to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τούνελ στην άκρη του τούνελ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει (Βουλή, 9 Απριλίου) ότι κάθε μήνα χάνεται 2,5% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ενημερώνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η πτώση φέτος στον τουρισμό θα είναι 60% με 80% - γράψε μείον 14 δισ. από το εθνικό εισόδημα.


Κάτι ανάλογο περιγράφει, επικαλούμενος την εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, και ο «Economist» σε άρθρο του που καταλήγει εξυμνώντας την... Τουρκία!

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε οι Ευρωπαίοι να μην σχεδιάζουν διακοπές φέτος και ότι οι άνω των 65 ετών θα έχουν περιορισμό στη μετακίνηση. Τι άλλο θέλουμε για να καταλάβουμε ότι τουρισμός γιοκ το 2020;

Στην επιχειρηματικότητα οι κρατικές ενισχύσεις όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά δεν φτάνουν ως τις επιχειρήσεις. Το σύστημα αποκλείει επιχειρήσεις, ακόμα και τώρα το υπουργείο Εργασίας δίνει διευκρινήσεις για τους ΚΑΔ (τι φαεινή ιδέα κι αυτή!) και νέες οδηγίες για τις «πληττόμενες» και τις «κλεισμένες» επιχειρήσεις. Στην εστίαση οι πωλήσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 75% - 80%.

Στην εργασία οι μισθοί μειώθηκαν έως και 50% μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι απολύσεις εκτινάχθηκαν και κανείς εργαζόμενος δεν ξέρει τι τον περιμένει. Ακόμα χειρότερα: σε έρευνα της κοινής γνώμης (Interview) το 24% λέει ότι τελείωσαν τα χρήματά του, το 44% ότι έχει χρήματα για 15-20 μέρες και το 32% για 1-2 μήνες.

Το 68% των πολιτών τη βγάζει έως τον Μάιο. Μετά; Συσσίτια; Πείνα; Κανείς δεν ξέρει. Ούτε η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να «καβαλήσει» τον Μάιο (δηλαδή να δώσει κάποια ρευστότητα στους πολίτες) με το 800άρι και τα 600 ευρώ στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες (γι’ αυτό θα τα πάρουν σε δύο δόσεις, 400 και 200 ευρώ).

Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που λέει στους πενόμενους «τι θα τα κάνετε τα λεφτά; 300 κιλά θα γίνετε;», είναι απλώς εκτός συναγωνισμού - αλλά εντός κυβερνήσεως.

Το τελευταίο είναι πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη. Όμως το βασικό του πρόβλημα είναι ότι ο Χρ. Σταϊκούρας (21 Μαρτίου) έχει πει ότι έχουμε χρήματα έως τις αρχές του Ιουνίου...

Οι προβλέψεις είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ισορροπήσει στο -12% με -14%. Τόσο είχαμε όταν μας έβαλαν στα Μνημόνια! Μνημόνιο το οποίο αποδέχθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Eurogroup όταν είπε «ναι» στην πιστοληπτική γραμμή...

Ο κόσμος το έχει πάρει χαμπάρι. Μόνο το 1% θεωρεί ότι μετά την υγειονομική κρίση δεν θα ακολουθήσει λιτότητα (PRORATA).

Συμπέρασμα: Στην άκρη του τούνελ δεν έχει φως. Τούνελ έχει. Και ίσως εκλογές πριν βγούμε από το τούνελ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)