to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:36 | 10.06.2013

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο Σαμαράς νομιμοποιεί τη Χρυσή Αυγή υιοθετώντας τη ρητορική της

Συνέντευξη στον Alpha Radio και στον δημοσιογράφο Ν. Μάνεση


- Πολιτικά έχει χοντρύνει το παιχνίδι, και χόντρυνε και χθες με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική που ακολουθεί υπηρετεί τους νεοναζί. Και θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Σκουρλέτη. Ακούσατε τι είπε ο κ. Σαμαράς, ότι με την πολιτική σας υπηρετείτε τους εθνικιστές, τους νεοναζί. Τι απαντάτε;

Ο κ. Σαμαράς, πράγματι, στη χθεσινή του ομιλία στο προσυνέδριο της Ν.Δ., μίλησε σε τόσο υψηλούς τόνους ώστε ξεπέρασε και τον ίδιο τον εαυτό του σε αντίστοιχες δημόσιες τοποθετήσεις.

- Μήπως έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο;

Ενδεχομένως. Είναι κάτι το οποίο ακούγεται.

- Άρα, θα έχουμε σύντομα….

Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τα όσα λέει, προφανώς δεν στέκει καλά στα πόδια της. Δεν στέκει καλά στα πόδια της, διότι δεν πάνε καλά τα πράγματα, ούτε στην οικονομία ούτε στην κοινωνία. Και, όσο υψηλές και να ήταν οι κορόνες του κ. Σαμαρά, όσο κι αν προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα ενός νέου διχασμού και αναπαρήγαγε απόψεις περί νέων μιασμάτων  -αλλά, αυτή τη φορά,  τα μιάσματα ήταν η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ- νομίζω ότι όλα αυτά δεν μπορούν να συγκαλύψουν τον μεγάλο κατάλογο των θυμάτων από την πολιτική του, που εφαρμόζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι οι προκάτοχοί του τον τελευταίο χρόνο. 

- Επικεντρώνεται στους λαθρομετανάστες, μεταξύ των άλλων, λέγοντας ότι ζητάτε την νομιμοποίηση όλων και τονίζει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες. 

Ο κ. Σαμαράς χθες είπε δυο ψέματα. Το ένα το έχουμε ακούσει κι άλλες φορές. Είναι αυτό που είπατε προηγουμένως. Εμείς, ουδέποτε έχουμε πει και υποστηρίξει όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα μετανάστες να νομιμοποιηθούν. Έχουμε μιλήσει, βέβαια,  για την ανάγκη μιας μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία κατ’ ουσίαν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών, γιατί ως γνωστόν, η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι πύλη εισόδου προς την κεντρική Ευρώπη. 

Αυτά τα ζητήματα έπρεπε να είχαν τεθεί στο τραπέζι με τους εταίρους μας, δεν το έχει κάνει η κυβέρνηση. Απλά και μόνο ακολουθεί μια πολιτική για το θεαθήναι, κερδοσκοπεί, φτιάχνει αυτά τα περίφημα στρατόπεδα συγκέντρωσης για μετανάστες, για τα οποία μας καταγγέλλει όλη η υφήλιος γιατί συνιστούν χώρους καταπάτησης ατομικών δικαιωμάτων και, βέβαια, δεν απαντούν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα κάνει όλα για τις κάμερες της τηλεόρασης. Κυρίως, όμως, με την ίδια πολιτική που μιλάει για το μεταναστευτικό, ο ίδιος δείχνει την πόρτα εξόδου, οδηγώντας στην μετανάστευση δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα. Εκείνο είναι το πιο σοβαρό. Εκεί είναι η υποκρισία του λόγου του κυρίου Σαμαρά. 

- Τους επενδυτές, σας κατηγορεί ότι τους διώχνετε από τη χώρα. 

Εγώ δεν είδα καμιά επένδυση  η οποία να φέρνει νέα κεφάλαια, να μεταφράζεται σε νέους πόρους και νέες θέσεις εργασίας. Είδαμε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές. Είδαμε κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούσανε, αυτή την δύσκολη στιγμή  να αποτελέσουν στήριγμα για τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, να χαρίζονται σε κολλητούς και «ημέτερους». Κυρίως, όμως, κι αυτό είναι η είδηση της τελευταίας εβδομάδας, είδαμε τον πρωθυπουργό σε μια νέα εκδοχή πολιτικής αναξιοπιστίας- και  αναφέρομαι στην τοποθέτησή του απέναντι στο περίφημο «λάθος» του ΔΝΤ. Μας είπε ότι εκείνος, πρώτος το είχε εντοπίσει. Παρόλα αυτά, ο ίδιος αναίρεσε τον εαυτό του, όταν μπροστά στην κυρία Μέρκελ είχε πει «ουδείς αναμάρτητος». Και της είχε στείλει μια επιστολή μόνιμης υποταγής στα κελεύσματά της. τώρα λοιπόν, αφού λέει ότι ο ίδιος, στην πρώτη φάση του μνημονίου, είχε αναφερθεί στη «λάθος» συνταγή, μας καλεί να εφαρμόσουμε τα αποτελέσματα αυτού του «λάθους σχεδιασμού». Σήμερα είναι η τρόικα εδώ,  τι θα συζητηθεί; Θα συζητηθεί πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία βασίζονται σε αυτό τον λάθος σχεδιασμό.  Εάν η κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη συγκυρία, θα ‘πρεπε να πει στην τρόικα «σταματάμε εδώ» Θα έπρεπε να τους πει: « Βγείτε και πείτε στους πολιτικούς προϊσταμένους σας ότι, όπως εσείς παραδεχθήκατε, αυτή η πολιτική εξόκειλε, είναι εγκληματική, παράγει ανθρωπιστική κρίση, και ελάτε να συζητήσουμε εξαρχής». Δεν το κάνει. Κοροϊδεύει για δεύτερη φορά τον ελληνικό λαό ο κύριος Σαμαράς.  Και προσπαθεί αυτή του την κοροϊδία να την καλύψει με διχαστικά μηνύματα,  εμφυλιοπολεμικές κορώνες, λέγοντα ότι για την άνοδο των νεοναζί και για την άνοδο της ανεργίας, και για το ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματα κωμικοτραγικά και επικίνδυνα. Ξέρετε γιατί είναι επικίνδυνα; Γιατί, ουσιαστικά, υιοθετώντας ένα μέρος της ρητορικής της Χρυσής Αυγής, ουσιαστικά την νομιμοποιεί. Εμπεδώνει την πολιτική της επιχειρηματολογία στον πολιτικό στίβο. Κι αυτό νομίζω ότι είναι αρκετά επικίνδυνο. 

- Να ρωτήσω, πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε επ’ ωφελεία μας την αναγνώριση του λάθους του προγράμματος;

Νομίζω ότι σας το είπα, βάζοντας το θέμα του άμεσου παγώματος αυτής της πολιτικής, και της έναρξης μιας συζήτησης με τους δανειστές μας, για να υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Ένα διαφορετικό σχέδιο το οποίο δεν το έχει ανάγκη μόνο η Ελλάδα,    αλλά το έχει συνολικά η Ευρώπη. 

- …Για τις απειλές ότι θα σταματήσει η βοήθεια; 

Αυτή η βοήθεια είχε σαν αποτέλεσμα το να κερδοσκοπήσουν και να βγάλουνε πάρα πολλά χρήματα οι τράπεζες που μας είχανε δανείσει, και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών που μας δανείζουν αυτή τη στιγμή. Αυτή η «βοήθεια» είχε ως αποτέλεσμα το να εκτιναχθεί το χρέος. Άρα, μιλάμε για μια καθολική αποτυχία αυτού του προγράμματος και, βεβαίως, παρήγαγε, όπως είπαμε και πριν, καταστάσεις τραγικές, δύσκολες για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.    

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)