to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 10.06.2013

Κοινωνία

Εξευτελιστικά ωρομίσθια και κλίμα τρομοκρατίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Με ωρομίσθια πείνας, με ατομικές συμβάσεις χωρίς κανένα δικαίωμα και με συνεχές κλίμα τρομοκρατίας καταγγέλλουν ότι απασχολούνται πλέον οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης.


Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδος (ΣΕΦΙΕ), επισήμαναν ότι η κατάσταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει φτάσει στο απροχώρητο και για αυτό ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας και άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Ατομικές Συμβάσεις

Όπως τόνισαν τα μέλη του ΣΕΦΙΕ, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι εργοδότες, πολλοί από τους οποίους δεν τις εφάρμοζαν, ξεσάλωσαν, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη χαμηλά ωρομίσθια, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 5 και 6 ευρώ, τη στιγμή που με τις συλλογικές συμβάσεις αμείβονταν με περίπου 9,3 ευρώ.

Όπως λένε, οι εργοδότες δεν δίνουν πολλές ώρες στους καθηγητές, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να εργάζονται σε 2 η και περισσότερα φροντιστήρια για να εξασφαλίσουν έναν ανθρώπινο μισθό.

Πλέον, οι εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, το ύψος των οποίων διαμορφώνεται ελεύθερα από τον κάθε εργοδότη, έχοντας απωλέσει, επιδόματα, τριετίες και άλλα δικαιώματα.

«Δούρειος Ίππος» το ΕΣΠΑ για εξευτελιστικούς μισθούς

Επίσης, τα μέλη του ΣΕΦΙΕ δήλωσαν ότι οι εργοδότες, επιχειρούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου θα προσλαμβάνονται στα φροντιστήρια για 6 μήνες, εργαζόμενοι κάτω των 29 ετών, με 5-6 ευρώ την ώρα, τα οποία μάλιστα θα επιδοτούνται οι εργοδότες, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα. Αυτό όπως υποστηρίζουν θα έχει ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες να ρίξουν περεταίρω το κόστος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους οποίους πλέον και δεν θα χρειάζονται από τη στιγμή που μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερο εργατικό δυναμικό.  Στο πρόγραμμα όπως λένε, θα μπουν τα  φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενώ προς το παρόν, δεν θα συμμετάσχουν τα μέσης εκπαίδευσης.

Συρρίκνωση επιδόματος ανεργίας

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι με το νέο νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα . Στα φροντιστήρια, επισημαίνουν, οι καθηγητές  απολύονται κάθε Μάιο και προσλαμβάνονται κάθε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να συμπληρώνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 100 μέρες ταμείου ανεργίας. Με βάση το νέο νόμο αν έχουν πάνω από 400 μέρες ταμείου μέσα σε 4 χρόνια, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του ταμείου ανεργίας, επιβαρύνοντας και άλλο την οικονομική τους κατάσταση.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια, ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν κινητοποιήσεις, αρχίζοντας με παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνουν έξω από το φροντιστήριο του προέδρου του συνδέσμου Φροντιστών, ενώ στις 18 Ιουνίου, τα διοικητικά συμβούλια από συνολικά 9 πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα, θα συμμετάσχουν στην Αθήνα σε ευρεία συνεδρίαση, χαράσσοντας την στρατηγική για το αμέσως επόμενο διάστημα και ανακοινώνοντας συγκεκριμένες δράσεις.

Δείτε τι δήλωσε στο Thesstoday, o πρόεδρος του ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδος Κώστας Ευσταθιάδης:

Πηγή: thesstoday.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)