to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η υπουργική απόφαση για το πρόστιμο - χάδι στους εργοδότες

Την ώρα που από κάθε κλάδο και περιοχή της χώρας φτάνουν σωρηδόν οι καταγγελίες από εργαζόμενους που υποχρεώνονται από τους εργοδότες να εργάζονται κανονικά, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αβαντάρει ανερυθρίαστα την παραβατικότητα των εργοδοτών


Με μεγάλη καθυστέρηση, δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 15/4/20 η απόφαση που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης και η οποία προβλέπει πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ για τους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας (αναλυτικά εδώ).

Βέβαια, οι σχετικοί έλεγχοι προβλέπεται να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα, αν και καθημερινά οι  υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε.  δέχονται πλήθος καταγγελιών εργαζομένων οι οποίοι, αν και η εργασιακή τους σχέση έχει ανασταλεί, πιέζονται από τους εργοδότες να παρέχουν εργασία.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει την επιβολή του εν λόγω προστίμου στις εξής περιπτώσεις:

- Απασχόληση εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασίας, από εργοδότη ο οποίος ανέστειλε τις συμβάσεις εργασίας τους, με χρήση της ρύθμισης της υποπαρ. 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20.03.2020 ΠΝΠ (Α΄ 68).

- Απασχόληση εργαζομένου από εργοδότη που τελεί σε αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

- Απασχόληση εργαζομένου, του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, κατά παράβαση των όρων και των διατυπώσεων για τη δήλωση πρόσκαιρης τηλεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πράσινο φως στην εργοδοτική ασυδοσία

Όπως σχολιάζαμε πρόσφατα (11/4/20), πρόκειται για πρόστιμο - χάδι καθώς, αν οι εργοδότες που παρανομούν κάνουν τα μαθηματικά, θα διαπιστώσουν ότι το ύψος του προστίμου είναι περίπου το ίδιο με το ποσό που θα κατέβαλαν, για το ίδιο χρονικό διάστημα (των 45 ημερών της αναστολής σύμβασης), για τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές (εισφορές του εργαζόμενου + εργοδοτικές εισφορές), αν ο εργαζόμενος που έχει τεθεί σε αναστολή, αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά).

Όταν, μάλιστα, ο εργαζόμενος «κοστίζει» παραπάνω, δεν υπάρχει πλέον κανένας ενδοιασμός για τον εργοδότη που συνεχίζει να τον απασχολεί κανονικά.

Την «τιμωρία» που επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχολιάζει μέσω social media ο Πάνος Κορφιάτης, πρώην Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας:

Και ενώ ο αρμόδιος υπουργός κλείνει το μάτι στην παρανομία, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδιαλιάς, στις 8/4, ανέφερε ότι προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στους εργοδότες που χορηγούν «ψευδείς» βεβαιώσεις μετακίνησης τύπου Α.

Δηλαδή, αν σε περίπτωση ελέγχου αποδειχθεί ότι πολίτης που μετακινείται με βεβαίωση εργοδότη δεν απασχολείται σε αυτόν τον εργοδότη, θα επιβάλλεται στον εργοδότη το πρόστιμο της προβλεπόμενης κύρωσης περί ανασφάλιστων εργαζομένων (ήτοι 10.500 ευρώ) και στον φέροντα τη βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει ότι η προειδοποίηση Χαρδαλιά θα εφαρμοστεί. Κι αυτό διότι, αφενός η αστυνομία δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα, δεν μπορεί δηλαδή να επιβάλει  το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για ανασφάλιστη εργασία, αφετέρου το ΣΕΠΕ δεν είναι σε θέση να κάνει ελέγχους στα οχήματα όσων «μετακινούνται άσκοπα» προς τη δουλειά τους, ενώ τυπικά έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η Αστυνομία θα ειδοποιήσει το ΣΕΠΕ, προκειμένου οι ελεγκτές του τελευταίου να μεταβούν για έλεγχο σε επιχείρηση η οποία απασχολεί εργαζόμενο που βρέθηκε να έχει δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης, οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ θα πρέπει να επιβάλουν το πρόστιμο που ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης, των 1.200 ευρώ και όχι αυτό με το οποίο απείλησε (χωρίς να επιχειρηματολογήσει σχετικά ) ο Ν. Χαρδαλιάς!

Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ασυνεννοησία, αν ήδη, η ίδια η πρόβλεψη για την αναστολή συμβάσεων εργασίας δεν είχε μία γκρίζα διάσταση, ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης: όπως ανέφερε πρόσφατα (5/4/20) στην «Εποχή» ο Απόστολος Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, «το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα μπορούσε να προωθήσει πιο απλοποιημένη διαδικασία, απαιτώντας μόνο από τον εργοδότη να δηλώσει την αναστολή της σύμβασης (δηλώνοντας και το IBAN του κάθε εργαζόμενου για να καταβληθεί η αποζημίωση), επέλεξε να εμπλέξει και τους εργαζόμενους και να τους υποχρεώσει να αιτηθούν οι ίδιοι την αποζημίωση».

Έτσι, λέει ο Απ. Καψάλης, τους καθιστά συνενόχους στα φαινόμενα που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με εργαζόμενους που υποχρεώνονται από τους εργοδότες να εργάζονται κανονικά, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης! Τους καθιστά, δηλαδή, συνένοχους σε απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Το ίδιο πράττει επί της ουσίας και ο Ν. Χαρδαλιάς, απειλώντας με δυσθεώρητο πρόστιμο τους εργοδότες, ενώ η αλήθεια είναι ότι, ο εργοδότης θα τη γλιτώσει μόλις με 1.200 ευρώ, την ώρα που ο εργαζόμενος θα υποστεί ποινική δίωξη και πρόστιμο διότι εξαναγκάστηκε να εργαστεί και να μετακινηθεί στην εργασία του, παρότι βρίσκεται σε αναστολή.

Συνένοχος, δηλαδή, χωρίς να το έχει επιλέξει!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)