to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 26.04.2020

Πολιτισμός

Κώστας Στρατής: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους του πολιτισμού

Αιδώς κ. Μητσοτάκη! Η σχέση σας με τον πολιτισμό εξαντλείται σε σκηνοθετημένα στιγμιότυπα για λόγους φτηνής δημοσιότητας, ενώ στην πραγματικότητα αδιαφορείτε για τους χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους του πολιτισμού που δεν έχουν πώς να επιβιώσουν. Αυτό είναι το μέτρο των ηθικών σας προτύπων…


Αναλυτικά η δήλωση:

Μέσα στην κρίση του κορονοϊού ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο για την κοινωνική συνοχή και την ανόρθωση ηθικού της κοινωνίας. Αποτελεί καταφύγιο κατά τον εγκλεισμό μας στο σπίτι. Φέρνει κοντά τις ψυχές των ανθρώπων παρά τη φυσική απόσταση. Μας δίνει προοπτική και ελπίδα για την επόμενη μέρα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τίθεται έντονα ένα επείγον ζήτημα επιβίωσης για τους ανθρώπους του. Ίσως όχι για τους επώνυμους, αν και ακόμα και αυτοί δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν. Σίγουρα, όμως, για τους λιγότερο γνωστούς και τους ανώνυμους καλλιτέχνες και εργαζόμενους του πολιτισμού, όλους αυτούς που έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα τώρα και δεν ξέρουν πότε θα ξαναέχουν.

Το επιτελικό κράτος και οι άριστοι της κυβέρνησης έχουν αποκλείσει από τα μέτρα προστασίας χιλιάδες δημιουργούς και καλλιτέχνες, ηθοποιούς, μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές, ανθρώπους του βιβλίου, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές κειμένων, εικαστικούς, κινηματογραφιστές, παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, τεχνικούς κινηματογράφου, τηλεόρασης, διαφήμισης, ζωντανού θεάματος και ακροάματος, διοργανωτές εκδηλώσεων, καθώς και ένα πλήθος συντελεστών και εργαζομένων σε μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών, τεχνικών και υποστηρικτικών ειδικοτήτων και επαγγελμάτων που βρίσκονται στα παρασκήνια, που δεν τους βλέπουμε ούτε τους ακούμε αλλά συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή πολιτισμού. Με προεξάρχουσα στην κυβερνητική αδιαφορία την άφαντη κ. Μενδώνη που πετά το μπαλάκι σε άλλα υπουργεία, κάτι που μας είναι αδιανόητο ότι θα έκαναν η Μελίνα Μερκούρη και ο Θάνος Μικρούτσικος ως υπουργοί πολιτισμού.

Σήμερα ο πρωθυπουργός δεν έμεινε σπίτι αλλά βγήκε να διασκεδάσει με τραγούδια, παραβιάζοντας κάθε οδηγία αποφυγής συνωστισμού που έχουν δώσει οι ειδικοί.

Όμως, την ίδια ώρα της «τυχαίας» συναυλίας έξω από το Μαξίμου, χιλιάδες άνθρωποι του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση, που από πάνω τους εμπαίζει κιόλας με τις πρόσφατες εξαγγελίες για τη δήθεν ένταξή τους στη διεύρυνση των δικαιούχων για τα 800 ευρώ. Εξαγγελίες που τελικά αποδείχτηκαν "άνθρακες ο θησαυρός", μία ακόμα παρωδία από τον θίασο Μητσοτάκη.

Αιδώς κ. Μητσοτάκη! Η σχέση σας με τον πολιτισμό εξαντλείται σε σκηνοθετημένα στιγμιότυπα για λόγους φτηνής δημοσιότητας, ενώ στην πραγματικότητα αδιαφορείτε για τους χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους του πολιτισμού που δεν έχουν πώς να επιβιώσουν. Αυτό είναι το μέτρο των ηθικών σας προτύπων…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)