to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 15.04.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην πληρώσει η κοινωνία τον λογαριασμό της κυβερνητικής έπαρσης (βίντεο)

«Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη της ύφεσης και της ανεργίας», τόνισε το μεσημέρι της Μ. Τεττάρτης ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός


«Είναι πια σαφές σε όλους ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά όρος ύπαρξης της κοινωνίας, πλέγμα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Τετάρτης 15/4, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετέχει και ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

   Ο Αλέξης Χαρίστης είπε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον λογαριασμό για την κυβερνητική έπαρση να τον πληρώσει η κοινωνία», για να σημειώσει ότι «είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, την εργασία, την παραγωγική οικονομία. Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου η χώρα να αποφύγει την επιστροφή στο σπιράλ της ύφεσης».

«Είναι πια σαφές σε όλους ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά όρος ύπαρξης της κοινωνίας, πλέγμα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

   Ο Αλέξης Χαρίστης είπε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον λογαριασμό για την κυβερνητική έπαρση να τον πληρώσει η κοινωνία», για να σημειώσει ότι «είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, την εργασία, την παραγωγική οικονομία. Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου η χώρα να αποφύγει την επιστροφή στο σπιράλ της ύφεσης».

   «Η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ», «δεν είμαστε χρυσόψαρα»

   Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «πολλά λόγια και ελάχιστα έργα» κι αυτό παρότι έχει περάσει καιρός από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε «μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας». Χαρακτήρισε «θετική» εξέλιξη ότι ο κ. Μητσοτάκης «εξύμνησε» το δημόσιο σύστημα υγείας, δεδομένου -όπως είπε- ότι «μέχρι πολύ πρόσφατα, απαξίωνε -ως κατάλοιπο κρατισμού- την ενίσχυση του ΕΣΥ». Ωστόσο έκανε λόγο για «υποκριτικές, τελικά, ρητορικές πιρουέτες» που δεν αρκούν, καθώς «η ενίσχυση του ΕΣΥ μετριέται με έργα και πράξεις».

   Με αφορμή και το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού είπε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ», που «άλλωστε ήταν η διαχρονική στρατηγική της ΝΔ». Προσέθεσε ότι ο περιορισμός των δημόσιων δαπανών υγείας, με ακάλυπτα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, κλείσιμο δομών και συρρίκνωση της χωρητικότητας του ΕΣΥ ήταν «διαχρονικό σκάνδαλο» και «συνειδητή επιλογή που είχε ως στόχο την υποβάθμιση και την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων».

   Κατόπιν αυτών χαρακτήρισε «προκλητικό» ο κ. Μητσοτάκης «να ισχυρίζεται ότι σε 5 εβδομάδες η κυβέρνησή του έκανε όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες».

   «Δεν είμαστε χρυσόψαρα, δεν ξεχνάμε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις απόλυτα αναγκαίες προσλήψεις 19.500 γιατρών, η ΝΔ μιλούσε για παρωχημένες και σπάταλες επιλογές. Δεν ξεχνάμε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ περιέγραφε την παραχώρηση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα», είπε.

   «Η ανασύνταξη του ΕΣΥ απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας να αντέχει»

   Ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι, αντίθετα, η «παρακαταθήκη» που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «η κρίσιμη παρέμβαση για την ανασύνταξη του ΕΣΥ, είναι αυτή που επιτρέπει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας να αντέχει τις μεγάλες προκλήσεις όπως αυτή της σημερινής πανδημίας».

   Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με τον ν.4368/2016, οι πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες να έχουν εγγυημένη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΣΥ, προσέθεσε, ακύρωσε στην πράξη τον μνημονιακό περιορισμό του «1 προς 5», παραδίδοντας στην πραγματικότητα το ΕΣΥ στην προ μνημονίων κατάσταση ως προς το ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, είπε, από το 2016, το ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό, ενώ τα πρώτα μνημονιακά χρόνια οι αποχωρήσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις.

   Τόνισε ότι επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε σε κρίσιμους βραχίονες του ΕΣΥ, προκήρυξε όλες τις κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ και σημαντικό αριθμό μόνιμων θέσεων για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ακόμη είπε ότι σταμάτησε την περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία που κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια (2010-2014) είχε αθροιστικά φθάσει στο 40% και «παρά τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% του ΑΕΠ το 2015 στο 5,2%».

   «Η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασιστικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυσή της δημόσια υγείας»

   Ο εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησης με 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι", «περιγράφει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά για την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας». Με στόχο, μεταξύ άλλων, 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, κεντρικό έλεγχο των εργαστηριακών ελέγχων και ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

   «Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη μιας πρωτοφανούς ύφεσης»

   Σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι «κρίσιμος κρίκος σε ένα συνολικότερο πλέγμα προάσπισης της κοινωνίας μας και καταπολέμησης της κρίσης», καθώς «δεν μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική δημόσια υγεία σε μια κοινωνία με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα και διαλυμένη οικονομία».

   «Οι αποφάσεις της κυβέρνησης μάς οδηγούν, δυστυχώς, εκεί», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι απλά αποσπασματικές, λανθασμένες και ιδεοληπτικές επιλογές, αλλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη μιας πρωτοφανούς ύφεσης».

   Αναφέρθηκε στις «εφιαλτικές» προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με 10% ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας κατά 5 μονάδες στο 22,3%, καθώς και τις «αντίστοιχες προβλέψεις» του ΟΟΣΑ «που εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση, από όλες τις δυτικές οικονομίες, λόγω κορονοϊού». Η έκρηξη της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και των νοικοκυριών είναι ήδη ορατά φαινόμενα, είπε.

   «Η κυβέρνηση αφήνει περισσότερους από δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους εκτός επιδόματος»

   Σ' αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει τα θεμέλια για μία βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προωθώντας, με πρόσχημα την πανδημία, απορρυθμίσεις που θα ζήλευαν και οι πιο φανατικοί των μνημονίων». Σχολίασε ως μη τυχαίο ότι στο χθεσινό ενημερωτικό δελτίο του ο ΣΕΒ «ζητούσε ακριβώς αυτά που έχει ήδη σπεύσει να κάνει η κυβέρνηση: Μειώσεις μισθών 50% με εκ περιτροπής εργασία, πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μέχρι και τράπεζα δανεικών εργαζομένων». «Θα μπορούσε να το θέσει και πιο ωμά ως σκλαβοπάζαρο» σχολίασε.

   Επιπλέον καταλόγισε στην κυβέρνηση λογική "βλέποντας και κάνοντας", ακόμα και για τις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Ανέφερε ότι «με καθυστέρηση μηνών» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, «για τους οποίους εδώ και έναν μήνα δεν είχε ληφθεί απολύτως καμία μέριμνα». Ωστόσο, σημείωσε ότι το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε θα δοθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα και αφορά «μόλις 155.000 ανέργους, την ώρα που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία είναι 510.646», δηλαδή αφήνει περισσότερους από δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους εκτός ενίσχυσης"».

   Ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «περίσσιο θράσος» του υπουργού Ανάπτυξης που «χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ φοροφυγάδες τους μακροχρόνια ανέργους» και «επιβεβαίωσε έτσι ότι το χειρότερο δεν είναι η προχειρότητα της κυβέρνησης, αλλά η αμετροέπεια και η αλαζονεία της».

Ανδρ. Ξανθός: Οι παρεμβάσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ και βοηθούν σήμερα το ΕΣΥ να αντέξει

Τις κρίσιμες αλλά αφανείς παρεμβάσεις, καθώς δεν έτυχαν επικοινωνιακής προβολής, που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βοηθούν σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας να στέκεται όρθιο εν μέσω πανδημίας ανέδειξε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε στην παρέμβασή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Αλέξη Χαρίτση, «σήμερα είμαστε σε μία κρίσιμη φάση για την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε μία ηπιότερη πορεία της νόσου και των επιπτώσεων και τον αριθμό κρουσμάτων νοσηλευμένων, διασηλωνωμένων και θανάτων. Είναι μία καλή εξέλιξη που δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση».

Ο πρώην υπουργός Υγείας επισήμανε ότι χρειάζεται εγρήγορση και μία προσπάθεια προσεκτικής και καλά οργανωμένης αποκλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού όταν έρθει η ώρα. «Το σύστημα υγείας φαίνεται αυτή τη στιγμή να αντέχει. Προϋπήρξε μία κρίσιμη στήριξή του στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια. Από το 2015 αντιστράφηκε η πορεία απορρύθμισης την πρώτη πενταετίας της κρίσης και διασφαλίστηκε η επιβίωση του δημόσιου νοσοκομείου και η προσβασιμότητά του σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις» τόνισε ο Ανδρ. Ξανθός.

Όπως είπε, σε αυτό βοήθησε και οι κρίσιμες παρεμβάσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο θέμα των ΜΕΘ. «Καταφέραμε να καλύψουμε όλες τις οργανικές θέσεις των γιατρών ΕΣΥ και να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ κατά 100 κρεβάτια. Επενδύσαμε στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Προκηρύξαμε 500 θέσεις μονίμων του ΕΣΥ. Ήταν καίριας σημασίας παρέμβαση».

Ο Ανδρ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία, όπως τόνισε, δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε μέχρι σήμερα όπως θα έπρεπε από την κυβέρνηση. «Προσθέσαμε 127 δημόσιες δομές, ενώ την προηγούμενη περίοδο είχαμε κλεισίματα και εξώθηση σε απολύσεις, 1.100 παραπάνω επαγγελματίες υγείας, προσθέσαμε την κουλτούρα της ομάδας υγείας και του οικογενειακού γιατρού, προκηρύξαμε 450 θέσεις γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα κέντρα υγείας όλης της χώρας. Πρόκειται για αφανείς παρεμβάσεις που όμως ενίσχυσαν την ανθεκτικότητα του συστήματος».

«Κανείς δεν τολμά να μιλήσει σήμερα για σπάταλο ΕΣΥ»

Συνεχίζοντας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η έκτακτη παρέμβαση στο σύστημα υγείας που γίνεται σήμερα και πρέπει να ολοκληρωθεί δεν πρέπει να είναι μίας χρήσης αλλά μία παρέμβαση που θα οδηγεί σε μονιμότερη ενίσχυση, σε μονιμότερη αιμοδότηση του συστήματος υγείας με ανθρώπινο προσωπικό αλλά και με επιπλέον υλικούς πόρους.

«Αυτή είναι η ευκαιρία μας, η κρίση ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας. Κανείς, ούτε οι πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι όπως ο κ. Μητσοτάκης που πάντα ευαγγελιζόταν λιγότερο κράτος και στην υγεία και περισσότερη αγορά, περισσότερο ζωτικό χώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δεν τολμά να μιλήσει για αναποτελεσματικό, σπάταλο ΕΣΥ που πρέπει να μπολιαστεί από ιδωτικο-οικονομική κουλτούρα και μάνατζμεντ» σημείωσε με νόημα.

Όπως είπε, είναι κρίσιμο αυτή η παρέμβαση να «αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών και να μπορέσουν οι σημερινοί συμβασιούχοι που βάζουν πλάτη στα δύσκολα να έχουν τη δυνατότητα διατηρήσουν μία μόνιμη θέση αλλά και να δώσουμε ένα κίνητρο να αντιστραφεί το brain drain προς το εξωτερικό».

«Στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο αλλά με άλλο πολιτικό σχέδιο στην Υγεία», είπε ο Ανδρ. Ξανθός μιλώντας για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Οι κρίσιμες παρεμβάσεις που έγιναν σε περιβάλλον λιτότητας και ενίσχυσαν την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ μπροστά στην πανδημία :

1.    Καθολική κάλυψη υγείας- πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
2.    Ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας και των προϋπολογισμών των νοσοκομείων μετά από μια 5ετία συνεχών περικοπών ( 2009-2014)
3.    19500 προσλήψεις (μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, συμβασιούχων ΟΑΕΔ, προσωπικό των ΤΟΜΥ, κλπ) που κάλυψαν τις αποχωρήσεις μετά το 2015 και τα κενά των πρώτων μνημονιακών χρόνων που είχαν «παγώσει» οι προσλήψεις
4.    Μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ-δημιουργία 127 νέων δημόσιων δομών ( ΤΟΜΥ) και σταδιακή ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας που δίνει έμφαση στην πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα  – στήριξη  των Κέντρων Υγείας ( αστικού και αγροτικού τύπου ) με προκήρυξη 450 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ – θεσμοθέτηση των Κινητών Ομάδων Υγείας ( ΚΟΜΥ) για ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών με δυσκολίες πρόσβασης στις δημόσιες δομές
5.    Ανάπτυξη πάνω από 100 νέων δημόσιων κλινών ΜΕΘ -κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών ΕΣΥ στις ΜΕΘ ( 190)
6.    Ενίσχυση των ΤΕΠ με προκήρυξη 500 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ
7.    Δημιουργία μηχανισμού γρήγορης κάλυψης έκτακτων αναγκών προσωπικού (λίστες διαθέσιμων επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού  προσωπικού ανά ειδικότητα και ανά  ΥΠΕ
8.    Ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας (προκήρυξη 150 θέσεων ψυχιάτρων-παιδοψυχιάτρων , άνοιγμα 4 νέων  ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία της Περιφέρειας , στήριξη των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ).


Ποιες είναι οι ανάγκες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί και ποιες  οι  προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ -Τι σημαίνει «Μένουμε όρθιοι» στην Υγεία;


1.    Το Δημόσιο Σύστημα  Υγείας χρειάζεται σταθερή και όχι μόνο έκτακτη στήριξη – αυτό θα παίξει κρίσιμο ρόλο και στην αντιμετώπιση των επόμενων φάσεων  της πανδημίας – δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον «ηρωϊσμό» των υγειονομικών 
2.    Οριστική και σε βάθος χρόνου επίλυση του προβλήματος με τα μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών
3.    Ενίσχυση και επιτάχυνση  των προσλήψεων επικουρικών γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού  στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας
4.    Προκήρυξη άμεσα 4.000 θέσεων μόνιμων γιατρών -νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ  - Να αποτελέσει η πανδημία και τα έκτακτα μέτρα ευκαιρία σταθερής επένδυσης στη Δημόσια Περίθαλψη
5.    Να μην είναι «μιας χρήσης» οι κλίνες ΜΕΘ που αναπτύσσονται σήμερα και να παραμείνουν λειτουργικές και μετά την πανδημία - υποστήριξη τους με το απαραίτητο προσωπικό και προκήρυξη μόνιμων θέσεων
6.    Οργανωμένη ένταξη των δημόσιων δομών ΠΦΥ στη μάχη κατά της πανδημίας – όχι αποδυνάμωση των ΚΥ και ΠΙ με την χωρίς σχέδιο  μετακίνηση γενικών γιατρών στα νοσοκομεία ή γιατρών από τις ΤΟΜΥ σε ΚΥ. Δεν είναι αποδεκτή καμία αποχώρηση εργαζόμενου από το σύστημα υγείας
7.    Ενίσχυση της κατ’ οίκον φροντίδας χρόνιων ασθενών ή μη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με Covid 19 που «Μένουν Σπίτι»
8.    Αύξηση της δυναμικότητας των δημόσιων εργαστηρίων για την ευρύτερη δυνατή και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικών τεστ, με στόχο την διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, τον έλεγχο του υγειονομικού προσωπικού και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αλλά και την καλύτερη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση  της πανδημίας.
9.    Άμεση προτεραιότητα στην οργανωμένη και ελεγχόμενη αποσυμφόρηση των ΚΥΤ στα νησιά (με μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα ειδικά των ευπαθών ομάδων ) και η πληθυσμιακή «αραίωση» των μεγάλων camps, με ταυτόχρονη ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

10. Ειδική μέριμνα πρόληψης και αυξημένης υγειονομικής φροντίδας σε χώρους αυξημένης ευαλωτότητας στην πανδημία (καταυλισμοί Ρομά, φυλακές, γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα,  στρατώνες, ψυχιατρικές κλινικές κλπ). Οι άνθρωποι αυτές δεν είναι «υγειονομικές βόμβες», είναι ευάλωτοι πληθυσμοί που χρειάζονται ενισχυμένη  προστασία.  

11. Διακομματική Επιτροπή για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου στις προμήθειες/προσλήψεις αυτής της περιόδου

12. Συστηματική ενημέρωση από το Υπουργείο και ορισμένους κρίσιμους δείκτες παρακολούθησης της πανδημίας: αριθμός νοσηλευομένων ασθενών, βαθμός προσβολής υγειονομικού προσωπικού, κατανομή των προσλαμβανόμενων συμβασιούχων ανά κλάδο (γιατροί, νοσηλευτές , λοιπό προσωπικό), ανά ΥΠΕ και ανά νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.   

13. Επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων και των οδηγιών για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων – ειδική μέριμνα για την «αποσυμπίεση» της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ. Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της πανδημίας θα κριθεί και από τον τρόπο που θα υποχωρήσει το lockdown.

14. Ουσιαστική και μόνιμη οικονομική στήριξη των ανθρώπων του ΕΣΥ, την επόμενη μέρα της πανδημίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)