to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 22.04.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Η επιστημονική αντιμετώπιση... μόνο για Έλληνες παράγει το νέο «παράδοξο» στο Κρανίδι (ηχητικό)

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ και διευθυντής χειρουργός του ΕΣΥ, Παναγής Τζανετής, τόνισε ότι είναι μεγάλη η πολιτική ευθύνη, «τους πήγαν τα μαντάτα» οι επιστήμονες για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες και δεν τις ακολούθησαν, παρά τα όσα λένε.


Τον κορωνοϊό τον βρίσκεις εκεί που ψάχνεις, στο Κρανίδι και πάλι ξεκίνησε όταν πήγε έγκυος σε νοσοκομείο, εάν ελέγχονταν δομές όπως στη Μόρια, ακόμη και τα στρατόπεδα στο ανατολικό Αιγαίο, δεν θα υπήρχε κανένα «παράδοξο», στο Κρανίδι μπορείς να πεις «στο δωμάτιό σου να απομονωθείς», στη Μόρια τι θα πεις; «στη σκηνή σου, με άλλους 10;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ και διευθυντής χειρουργός του ΕΣΥ Παναγής Τζανετής, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Τόνισε ότι είναι μεγάλη η πολιτική ευθύνη, «τους πήγαν τα μαντάτα» οι επιστήμονες για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες και δεν τις ακολούθησαν, παρά τα όσα λένε.

Σχολιάζοντας την νέα περίπτωση εμφάνισης δεκάδων κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας προσφύγων, ο κ. Τζανετής θύμισε ότι υπήρχαν ήδη πριν καταγραφούν κρούσματα στην Ελλάδα οι σχετικές προειδοποιήσεις, με αρθρογραφία και αναρτήσεις στα social media, τόσο από τον ίδιο και σειρά άλλων επιστημόνων, όσο και από τον ίδιο τον Ηλία Μόσιαλο, που ακολούθως τον Μάρτιο ανέλαβε κεντρικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Μόσιαλος «υιοθετήθηκε» από την κυβέρνηση, αλλά όχι και οι απόψεις του, όπως είπε χαρακτηριστικά, που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα που όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τις επιδημίες γνωρίζουν πολύ καλά.

Δεν είναι καθόλου πρωτότυπο να σκοτώνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων μία λοιμώδης ασθένεια, οι συμπεριφορές και τα μέτρα, το τι περιμένει στην επόμενη στροφή, είναι για τους επιδημιολόγους γνωστά, τα πράγματα λοιπόν είναι γνωστά και ήταν προβλέψιμα, άρα είναι μεγάλη και η πολιτική ευθύνη για όσους ενώ «τους πήγαν τα μαντάτα» οι επιστήμονες για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες, δεν τις ακολούθησαν. Παρά τα όσα λένε ότι «ακολουθήσαμε όσα λένε οι επιστήμονες», στο συγκεκριμένο θέμα δεν ισχύει καθόλου αυτό, τόνισε ο κ. Τζανετής. Και δεν ήταν μόνο ο κ. Μόσιαλος, ήταν και η Ευρωπαία Επίτροπος, χιλιάδες ευρωπαίοι γιατροί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ευρωκοινοβούλιο... δεν έμεινε και κανένας να μην το πει, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στο Κρανίδι για τρίτη φορά είδαμε τον κορωνοϊό να χτυπάει ελεγχόμενη δομή προσφύγων, αλλά το παράδοξο αυτό ερμηνεύεται, όπως είπε σε άλλο σημείο. Και πάλι, ο εντοπισμός ξεκίνησε από γυναίκα που πήγε έγκυος σε νοσοκομείο. Τον κορωνοϊό τον βρίσκεις εκεί που τον ψάχνεις. Εάν ενώ υποπτεύεσαι βάσιμα ότι ο κορωνοϊός έχει περάσει σε πληθυσμούς αλλά δεν κάνεις ελέγχους, δεν θα τον βρεις ποτέ. Έτσι πήγαν και σε καταυλισμούς Ρομά. Θα έπρεπε να έχουν γίνει μαζικές δειγματοληψίες σε δομές, αλλά και στα στρατόπεδα του ανατολικού Αιγαίου. Τότε, πολύ πιθανώς δεν θα υπήρχε το «παράδοξο» για το οποίο μιλάμε.

Αλλά στο Κρανίδι π.χ. μπορείς να πεις στον άλλο «πήγαινε στο δωμάτιό σου να απομονωθείς», αλλά στη Μόρια τι θα πεις; «Πήγαινε στη σκηνή σου, με άλλους 10, να απομονωθείς»; Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανετής.

Είναι σαφές ότι με την πρόταξη του πολιτικού κόστους σε μία υπόθεση παγκόσμιας κρίσης που έπρεπε να διαχειρίζονται με βάση κανόνες και προτάγματα επιστημονικά, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η επιτυχία στην υπόλοιπη χώρα, να επηρεαστεί το φαινόμενο όχι μόνο τοπικά, αλλά να κινδυνέψει όλη η χώρα. Είναι πιθανό, η λογική «τι θα πει ο τοπικός βουλευτής αν πάμε κόσμο από την Μόρια ή την ΒΙΑΛ;», να οδηγήσει να διακυβεύεται μία υπόθεση που έχει κοστίσει τόσο πολύ στον ελληνικό λαό, απλώς και μόνο επειδή ήταν τόσο κοντόφθαλμοι οι άνθρωποι που την διαχειρίστηκαν.

Θύμισε εξάλλου ότι το «ράπισμα» της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών συνοδεύτηκε με την απόδειξη ότι μπορεί να γίνει εγκαίρως η αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα, είπε ότι «σας εξασφαλίσαμε 35 εκατ. ευρώ και δεν τα έχετε αγγίζει», απάντησε στον κ. Μηταράκη «πώς λες ότι δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, τα έχει βρει η Ύπατη Αρμοστεία». Δεν είναι ευρέως γνωστό, συνέχισε ο κ. Τζανετής, ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει στείλει ακόμη και πλοία στην Λέσβο, να κάνει αυτό που δεν κάνει το ελληνικό κράτος.

Είναι ανατριχιαστικό ότι δεν γίνεται ούτε καν το στοιχειώδες, να απομακρυνθούν τουλάχιστον οι ηλικιωμένοι πρόσφυγες και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς στον κορωνοϊό ομάδες. Στοιχειώδες για να αφαιρεθεί ο κρίκος που θα συνδέσει την νόσο στον προσφυγικό πληθυσμό με το περιβάλλον της δομής, τον τοπικό πληθυσμό, δηλαδή η μεταφορά βαρέως νοσούντων σε νοσοκομεία.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)