to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια...

Τη στιγμή που οι τράπεζες “κουρεύουν” εκατοντάδες εκατομμύρια (ίσως και δισ.) επιχειρηματικών χρεών (π.χ. Forthnet) και ούτε γάτα ούτε ζημιά για τους μεγαλοοφειλέτες, την ίδια ακριβώς στιγμή ετοιμάζεται η τελευταία, μεγαλύτερη και πιο μαζική επίθεση στις μικροϊδιοκτησίες που θα... κρατικοποιηθούν για να πληρωθούν κανονικά οι τράπεζες.


Διότι η περίφημη αρχή του “hazard moral” (ηθικός κίνδυνος) δεν ισχύει βεβαίως για τους μεγαλοσχήμονες. Αντιθέτως, ισχύει καθολικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες διπλά κατεστραμμένους από την οικονομική κρίση και τον κορωνοϊό μικροϊδιοκτήτες. Και, ναι! Αυτή η ιστορία θα αφορά και την πρώτη κατοικία!!!

Τι ακριβώς ετοιμάζουν;

Μεσ' στον πανικό του κορωνοϊού και αφού «έβγαλαν» την υποχρέωση με το 800άρι (δηλαδή τα 535 ευρώ τον μήνα, για να μην ξεχνιόμαστε...), ο 300 κιλά σιωπηλός (ως σπανίως συμβαίνει) Άδωνις έχει επιδοθεί σε ένα «τιτάνιο έργο». Την ολοκλήρωση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα...

Βεβαίως, δεν πρόκειται για τις... νομικές ανησυχίες του πολυπράγμονος αντιπροέδρου και υπουργού της Ν.Δ. Ο μεγάλος νεωτερισμός της νέας νομοθεσίας (την οποία ο κ. Γεωργιάδης διαβουλεύεται μόνο με τις τράπεζες και τους θεσμούς) σχετίζεται με την για πρώτη φορά θεσμοθέτηση της πτώχευσης φυσικών προσώπων.

Τι ετοιμάζονται να κάνουν λοιπόν;

Όσοι χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν κανονικά, αφού ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους (αυτοκίνητα, χωράφια κ.λπ.), θα... κρατικοποιείται το σπίτι τους (που σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώνει τις τράπεζες, που θα παίρνουν τα λεφτά τους).

Μετά το κράτος θα νοικιάζει το ακίνητο στον πρώην (πλέον) ιδιοκτήτη του για 10-12 χρόνια και αν πληρώνει κανονικά τα νοίκια, μετά ίσως -εφόσον έχει τα λεφτά- να μπορεί να αγοράσει πάλι το σπίτι του στα 20 χρόνια.

Ο νόμος Κατσέλη έδινε τη δυνατότητα στο δικαστήριο (και πολλές φορές έγινε...) να διαγράφει χρέη των οφειλετών και να αναπροσαρμόζει στο ελάχιστο δυνατόν τις δόσεις αποπληρωμής αφήνοντας την ιδιοκτησία του άθικτη. Τώρα διαγραφή χρεών γιοκ για τους μικρούς.

Και αυτό όταν δεκάδες και εκατοντάδες μεγαλόσχημοι έχουν απαλλαγεί από χρέη δισεκατομμυρίων (με θεσμοθετημένη πλέον την ασυλία των τραπεζιτών γι' αυτό).

Όταν οι ίδιες οι τράπεζες έχουν "καταπιεί" δισεκατομμύρια που ουσιαστικά ξεπληρώνονται από τη φορολόγηση των πολλών, ακόμη και όσων θα χάσουν τα σπίτια τους...

Ποιο νέο Δίκαιο; Ας το ονομάσουν καλύτερα Πτωχευτικό Άδικο...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)