to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ΝΔ θα φορτώσει την κρίση στους φτωχούς, στους αδύναμους, στη μεσαία τάξη

Το σενάριο του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22.3% το 2020 είναι λογικό να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Στην εξαμηνιαία έκθεση του Ταμείου η χώρα μας έχει τη χειρότερη πρόβλεψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, κάτι που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την κυβέρνηση.


Το σενάριο του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22.3% το 2020 είναι λογικό να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Στην εξαμηνιαία έκθεση του Ταμείου η χώρα μας έχει τη χειρότερη πρόβλεψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, κάτι που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την κυβέρνηση. 

Μέχρι τώρα ωστόσο το οικονομικό επιτελείο και ο Πρωθυπουργός δεν δείχνουν να έχουν τον παραμικρό προβληματισμό. Κι ενώ ολόκληρος ο πλανήτης βλέπει την κρίση να βαθαίνει, κι ενώ πολλές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους, εδώ στην Ελλάδα η ΝΔ ζει σε έναν άλλο κόσμο, παίρνοντας μέτρα-ασπιρίνες για τη στήριξη της οικονομίας. 

Ήδη από το προηγούμενο διάστημα, πολύ πριν την έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε δώσει δείγματα γραφής για το ποιο μοντέλο θέλει να εφαρμόσει στην οικονομία και ποιες πολιτικές επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Από την απελευθέρωση των απολύσεων και το «γκρέμισμα» των συλλογικών συμβάσεων εργασιών, από την μείωσης της απασχόλησης μέχρι το αστεία μέτρα για τη δήθεν αντιμετώπιση του brain drain, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι κι έχουμε διαπιστώσει ότι μοναδική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των λίγων και ισχυρών.

Τα μέχρι τώρα μέτρα της είναι ελλιπή και ανεπαρκή και δεν καλύπτουν πολλές και μεγάλες κατηγορίες του εργατικού δυναμικού της χώρας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να στηριχθεί επαρκώς το σύνολο των ανέργων, οι απασχολούμενοι στα επιδοτούμενα και στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, που τελούν σε αναστολή σύμβασης, οι εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, όσοι είναι με «μπλοκάκι», όσοι είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, οι μερικώς απασχολούμενοι, οι υποψήφιοι συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Πρόκειται για πολλές κατηγορίες, για ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού, το οποίο για την κυβέρνηση είναι «αόρατο». Ακόμα και στα διάγγελματά του ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν είναι καλά ενημερωμένος για τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων, ποιες κατηγορίες εργαζομένων στηρίζει η κυβέρνηση, ποιες είναι οι ανάγκες του ΕΣΥ και πως θα καλυφτούν, ενώ Υπουργοί βγαίνουν στα κανάλια και κάνουν υποτιμητικές δηλώσεις για το επίδομα των €800 ευρώ για 45 μέρες, δηλαδή 533ευρώ το μήνα. 

Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα επιδότησης της εργασίας, δεν στηρίζει επαρκώς τις επιχειρήσεις για να διαχειριστούν το εργασιακό κόστος, διαμορφώνοντας μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα. Η οικονομία μας χρειάζεται επανεκκίνηση, όχι γενικευμένες απολύσεις, λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, όπως την δύσκολη περίοδο της κρίσης των μνημονίων το 2012-13, επί κυβέρνησης Σαμαρά, με Υπουργό τότε τον κ. Μητσοτάκη.

Μία στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως προκύπτει από τα βασικά ευρήματα έκτακτης έρευνας του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Τα βασικά ευρήματα της έκτακτης έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι τα εξής:
• 7 στις 10 επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους
• 7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας.
• 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
• 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες
Tα τελευταία 2 χρόνια οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας ήταν εντονότερες για αυτές. Υπενθυμίζεται από τη ΓΣΕΒΕΕ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν 0-49 άτομα προσωπικό, αποτελούν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων και προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το ξέσπασμα της πανδημίας έρχεται να δημιουργήσει μια νέα πολυ-επίπεδη κρίση οι επιπτώσεις της οποίας δεν είναι δυνατόν ακόμα να υπολογιστούν.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο που μπορεί να μας κρατήσει μακριά από τα χειρότερα. Ένα σχέδιο άμεσων και κοστολογημένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζει. Ας το κάνει τώρα, άμεσα, πριν είναι πολύ αργά.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)