to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 15.04.2020

Οικονομία

Τα εφιαλτικά σενάρια για ύφεση και ανεργία

Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί «ρωγμές» στην παγκόσμια οικονομία, από το ΔΝΤ εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση σε όλη την ευρωζώνη και η ύφεση θα αγγίξει το 10% και η ανεργία το 22,3% το 2020 στη χώρα


Τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στις χώρες της Ευρωζώνης καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που σκιαγραφεί το 2020 ως ένα έτος που αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης και της ανεργίας, σημειώνοντας, όμως, πως θα επιτευχθεί τουλάχιστον μια μερική ανάκαμψη εντός του 2021.

Το ΔΝΤ παρουσιάζει το 2020 ως ένα δύσκολο έτος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπολογίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ύφεση 3%. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, με το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%.

Ύφεση 10% φέτος, ανάπτυξη 5,1% το 2021 στην Ελλάδα

Tο ΔΝΤ προβλέπει ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι το 2020 η ύφεση θα αγγίξει το 10% και η ανεργία στο 22,3%. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η χώρα μας θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση σε όλη την ευρωζώνη λόγω του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, καθώς τα μέσα επίπεδα του ρυθμού της ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 4,7%. 

Αναφορικά με την ανεργία, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα ανέλθει στο 22,3% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 19%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει μέσα στο 2020 το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,4%. Επιπλέον, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό (-0,5%) εντός του 2020. Το επόμενο, όμως, έτος θα παρουσιάσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα.

Για κατάρρευση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15% μιλάει η Handelsblatt εξαιτίας της ύφεσης και των μειωμένων φορολογικών εσόδων που θα προκύψουν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της τονίζει ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αναμένεται να επιτευχθούν.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μέσω βιντεοδιάσκεψης, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ύφεση φέτος από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και σημείωσε ότι η χώρα είχε αρχίσει να βλέπει πριν την κρίση τους καρπούς της προσαρμογής της και να έχει μία αναπτυξιακή δυναμική, πρόσθεσε ότι θα πληγεί πολύ για τους εξής λόγους. Πρώτον, επειδή η ελληνική οικονομία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού. Δεύτερον, επειδή έχει, όπως και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Τρίτον, επειδή έχει περιορισμένο χώρο, παρά την πρόοδο που υπήρξε, και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων και συνεπώς θα δυσκολευθούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ύφεση για το τρέχον έτος θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%, και ένα σημαντικό κόστος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν μπορεί να αποφευχθεί ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.

Προβλέψεις για 50.000 «λουκέτα»

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ανθρώπων της αγοράς για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι έρευνα του Ινστιτούτου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, προβλέπει τουλάχιστον 50.000 «λουκέτα» για το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, νιώθουν ουσιαστικά απροστάτευτοι από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση δέσμια των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων

Με βάση τις προβλέψει μόνο τυχαία δεν είναι η προειδοποίηση Μητσοτάκη για «μεγάλη ύφεση» το 2020. Παρ' όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την κρίση, σε σχέση με αυτά που κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δέσμια των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, λαμβάνει αποσπασματικά μέτρα στην οικονομία και την εργασία που όχι μόνο απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ενώ  αλλά συνδέονται και με την υποβάθμιση της εργασίας, όπως αποδεικνύουν τα «δώρα» στους εργοδότες, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Γ. Βρούτση και η ικανοποίηση των προτάσεων του ΣΕΒ.

Όπως ανέφερε χτες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το βίντεο του κόμματος για τις προτάσεις του, η κυβέρνηση απαντά στην κρίση «με την ζοφερή και αποτυχημένη συνταγή των μνημονίων, των περικοπών, των απολύσεων και της εργασιακής ζούγκλας».

Άμεσα μέτρα για την οικονομία πριν έχουμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», θεωρωντας ότι η παρέμβαση και η στήριξη στην οικονομία πρέπει να είναι επιθετική και εμπροσθοβαρής. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί άμεσα μέτρα για την οικονομία, τονίζοντας ότι, αν περιμένουμε να δούμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων για να διορθώσουμε την κατάσταση, θα είναι καταστροφικό. Προτείνει, ξεκινώντας από τώρα, να δαπανηθούν 26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ που είναι  διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία. Πόροι που προέρχονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δηλώσεις Ντομπρόφσκις και στο βάθος... μνημονιακή λιτότητα

Ταμείο ανασυγκρότησης ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ, με ομόλογα εγγυημένα από τα κράτη - μέλη, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο η κρίση του κορωνοϊού να αποδειχθεί σοβαρότερη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών μετά την κρίση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την τρέχουσα κρίση. Θεωρεί ωστόσο δεδομένο ότι τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη θα αυξηθούν σημαντικά σε όλα τα κράτη. «Αργότερα, τα δημοσιονομικά θα πρέπει βεβαίως να γίνουν και πάλι βιώσιμα. Τα κράτη - μέλη έχουν τότε την επιλογή μεταξύ μείωσης εξόδων και της αύξησης των εσόδων», αναφέρει σχετικά.

«Ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι η απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού»

Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη μετά την επιδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης υπό το νέο πρίσμα τα σχέδιά τους για τον κοινό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Σεντένο δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγων

Η έκδοση κοινού χρέους είναι μια πιθανή απάντηση της ευρωζώνης στην έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύεται σήμερα.

«Όχι απαραίτητα, αλλά δεν το αποκλείω. Υπάρχει μια πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και μία να εκδοθεί κοινό χρέος. Και η μία δεν αποκλείει την άλλη», ανέφερε ο Σεντένο ερωτηθείς εάν μπορούν να εκδοθούν ευρωομόλογα για να χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού.

Ο Σεντένο δήλωσε ότι αυτό το μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται τα κράτη-μέλη για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους πρέπει να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού και ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν περάσουν δύο χρόνια.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)