθώς και όλες τις σχετικές εξελίξεις

Επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)