to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε απεργία διαρκείας οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου μετά τις 16 εκδικητικές απολύσεις

Με απεργία διαρκείας απαντάει το σωματείο στην πρόκληση Μηταράκη - Τι λέει η πρόεδρος του Σωματείου που είδε τη δική της, και άλλων 15 εργαζομένων τις συμβάσεις να μην ανανεώνονται - Κυνικός ο Ν. Μηταράκης


«Σε εμάς δεν καταδέχθηκαν να μιλήσουν αλλά ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου είπε σε μέλος της ΑΔΕΔΥ ότι δεν μας ανανεώνουν τις συμβάσεις διότι υπάρχουν "νομικά κωλύματα" και διότι είμαστε επίσης "άχρηστοι" και "αντιπαραγωγικοί"»: η Ειρήνη Ζάννη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου (ΣΕΣΥΑ), προσλήφθηκε το 2014 μέσω ΑΣΕΠ και σήμερα έχει φτάσει να είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην Υπηρεσία.

Ωστόσο, μαζί με ακόμα 15 συναδέλφους της, εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου, συνειδητοποίησαν ότι, εν μέσω πανδημίας, τα ονόματά τους δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των συμβάσεων που ανανεώθηκαν την Τετάρτη 22/4 με απόφαση του Ν. Μηταράκη.

«Η ανανέωση των υπόλοιπων συμβάσεων έγινε για να αποτραπεί η προειδοποιητική απεργία την οποία είχαμε προκηρύξει για σήμερα, Πέμπτη 23/4. Εμείς οι 16 πετιόμαστε στον δρόμο διότι θέλουν να ξεμπερδεύουν με το "παλιό" κομμάτι του σωματείου, το προσωπικό δηλαδή που έχει και συνδικαλιστική εμπειρία αλλά και θεσμική μνήμη, σε μία περίοδο που υπάρχουν  χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους», τονίζει στο Left.gr η κ. Ζάννη αποδίδοντας στις απολύσεις σαφή χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης.

Σημειώνει ότι η ίδια, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της, έχει στοχοποιηθεί για τη συνδικαλιστική της δράση («και το 2018 είχα μείνει έξι μήνες απλήρωτη, οπότε δεν μου κάνει εντύπωση η στάση του υπουργείου σήμερα») και αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να χάνουν τη δουλειά τους σε μία περίοδο αυξημένων αναγκών, συσσώρευσης αιτήσεων, συνεχών προσφυγικώ ροών και συνθηκών αυξημένης ανεργίας, την ώρα που η Υπηρεσία Ασύλου πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.

(φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη κινητοποίηση)

«Το υπουργείο, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, δε συμπεριλαμβάνει στις ανανεώσεις συμβάσεων εργαζόμενους/ες που αποτελούν το παλαιότερο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, συναδέλφισσες και συναδέλφους οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι πλέον έμπειροι/ες χειριστές/ριες αιτημάτων διεθνούς προστασίας και οι οποίοι/ες έχουν εκπαιδευτεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου, και μεταφέρουν την εμπειρία στους νέους/ες συναδέλφους/ισσες ως εκπαιδευτές/ριες», τονίζει σχετικά το ΣΕΣΥΑ σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης 23/4.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι εδώ και τρεις εβδομάδες έχει απευθύνει το ίδιο και η ΑΔΕΔΥ επανειλημμένα έκκληση για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και με τον διοικητή της υπηρεσίας, Μάρκο Καραβία, χωρίς να υπάρξει απάντηση.

Η μη ανανέωση των 16 συμβάσεων αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και το σωματείο προχωρά πλέον σε απεργία διαρκείας, από σήμερα Παρασκευή 24/4 και μέχρι να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 16 εργαζόμενων που έχουν μπει στο στόχαστρο του Ν. Μηταράκη.

«Νομικά και υπηρεσιακά κωλύματα» επικαλείται ο Μηταράκης

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υ πουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε ερώτηση για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εν λόγω εργαζομένων, αρκέστηκε να δηλώσει: «Έδωσα εντολή για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, για τις οποίες υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά και υπηρεσιακά κωλύματα. Κάθε ενέργεια μας αποσκοπεί αποκλειστικά στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και με σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου (22/4) για την παράταση των συμβάσεων δεν γίνεται φυσικά κανένας λόγος για τις (επί της ουσίας) 16 απολύσεις. 

Παραθέτουμε επίσης την ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου για την απεργία διαρκείας:

«Μόλις μία ημέρα πριν την ήδη ανακοινωμένη από το σωματείο μας προειδοποιητική απεργία για τις 23/04 αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ Υπουργική Απόφαση περί ανανέωσης συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και σχετικό δελτίο τύπου στη σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Facebook. Της ανανέωσης αυτής εξαιρούνται στοχευμένα 16 συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε σήμερα δια της πλαγίου να διαμηνύσει σε εργαζόμενους και εργαζόμενες της ΣΟΧ 1, ανθρώπους που έχουν προσφέρει την εργασία τους για πάνω από μια πενταετία στις γνωστές αντίξοες συνθήκες, ότι τους θεωρεί άχρηστους και μη-παραγωγικούς, και ότι από 1η Μαΐου τους καθιστά άνεργους στο σκληρό εργασιακό περιβάλλον που ήδη διαμορφώνονται μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Το Υπουργείο, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, δε συμπεριλαμβάνει στις ανανεώσεις συμβάσεων εργαζόμενους/ες που αποτελούν το παλαιότερο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, συναδέλφισσες και συναδέλφους οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι πλέον έμπειροι/ες χειριστές/ριες αιτημάτων διεθνούς προστασίας και οι οποίοι/ες έχουν εκπαιδευτεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου, και μεταφέρουν την εμπειρία στους νέους/ες συναδέλφους/ισσες ως εκπαιδευτές/ριες.

Οι 16, πρακτικά υπό απόλυση συνάδελφοι, στοχοποιούνται ακριβώς επειδή είναι εργαζόμενοι/ες στην «πρώτη γραμμή του προσφυγικού» (όπως αρέσκεται η Διοίκηση να τους/ις αποκαλεί).

Είναι οι συνάδελφοι/ισσες μας που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, και κουβαλούν κομμάτι της ιστορίας της, τόσο στις καλές πρακτικές για την απόδοση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, όσο και στους αγώνες για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, για τα οποία τόσα χρόνια παλεύουμε.

Πρόκειται για συναδέλφισσες/ους που προσλήφθηκαν στην Υπηρεσία το 2014 και 2015, ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ, του Σωματείου, έμπειροι/ες υπάλληλοι και πιστοποιημένες/οι εκπαιδεύτριες/ες.

Η απόφαση του Υπουργού κ. Μηταράκη, ειδικά αυτή τη στιγμή, δε μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως ενόχληση για αυτή τη μνήμη που οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μας μεταφέρουν.

Η υπουργική απόφαση εξαίρεσης τους/ις στοχοποιεί ξεκάθαρα και τους/ι τιμωρεί για τη συνδικαλιστική τους δράση, με αποκορύφωμα στοχοποίησης την απόλυση της Προέδρου του ΣΕΣΥΑ, αποδίδοντας στις απολύσεις σαφή χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού, παλεύοντας για τη μονιμοποίηση όλων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση τόσο για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων/σών άσυλο όσο και για τη νέα νομοθεσία.

Όσο και αν αυτή ακριβώς η δράση μας ενοχλεί, εμείς θα παραμένουμε αταλάντευτοι/ες στα δίκαια αιτήματα μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι, σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που πλήττεται από τις εκδικητικές μη-ανανεώσεις συμβάσεων.

Οι επικοινωνιακές τακτικές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δε θα μας διασπάσουν, και οι κινητοποιήσεις μας κλιμακώνονται μέχρι να ανανεωθεί το ΣΥΝΟΛΟ των συμβάσεων όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων/ισσών.

Το Σωματείο μας περνάει άμεσα σε απόφαση για αγώνα και ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, μέχρι να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των συναδελφισσών/ων μας. Στον αγώνα μας αυτό καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να σταθεί στο πλάι μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ανανέωση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ 1/2017.
Καμία σκέψη για απόλυση, ούτε τώρα ούτε μετά!
Δεν περισσεύει καμία/κανένας.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)