to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 25.04.2020

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Μαύρες μέρες θα φέρει η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα - Μονόδρομος οι προοδευτικές λύσεις και κυβερνήσεις

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε και δείχνει μία απίστευτη «επιτελική ικανότητα» να μην απαντάει στα ζητήματα που τίθενται. Η κυβέρνηση αυτή δεν κάνει διάλογο. Δεν είναι διαφανής».


Το μεγάλο σκάνδαλο των voucher, η αδιαφανής ενίσχυση των ΜΜΕ, τα γραμμάτια που εξοφλούνται προς «ημετέρους» αλλά και η απαξίωση του κόσμου της εργασίας είναι ένα δείγμα από όσα μας επιφυλάσσει το μέλλον της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που σχεδιάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ επεσήμανε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη, σήμερα Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΜΕΓΚΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο MEGA» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Άρη Ραβανό, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η απάντηση στις «μαύρες μέρες» που προοιωνίζεται η παρούσα κρίση, βρίσκεται στη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να παραμείνει όρθια η κοινωνία με προοδευτικές λύσεις.

«Δεν αλλάζει τόσο εύκολα ο λύκος την προβιά του» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης κατηγορώντας την Κυβέρνηση της ΝΔ για προσπάθεια στενής κομματικής «κεφαλαιοποίησης» της υπεύθυνης και στο όνομα της κοινωνίας, στάσης που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα της κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ.     

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδείξει παντελή έλλειψη διάθεσης για διαφάνεια, διάλογο και συνεργασία τόνισε ο Νίκος Βούτσης και κατέληξε αναφέροντας ότι η κεφαλαιοποίηση της συναίνεσης ουσιαστικά υπονομεύει τη Δημοκρατία.

Σε ότι αφορά το μεγάλο κάδρο της διαχείρισης της κρίσης σε επίπεδο Ε.Ε. ο τ. Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη μιας μεγάλης, ουσιαστικής αναδιανομής στο χρέος, μέσω των ευρωομολόγων, ώστε η οικονομία της ΕΕ να παρουσιάσει στοιχεία σύγκλισης και ανάπτυξης.

Τέλος απέναντι στην απειλή της εξάπλωσης ακροδεξιών και ρατσιστικών δυνάμεων στη γηραιά ήπειρο ο Νίκος Βούτσης πρόταξε την ασπίδα που πρέπει να δημιουργηθεί από ένα ενισχυμένο προοδευτικό μέτωπο συμμαχιών και κυβερνήσεων.

Βασικά σημεία συνέντευξης:

·         Η Κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε και δείχνει μία απίστευτη «επιτελική ικανότητα» να μην απαντάει στα ζητήματα που τίθενται. Η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει διάλογο. Δεν είναι διαφανής. Δημιουργεί σκιές ακόμα και στην οικονομική διαχείριση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως θέσει για παράδειγμα τα ζητήματα του Τύπου και των ΜΜΕ, τα οποία θα έπρεπε η Κυβέρνηση να τα έχει διαχειριστεί πολύ διαφορετικά, ενισχύοντας τα ακόμα περισσότερο αλλά με εντελώς διαφορετική μεθοδολογία. Το ίδιο συνέβη και με την περίφημη υπόθεση, το μεγάλο σκάνδαλο των voucher. Επίσης βλέπουμε εταιρείες, οι οποίες ενώ  για ιδιαίτερους λόγους έχουν πάει πάρα πολύ καλά μέσα στην κρίση και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενισχύονται από την Κυβέρνηση.

·         Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δείξει καμία διάθεση συναίνεσης, διαλόγου, συνεργασίας και αναγνώρισης της πολύ θετικής και υπεύθυνης στάσης που έχουν κρατήσει όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η Κυβέρνηση δείχνει ότι επιχειρεί μια στενή κομματική «κεφαλαιοποίηση» για δικό της όφελος στην πολύ υπεύθυνη και στο όνομα της κοινωνίας, στάση που έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να κρατάει αυτήν τη στάση. Γιατί η συναίνεση δεν είναι κάτι που θα πρέπει να κεφαλαιοποιείται από ένα κόμμα ή να αξιοποιείται υπονομεύοντας τη δημοκρατική διαδικασία.       

·         Χωρίς συνειδητοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ήδη ή αυτών που θα έρθουν και χωρίς ενεργοποίηση της κοινωνίας είναι σαφές ότι μας περιμένουν μαύρες μέρες. Δεν αλλάζει τόσο εύκολα ο λύκος την προβιά του. Μπορεί σήμερα να ακούμε για το δημόσιο σύστημα Υγείας, για το ΕΣΥ, όλα τα διθυραμβικά των αλλεπάλληλων διαγγελμάτων του Πρωθυπουργού, πλην όμως εν τοις πράγμασι είναι σαφές ότι οι πολιτικές, οι οποίες ήδη από τώρα ασκούνται ή αυτές που προοιωνίζεται η παρούσα κρίση, είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

·         Στο σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Αντιπολίτευσης είναι σαφές ότι μετά τη φάση των μνημονίων και τις εκλογές του Ιουλίου και πολύ πριν την απειλή του κορωνοϊού, υπάρχει ένα έδαφος όπου ανταγωνιζόμενες ή εκ παραλλήλου κατατίθενται προτάσεις και παρεμβάσεις. Υπάρχει ένα πεδίο συνεργασίας για τις προοδευτικές λύσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Υπάρχει λοιπόν σαφές πεδίο για κοινές τοποθετήσεις και μέσα και έξω από τη Βουλή αλλά και για συνεργασίες μέσα στην κοινωνία έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας νέος συσχετισμός. Για να μπορέσει η κοινωνία να μείνει όρθια.

·         Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συγκεντρώσει την προσοχή μας στην «επόμενη μέρα». Γι' αυτό και εγκαίρως εκθέσαμε ένα πρόγραμμα για το πως θα μείνει η κοινωνία όρθια με εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις. Τώρα δηλαδή, άμεσα. Έτσι ώστε να μπορέσουμε όταν σιγά σιγά  ανοίξουν οι επιχειρήσεις και η οικονομική ζωή του τόπου μπει ξανά σε λειτουργία να έχουμε τις δυνατόν μικρότερες απώλειες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το πιο πολύτιμο κεφάλαιο, αυτό της εργασίας, να βρεθεί για μία ακόμα φορά μέσα στους «χαμένους της κρίσης», τόσο σε κλίμακα Ευρώπης όσο και σε κλίμακα Ελλάδας. Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα ακριβώς διότι βρισκόμαστε και σε μια υπερεθνική ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή 'Ένωση, η οποία καταδεικνύεται δυστυχώς για μια ακόμα φορά εξαιρετικά ανεπαρκής και σε λάθος πολιτικό συσχετισμό και κατεύθυνση για να μπει έγκαιρα, όπως είπε και η κα. Λαγκάρντ, και με τον τρόπο που πρέπει, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

·         Σχετικά με το ότι η κα. Λαγκάρντ φαίνεται να ασπάζεται τα αιτήματα του Νότου και της χώρας μας, ελπίζουμε πως θα υπάρξει μια συνειδητοποίηση και για το δικό τους συμφέρον. Ελπίζουμε να αντιληφθούν ότι και τα δικά τους συμφέροντα, των λαών του Βορρά και των κυρίαρχων έξι, εφτά χωρών του Κέντρου και του Βορρά που είναι ριζικά αντίθετοι με το ευρωομόλογο, συγκλίνουν στην ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη ουσιαστική, έμμεση μεν αλλά σαφής αναδιανομή μέσω των ευρωομολόγων στο χρέος έτσι ώστε να μπορέσει η οικονομία της Ευρώπης να παρουσιάσει σημεία σύγκλησης και σημεία ανάπτυξης. Δείξανε μέχρι στιγμής ότι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση ενδεχομένως προσεγγίζουν τη λύση. Άρα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ως προς αυτό. Είναι κρίσιμο ζήτημα διότι μια μεγάλη ύφεση σε χώρες σαν τη δική μας που είχε πρόσφατα και την κρίση χρέους, ενδεχομένως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργηθούν πολλαπλά ζητήματα και προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

·         Το άθροισμα των βασικών ζητημάτων που ήδη αντιμετωπίζαμε όπως η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, η κλιματική κρίση αλλά και η γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή  έχει επιβαρυνθεί από τα τεράστια προβλήματα που αναδεικνύονται από την σημερινή κρίση του κορωνοϊού. Στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζαμε πριν την πανδημία η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ηγεσίες, οι ελίτ δεν δώσανε λύσεις παρά μόνο στη βάση των πολύ στενών συμφερόντων κάποιων χωρών του Βορρά.  Άρα είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρξει ένα πεδίο «γόνιμο» για την επέλαση ξενοφοβικών, ακροδεξιών, ρατσιστικών δυνάμεων που θα ξανακλείσουν τα σύνορα και επί της ουσίας θα υπονομεύσουν την ενότητα της Ε.Ε. Επειδή όμως στο πεδίο της κοινωνίας υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις, αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις όπως στο μείζον ζήτημα της ανεργίας, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και θα ενισχυθεί ο πόλος των προοδευτικών δυνάμεων και λύσεων. Γιατί όχι και των προοδευτικών κυβερνήσεων. Εμείς στην Αριστερά, εργαζόμαστε γι' αυτήν την εξέλιξη.


Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ
 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ:

https://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27371&subid=2&pubid=38573870

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)