to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

H Δικτατορία και ο Κοροβέσης

«Ο Κοροβέσης όχι μόνο άντεξε τα φριχτά βασανιστήρια [ξυλοδαρμούς, φάλαγγα και ηλεκτροσόκ] χωρίς να προδώσει τους συντρόφους του, αλλά μετά την αποφυλάκισή του, με τη βοήθεια της Αμαλίας Φλέμιγκ έφυγε στην Γενεύη όπου έγραψε για τα βασανιστήρια της Χούντας»


Σαν  σήμερα  πριν  53χρόνια  έγινε  στη  χώρα  μας η  φασιστική, ξενοκίνητη δικτατορία των συνταγματαρχών. Η σημερινή λοιπόν είναι μια αποφράδα ημέρα, γιατί ο λαός μας στερήθηκε την ελευθερία του και σκοτώθηκαν , πολλοί άνθρωποι και στο εσωτερικό όπως ο Παναγιώτης Ελής, ο βουλευτής της ΕΔΑ, ο Γιώργης ο Τσαρουχάς,  ο δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς,  ο νεαρός Χαλκίδης και παρα πολλοί άλλοι, ακόμη και στο εξωτερικό από πράκτορες της Χούντας και ας μην αναφέρω τα δεκάδες θύματα που σκοτώθηκαν μέσα και έξω από το Πολυτεχχνείο.

Πέρα όμως από τους νεκρούς υπήρξαν και εκατοντάδες  που βασανίστηκαν απάνθρωπα. Ενδεικτικά αναφέρω τον Αλέκο Παναγούλη  τον Χρήστο Ρεκλείτη, τον ηρωικό ταγματάρχη Μουστακλή, την Πόπη Βουτσινά, την Κίτυ Αρσένη τον Περικλή Κοροβέση και πολλούς άλλους. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε και το πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου το 1974, που προκάλεσε λίγες ημέρες μετά  την  επέμβαση των Τούρκων με τις εκατόμβες των θυμάτων ελληνοκυπρίων και ελλαδικών και την απώλεια της μισής Κύπρου.

Ένας άνθρωπος  όμως που έπαιξε σημαντικό ρόλο  εναντίον της χούντας ήταν ο 26χρονος τότε Περικλής Κοροβέσης που έφυγε από κοντά μας πριν λίγες ημέρες, το Σάββατο στις 11 του Απρίλη. Ο Κοροβέσης όχι μόνο άντεξε τα φριχτά βασανιστήρια [ξυλοδαρμούς, φάλαγγα  και ηλεκτροσόκ] χωρίς  να προδώσει τους  συντρόφους του, αλλά μετά την αποφυλάκισή του, με τη βοήθεια της Αμαλίας Φλέμιγκ έφυγε στην Γενεύη όπου έγραψε για τα βασανιστήρια της Χούντας σε εκείνον και σε άλλους αγωνιστές  και με  βάση τις σημειώσεις αυτές παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης  και κατέθεσε  εναντίον της Χούντας.

Είναι ενδιαφέρον να αναφέρω το εξής για την άγνοια που υπήρχε για όσα φοβερά συνέβαιναν στην Ελλάδα. Κάποιοι βουλευτές εκεί τον ρωτούσαν αν στη φυλακή του είχαν δώσει οδοντόκρεμα και βουρτσάκι όταν αυτός είχε υποστεί φριχτά βασανιστήρια! Το αποτέλεσμα της κατάθεσής του ήταν να εκδιωχθεί η χουντική κυβέρνηση από τον Διεθνή αυτόν Οργανισμό και έτσι να αρχίσει η διεθνής της απομόνωση. Οι  σημειώσεις  αυτές  λίγο  μετά  ως βιβλίο με τίτλο «Ανθρωποφύλακες» - μέσα  σε μικρό χρονικό διάστημα- έγινε  παγκόσμιο best seler  και έτσι δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα  εναντίον της Χούντας και υπέρ του ελληνικού λαού.

Με την Μεταπολίτευση ο Κοροβέσης επέστρεψε στη Ελλάδα παρά τις δελεαστικές προτάσεις που είχε για  να μείνει στο Παρίσι Εδώ  διακρίθηκε ως λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και άρθρογράφος. Σ΄όλη του την ζωή  παρέμεινε ένας άσυμβίβαστος  ιδέολόγος και ακτιβιστής της Αριστεράς Έζησε φτωχός αλλά πλούσιος σε αυτά που έχουν πραγματική αξία στη  ζωή και έφυγε «γεμάτος» και ευτυχισμένος ,όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο ίδιος.


Ο Περικλής Κοροβέσης  είχε επισκεφτεί  την Τρίπολη στις  19  Γενάρη του 2008 όταν έγινε στον Φιλοτεχνικό, παρουσία του,  η παρουσίαση των «Ανθρωποφυλάκων.»

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)