to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 19.04.2020

Διεθνή

Με τις πλάτες Τραμπ και ακροδεξιάς οι διαδηλώσεις για την άρση της καραντίνας (φωτογραφίες)

Η συνωμοσιολογική, βαθιά συντηρητική και ανορθολογική Αμερική βγαίνει στους δρόμους, ενθαρρυμένη από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας ο οποίος δήλωσε ότι κάποιοι κυβερνήτες πολιτειών «το παράκαναν στους περιορισμούς» για τον κορωνοϊό


Από το Νιού Χάμσαϊρ ως την Καλιφόρνια, περνώντας από το Τέξας και το Οχάιο, διαδηλωτές, υποστηρικτές κατά κύριο λόγο του Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησαν το Σάββατο την άρση της καραντίνας που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενθαρρυμένοι από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος εκτίμησε ότι κάποιοι κυβερνήτες πολιτειών “το παράκαναν” στους περιορισμούς.

Περίπου 400 διαδήλωσαν, με τα πόδια ή από το αυτοκίνητό τους, μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στη μικρή πολιτεία Νιού Χάμσαϊρ, με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία έχει γλιτώσει σχετικά από τις επιπτώσεις της επιδημίας covid-19 με 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 37 νεκρούς. Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Κρις Σουνούνου έχει επιβάλει καραντίνα τουλάχιστον ως τις 4 Μαΐου.

“Οι αριθμοί λένε ψέματα”, “Ανοίξτε ξανά το Νιού Χάμσαϊρ”, έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και ένοπλοι άνδρες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους και διαδηλωτές που φορούσαν καπελάκια με συνθήματα υπέρ του Τραμπ.

“Οι άνθρωποι είναι απολύτως έτοιμοι να κάνουν αυτό που πρέπει”, όμως “οι αριθμοί δεν δικαιολογούν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Νιού Χάμσαϊρ”, δήλωσε ο Σκιπ Μέρφι, 63 ετών, ο οποίος θα ξαναψηφίσει τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην Ανάπολις, πρωτεύουσα του Μέριλαντ, οι διαδηλωτές παρέμειναν στα αυτοκίνητά τους, με περίπου 200 να πραγματοποιούν πορεία μπροστά από το κοινοβούλιο της πολιτείας. “Και η φτώχεια σκοτώνει”, έγραφε ένα πανό. “Δεν θα υπακούσω σε παράνομα διατάγματα”, ήταν το σύνθημα σε μία άλλη.

[Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν διαδήλωση ομάδας που έκλεισε την είσοδο σε νοσοκομείο και η οποία διαμαρτυρόταν για την καραντίνα στην πόλη. Τη διαμαρτυρία διοργάνωσε τοπική οργάνωση υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ και χρηματοδοτήθηκε από ίδρυμα που επίσης συνδέεται με στέλεχος του Λευκού Οίκου, την υφυπουργό Μπέτσι ντε Βος. Συμμετείχαν επίσης μέλη οργανώσεων που είναι υπέρ της οπλοκατοχής]

Πρωτοστατεί ο ακροδεξιός Άλεξ Τζόουνς

Στο Όστιν, πρωτεύουσα του Τέξας όπου ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε το άνοιγμα των πάρκων και την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων τη Δευτέρα, περίπου 250 άνθρωποι απάντησαν στην έκκληση να διαδηλώσουν που αναρτήθηκε στον ακροδεξιό ιστότοπο Infowars, ο οποίος είναι γνωστός για τις συνωμοσιολογικές του απόψεις. Στα συνθήματά τους κατήγγειλαν κυρίως “την οικονομική κατάρρευση” που προκλήθηκε από την αναστολή όλων των “μη απαραίτητων” οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο Άλεξ Τζόουνς, ιδρυτής του ιστότοπου και οπαδός θεωριών συνωμοσίας, συμμετείχε στη διαδήλωση και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος:

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Κολόμπους του Οχάιο, στο Σάν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, αλλά και στην Ιντιάνα, τη Νεβάδα και το Ουισκόνσιν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Παντού οι διαδηλωτές κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και έμοιαζε να αγνοούν τις συστάσεις για την τήρηση αποστάσεων.

Αν και στις διαδηλώσεις συμμετέχουν κυρίως συντηρητικοί υποστηρικτές του Τραμπ, κάποιοι από αυτούς υπογράμμισαν ότι τα κίνητρά τους είναι κυρίως οικονομικά.

Παρόλο που η συμμετοχή στις διαδηλώσεις είναι περιορισμένη, έχουν αρχίσει να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την covid-19, με 730.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 38.000 θανάτους.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Λάνσινγκ, πρωτεύουσα της πολιτείας Μίσιγκαν, με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ανθρώπων.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος που δεν κρύβει ότι βιάζεται “να ανοίξει και πάλι την οικονομία” των ΗΠΑ, αν και επεσήμανε ότι θα αφήσει τους κυβερνήτες των πολιτειών να αποφασίσουν πότε θα άρουν τους περιορισμούς, ζήτησε την Παρασκευή να “απελευθερωθούν” τρεις πολιτείες που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα και η Βιρτζίνια.

Όταν ρωτήθηκε χθες Σάββατο για τις διαδηλώσεις, ο Τραμπ εκτίμησε ότι “κάποιοι κυβερνήτες το παράκαναν”. Επίσης συνεχάρη τους κυβερνήτες του Τέξας και του Βερμόντ, και οι δύο τους Ρεπουμπλικάνοι, που “επέτρεψαν την επαναλειτουργία από τη Δευτέρα κάποιων τομέων της οικονομίας, ζητώντας παράλληλα την τήρηση επαρκών μέτρων κοινωνικής απόστασης”.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον κορονοϊό με το ένα τρίτο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ να έχουν καταγραφεί εκεί και την καραντίνα να ισχύει ως τα μέση Μαΐου, εκτίμησε χθες ότι κάποιες λιγότερο πληγείσες πολιτείες μπορούν να αρχίσουν να άρουν τους περιορισμούς.

“Οι αριθμοί ορίζουν την στρατηγική”, τόνισε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Η καραντίνα είναι “συναίσθημα δύσκολη και οικονομικά καταστροφική”, υπογράμμισε ο ίδιος. Όμως “πώς μπορούμε να χειροτερέψουμε την κατάσταση, και να τη χειροτερέψουμε γρήγορα; Αν πολιτικοποιήσετε αυτό το συναίσθημα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε”, υπογράμμισε.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικάνων ανησυχούν για ενδεχόμενη πολύ γρήγορη άρση των περιορισμών.

Συνεχίζει τις απειλές κατά της Κίνας

Το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, στην περίπτωση που κριθεί ότι «εν γνώσει της» ήταν «υπεύθυνη» για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αν ήταν λάθος, ένα λάθος είναι ένα λάθος. Αλλά αν ευθυνόταν εν γνώσει της, ναι, εννοώ, τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες», είπε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος και στελέχη της κυβέρνησής του επικρίνουν το τελευταίο διάστημα σε ολοένα πιο υψηλούς τόνους το Πεκίνο, προσάπτοντας στην κινεζική ηγεσία έλλειψη διαφάνειας.

Τροφή στη θεωρία για ιό εργαστηρίου

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο SARS-CoV-2 να προήλθε από εργαστήριο στην Γουχάν. «Εξετάζουμε πολύ διεξοδικά αυτή τη φρικιαστική κατάσταση», είπε και τόνισε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο κορονοϊός προήλθε «από εργαστήριο» στην πόλη Γουχάν.

Η επίθεση Τραμπ στον ασιατικό γίγαντα επεκτείνεται και στον επίσημο απολογισμό των θυμάτων αλλά και των κρουσμάτων. «Αλήθεια πιστεύετε αυτούς τους αριθμούς στην αχανή χώρα που τη λένε Κίνα, ότι έχουν τον συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων και τον συγκεκριμένο αριθμό νεκρών; Το πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια αυτό;» διερωτήθηκε ο Τραμπ προ ολίγων ημερών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)