to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 19.04.2020

Κοινωνία

Το Πάσχα αναβάλλεται για τους πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ

Εικόνες καταστροφής, μερικές ώρες μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα του Μ. Σαββάτου, όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου 47χρονης Ιρακινής από εμπύρετο νόσημα - Η γυναίκα είχε νοσηλευτεί μεν στο νοσοκομείο της Χίου την Πέμπτη, αλλά δεν την κράτησαν εκεί για νοσηλεία και επιπλέον φροντίδα, και κατέληξε χθες, Σάββατο, σε κοντέινερ του καταυλισμού


(φωτ. Europe Must Act)

Εικόνες καταστροφής στη ΒΙΑΛ της Χίου, αυτό τον καταυλισμό για 1.000 ανθρώπους όπου διαμένουν περισσότεροι από 5.000 σε συνθήκες οριακής επιβίωσης. Ο θάνατος μιας 47χρονης γυναίκας - που οσηλεύτηκε μεν στο νοσοκομείο της Χίου την Πέμπτη, αλλά δεν κρατήθηκε εκεί για νοσηλεία και επιπλέον φροντίδα, και κατέληξε χθες, Μ. Σάββατο - πυροδότησε το κλίμα και στις διαμαρτυρίες των προσφύγων η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και τα επεισόδια γενικεύτηκαν, με χρήση δακρυγόνων, κρότου λάμψης, πετροπόλεμο και φωτιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί πολλές σκηνές αλλά και τα 3 «ραμπ χολ» (μεγάλες σκηνές) στις οποίες διέμεναν τουλάχιστον 40 άτομα σε καθεμιά, τα γραφεία της διοίκησης της ΒΙΑΛ, τα σημεία διανομής φαγητού, το κιόσκι των αστυνομικών, μια καντίνα και δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν από τη φωτιά. Πολλές οικογένειες χωρίς κατάλυμα αναζητούν τρόπο στέγασης, πολλά από τα είδη πρώτης ανάγκης που είχαν έχουν καταστραφεί. Επιπλέον, αλληλέγγυοι που επιχείρησαν να προσεγγίσουν για να δώσουν βοήθεια - όπως κουβέρτες - εμποδίζονταν ως το μεσημέρι από την αστυνομία.

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, πολλοί άνθρωποι, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα. Πολλών ατόμων οι μικρές περιουσίες - ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες - κάηκαν ολοσχερώς...

Τι λέει το ΑΠΕ - ΜΠΕ για τα επεισόδια

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα εκτεταμένα επεισόδια εκτυλίχθηκαν τη νύχτα του Μ. Σαββάτου στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, «με πρώτο απολογισμό κατεστραμμένα αυτοκίνητα, καμένες σκηνές και οικίσκους»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα επεισόδια ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα του Μ. Σαββάτου, όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου 47χρονης Ιρακινής από εμπύρετο νόσημα. Το βράδυ,  φήμες ότι η 47χρονη υπέκυψε στη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προκάλεσαν ανησυχία και φόβο και αποτέλεσαν την αφορμή για νέα επεισόδια, που μετά τα μεσάνυχτα κλιμακώθηκαν. 

Η 47χρονη μεταφέρθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στο νοσοκομείο με εμπύρετο νόσημα. Της δόθηκε φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος. Της έγινε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού καθώς θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, το αποτέλεσμα της εξέτασης αυτής πάντως ήταν αρνητικό, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Η ίδια τις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ νευτρική και αναστατωμένη. Παραπονιόταν ότι δεν αισθάνεται καλά και δεν έτρωγε το φαγητό της. Ωστόσο ακολουθούσε πιστά την φαρμακευτική αγωγή, αφού κοντά της ήταν ο σύζυγος ενώ είχε και τη βοήθεια μελών μιας ΜΚΟ με ιατρική ειδίκευση» δήλωσαν στην ΕΦ.ΣΥΝ. άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Τρεις συλλήψεις, πολλές προσαγωγές, χωρίς κατάλυμα πολλοί άνθρωποι

Όπως αναφέρει επίσης το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις προσφύγων, θεωρώντας τους «υπαίτιους των επεισοδίων» που διαδραματίσθηκαν χθες βράδυ, ενώ έχει γίνει και μεγάλος αριθμός προσαγωγών. «Δύσκολη νύκτα χθες στην ανοικτή δομή της ΒΙΑΛ, συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ και το προσωπικό για την επιβολή της τάξης. Θα αποδοθούν ευθύνες για τα επεισόδια», αναφέρει σε σχόλιο του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Όπως μεταδίδει επίσης η «Εφ.Συν.», από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (19/04) υπήρξε αποκλιμάκωση και πλέον επικρατεί ηρεμία. Οι εικόνες καταστροφής από το χθεσινό βράδυ επικρατούν και όπως δείχνουν και οι εικόνες πολλοί άνθρωποι κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα.

Και ο δήμαρχος Χϊου βρήκε αφορμή για να συναινέσει με «εκπτώσεις» στα σχέδια Μηταράκη για κλειστή δομή - Θέλει δημιουργία «μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου χώρου προσωρινής διαμονής»

Στην ανάγκη της δημιουργίας «εδώ και τώρα» ενός μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου χώρου προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών σε αντικατάσταση της δομής στη ΒΙΑΛ που άμεσα πρέπει να κλείσει, αναφέρεται με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης - συναινώντας έτσι - με διαφορετικές διατυπώσεις - στα σχέδια Μηταράκη για δημιουργία δομής-φυλακής. Συγκεκριμένα, ο Στ, Κάρμαντζης αναφέρει: «Τα χθεσινά απαράδεκτα, θλιβερά και επικίνδυνα γεγονότα στη ΒΙΑΛ, παρά την αγιότητα των ημερών [!!!], κραυγάζουν με τον πιο ηχηρό τόνο προς την Κυβέρνηση ότι η εν λόγω δομή πρέπει να κλείσει αμέσως. Με ευθύνη της Πολιτείας πρέπει να δημιουργηθεί - μακριά από το πολύπαθο Χαλκειός και κάθε άλλη κατοικημένη περιοχή της Χίου - ένας μικρός και απόλυτα ελεγχόμενος χώρος προσωρινής παραμονής προσφύγων - μεταναστών. Η κατάσταση προ πολλού έχει φτάσει στο απροχώρητο. Απαιτούνται άμεσες και αποφασιστικές λύσεις με σεβασμό στον τόπο και τους ανθρώπους μας. Η φωνή μας πρέπει να εισακουστεί! Εδώ και Τώρα!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)